Politični vrh na obisku v Nemčiji: kdo si bo ogledal tudi nogometno tekmo?

Slovenija 19. Jun 202407:02 3 komentarji
Robert Golob
Robert Golob (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo med Slovenijo in Srbijo se že danes v Münchnu mudijo najvišji predstavniki države.

V četrtek se na nemških nogometnih zelenicah obeta tekma med Slovenijo in Srbijo. Že pred tem se v Münchnu mudijo najvišji predstavniki države. Premier Robert Golob in gospodarski minister Matjaž Han se bosta med drugim udeležila poslovno-investicijskega kongresa, predsednica Nataša Pirc Musar pa bo nagovorila slovensko skupnost.

Golob in Han se bosta danes sestala z bavarskim ministrskim predsednikom Markusom Söderjem, s katerim bodo razpravljali predvsem o nadgradnji dvostranskih odnosov in aktualnih evropskih temah, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Bavarska je sicer druga najpomembnejša gospodarska partnerica med nemškimi zveznimi deželami, na četrtem mestu po obsegu neposrednih tujih naložb ter na prvem mestu po obisku turistov.

“Nadaljnja krepitev medsebojne blagovne menjave in naložbenih aktivnosti bavarskega gospodarstva v Sloveniji je v našem interesu,” so ob tem zapisali v kabinetu in dodali, da bo v tem okviru še posebej izpostavljena možnost sodelovanja na področjih avtomobilske industrije, vodikovih tehnologij, znanosti in inovacij.

Golob in Han bosta nagovorila tudi zbrane na poslovno-investicijskem kongresu Invest and Connect: Slovenian Bussiness Pitch. Dogodka se bodo udeležili predstavniki več kot 100 slovenskih podjetij, udeležbo pa so napovedali tudi številni nemški gospodarstveniki in bavarski gospodarski minister Hubert Aiwanger.

Kongres bo med drugim gostil tudi tri panele, in sicer o priložnostih in izzivih slovensko-nemškega gospodarskega sodelovanja, o skupnih projektih na področju visokih tehnologij in o avtomobilski industriji, ki je ključen del sodelovanja med gospodarstvoma.

Slovenija je, kot so zapisali v Golobovem kabinetu, prepoznala potencial, ki ga udeležba slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu v nogometu prinaša na gospodarskem področju, saj sta šport in gospodarstvo tesno povezana na več načinov.

V Münchnu bo že danes tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki bo slavnostna govornica na sprejemu za slovensko skupnost ob dnevu državnosti Slovenije. V četrtek si bo nato skupaj z Golobom, Hanom in zunanjo ministrico Tanjo Fajon ogledala nogometno tekmo med Slovenijo in Srbijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje