Pomoč socialno šibkejšim otrokom iz šolskih skladov ne bo več obdavčena

Slovenija 20. Okt 202120:30 1 komentar
Državni zbor
Denis Sadiković/N1

DZ je sprejel novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero se jasneje določa namembnost izplačil iz šolskih skladov. "Zakon prinaša spremembo namembnosti izplačil šolskih skladov tako, da bi se sredstva iz njih lahko namenjala tudi za udeležbo otrok, učencev in dijakov iz socialno manj spodbudnih okolij," je vsebino predstavil prvopodpisani poslanec Jurij Lep.

Državni zbor je na seji z 79 glasovi za in enim proti sprejel novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero se jasneje določa namembnost izplačil iz šolskih skladov. Ta bodo namenjena tudi financiranju dejavnosti otrokom iz socialno šibkejših okolij, pomoč iz šolskih skladov pa ne bo več obdavčena.

Pod zakonsko novelo, s katero spreminjajo namembnost izplačil iz šolskih skladov, je prvopodpisani poslanec poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) Jurij Lep, predlog pa so poleg poslancev NeP sopodpisali tudi v SD in LMŠ. Kot je danes pojasnil Lep, zakon prinaša spremembo namembnosti izplačil šolskih skladov tako, da bi se sredstva iz njih lahko namenjala tudi za udeležbo otrok, učencev in dijakov iz socialno manj spodbudnih okolij.

Številne slovenske šole in vrtci imajo namreč ustanovljene sklade, ki so v osnovi namenjeni za zbiranje sredstev za nadstandardne dejavnosti v izobraževanju, se pa pogosto namenjajo za pomoč socialno šibkejšim otrokom in dijakom. Po Lepovih besedah pa tovrstna izplačila iz skladov niso sistemsko urejena, saj nekatere šole takšen način dopuščajo, druge pa ne.

Odslej enotna pravila za vse šolske sklade

Zato bodo odslej veljali enotna pravila in pogoji za pridobitev takšne pomoči, ki bodo veljale za vse šolske sklade. Pomoč bodo namenjali zgolj za udeležbo otrok, učencev in dijakov iz socialno manj premožnih družin pri dejavnostih, ki so povezane z izvajanjem javno veljavnega šolskega programa, če se tega ne financira v celoti iz javnih sredstev. V primeru, da je upravičencev več, kot znaša obseg sredstev, in ta ne zadoščajo za vse, pa je predvideno, da se sredstva dodelijo vsem upravičencem v enakem deležu.

Uzakonja se tudi predpogoj, da se bodo lahko v davčni zakonodaji vsa izplačila iz šolskega sklada določila kot davčne oprostitve in uvedla razbremenitev za učence in dijake iz socialno ogroženih družin. Predlog sprememb zakona o dohodnini, s katerim bi to lahko uredili, je sicer že v parlamentarnem postopku. Je pa v prehodnih določbah danes sprejetega zakona do ustrezne ureditve v davčni zakonodaji določena davčna oprostitev za vsa izplačila otrokom iz šolskega sklada. Z danes sprejeto novelo se tudi določa, da je upravičenec do donacij iz namenitve dela dohodnine lahko tudi šolski sklad oziroma sklad vrtca.

Novelo so podprli v vseh poslanskih skupinah, tudi koalicijskih, čeprav mu je vlada sprva nasprotovala. Na ministrstvu za izobraževanje so sprva opozorili, da šolski skladi ne smejo postati socialni skladi, saj da šola ne sme postati socialna ustanova, pač mora ostati izobraževalna institucija. Danes pa je državni sekretar Damir Orehovec dejal, da so bile dileme, na katere je opozorila vlada, odpravljanje, zato predlogu ne nasprotujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje