Popis živil: razlika med najcenejšo in najdražjo košarico okoli pet evrov

Slovenija 03. Feb 202310:101 komentar
popis cen živil
PROFIMEDIA

Košarica osnovnih živil se je v zadnjem popisu, ki ga vodi kmetijsko ministrstvo, nekoliko pocenila. Potrošniki bodo za nabor 15 osnovnih izdelkov najmanj odšteli v Lidlu, največ pa v Mercatorju. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico je nekaj več kot pet evrov. Najbolj se je podražil krompir, najbolj pa se je pocenila svinjina.

Rezultati enajstega popisa osnovnih prehranskih proizvodov kažejo, da je vrednost povprečne najcenejše košarice 15 osnovnih živil malenkost padla, znižala pa se je tudi razlika med najcenejšimi košaricami trgovcev.

Košarica živil je bila v zadnjem popisu 31. januarja najcenejša v Lidlu, kjer je stala 38,66 evra. Najdražja je bila v Mercatorju, kjer stane 43,71 evra.

V primerjavi s prejšnjim popisom iz 17. januarja se je povprečna vrednost najcenejše košarice ponovno znižala in znaša 40,30 evra. Pocenila se je za skoraj en evro, so sporočili iz kmetijskega ministrstva. S tem je dosegla najnižjo vrednost od začetka spremljanja gibanja cen košarice sredi septembra 2022.

Znižala pa se je tudi razlika med najvišjo in najnižjo vrednostjo najcenejših košaric trgovcev, ki je tokrat le nekaj več kot pet evrov. Pri enajstem popisu so se vrednosti najcenejših košaric v primerjavi s preteklim popisom znižale pri petih trgovcih, pri enem pa se je vrednost košarice zvišala. Največje znižanje najnižje vrednosti košarice znaša nekaj več kot deset odstotkov.

Primerjava podatkov pokaže tudi, da je najdražja košarica v zadnjem januarskem popisu za 3,67 evra cenejša od najcenejše košarice v prvem popisu. Takrat je najcenejšo košarico ponujal Eurospin, nabor osnovnih izdelkov pa je stal 47,38 evra.

Najbolj se je podražil krompir, najbolj se je pocenila svinjina

V zadnjih dveh tednih se je najbolj podražil krompir, in sicer za dobrih 18 odstotkov, sledijo mu jabolka z nekaj več kot šestodstotno podražitvijo, mleko se je podražilo za dobra dva odstotka ter jogurt za odstotek in pol. Pri kategorijah moke, govejega mesa in kruha so se cene dvignile za manj kot odstotek. V zadnjih dveh tednih se je najbolj pocenil sir, in sicer za dobrih pet odstotkov, sledijo mu testenine, ki so se pocenile za 2,6 odstotka, sončnično olje se je pocenilo za 2,3 odstotka, piščančje meso za dva odstotka, maslo za 1,7 odstotka ter svinjsko meso za manj kot odstotek.

krompir
Profimedia

Od prvega popisa (13. septembra lani) do enajstega popisa (31. januar) se je pocenilo šest od 15 izdelkov. Med njimi se je najbolj pocenilo svinjsko meso (za skoraj 27 odstotkov), sir (za 24 odstotkov), goveje meso (za 18 odstotkov), moka (za 3,7 odstotka), sončnično olje (za 3,5 odstotka) ter kruh (za manj kot odstotek).

Najbolj se je podražil sladkor, in sicer za 45,5 odstotka, jajca za 15,9 odstotka in jabolka za 10,7 odstotka. Ostali izdelki so se podražili za manj kot deset odstotkov.

Trije trgovci pocenili košarico sadja in zelenjave

Analiza sadno-zelenjavne košarice razkriva, da se je povprečna vrednost v primerjavi z prejšnjim popisom zvišala za slaba dva odstotka oziroma za pol evra. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico sadja in zelenjave pa se je povečala na 15,57 evra.

Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave se je znižala pri treh trgovcih, od tega pri dveh za približno odstotek, pri enem pa za šest odstotkov. Pri ostalih treh trgovcih se je vrednost sadno zelenjavne košarice zvišala.

Pri analizi porekla opažajo, da je večina izdelkov znotraj posameznih kategorij slovenskega porekla, razen sladkorja, masla, sira, sončničnega olja in testenin. Nekateri trgovci ponujajo določene skupine živil s porekli iz Slovenije, EU in izven EU (testenine, sončnično olje). Izključno slovenskega porekla so pri večini trgovcev (razen pri enem) na voljo izdelki v kategorijah govejega mesa, jabolk, jajc, jogurta, kruha ter mleka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar