Poročilo zaključeno, prebivalci pa še vedno brez pitne vode

Slovenija 06. Avg 202418:15 > 21:02 0 komentarjev
pitna voda
Profimedia

Prebivalcem v naseljih Močila in Gorenje Polje ob Anhovem je od konca julija prepovedano uporabljati pitno vodo zaradi kemičnega onesnaženja. Kaj izhaja iz poročila podjetja Kolektor Sisteh, ki je izvajalec vzdrževanja sistema?

Od 26. julija je v naseljih Močila in Gorenje Polje ter industrijski coni Anhovo prepovedana uporaba vode iz vodovoda. Onesnaženje se je zgodilo v vodarni Močila, ki je v lasti Alpacema (nekdanji Salonit Anhovo) in s pitno vodo oskrbuje tudi omenjeni naselji.

Iz poročila podjetja Kolektor Sisteh, ki je izvajalec vzdrževanja sistema ter dobavitelj tehnologije v vodarni Močila, izhaja, da so bili vzrok onesnaženja hlapi, ki so nastajali pri izvajanju sanacijskih del. Hlapi so se nato prek praznega povezovalnega cevovoda prenašali v zrak v rezervoarjih, kjer je bila pitna voda. V rezervoarjih so se vezali z vodo in od tod naprej distribuirali v sistem.

Sanacijska dela opravlja podjetje Ekoling d.o.o. Trenutno je rezervoar s kontaminirano vodo izoliran, vodarna pa je zaustavljena.

Kot so pojasnili na občini, so s podjetjem Alpacem ter Kolektor Sisteh pristopili k urejanju neposredne situacije. “Vsi napori vseh navedenih so usmerjeni v čimprejšnjo ponovno zagotovitev pitne vode prizadetim občanom in zaposlenim v industrijski coni,” so dejali na občini in dodali, da vse strani nastali dogodek obžalujejo in si prizadevajo v najkrajšem možnem času ponovno zagotoviti varno oskrbo z neoporečno pitno vodo.

Danes izredna seja občine

Zaradi kemičnega onesnaženja pitne vode je občina Kanal na Soči danes sklicala izredno sejo. Po seji so sporočili, da so sprejeli štiri sklepe, med drugim, da prebivalcem v prizadetih naselij Močila in Gorenje Polje primarno zagotovijo vodo iz vodnega vira Mrzlek in se popolnoma loči od vodarne Močila. Občinska uprava naj popravi strategijo vodooskrbe v občini tako, da bo vodooskrba s pitno vodo za industrijsko cono popolnoma ločena od vodooskrbe za naselja in prebivalce.

Sporočili so še, da preiskava na vodarni še vedno poteka.

Spomnimo, da so končni rezultati meritev vzorcev, ki so bili odvzeti na dan onesnaženja, pritrdili preliminarne analize, da je bila pitna voda onesnažena s stirenom. Meritve so pokazale tridesetkratno presežno vrednost te organske spojine. Do onesnaženja s stirenom je prišlo med vzdrževalnimi deli v avtomatizirani vodarni Močila.

Stiren je brezbarvna lahka hlapna oljnata tekočina, ki se ga uporablja za proizvodnjo polistirena (ena od vrst tega je stiropor) in drugih polimerov. Stiren spada med nevarne kemikalije. Škodljiv je predvsem stik z očmi, nevarni so tudi stik s kožo, zaužitje in vdihavanje. Domnevno je strupen za prebavila, ledvice in dihala, o njegovi rakotvornosti pa so znanstvene študije deljene. Dolgotrajna izpostavljenost stirenu povzroča utrujenost, zaspanost, pešanje spomina, glavobole in omotico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!