Porušili bodo še 50 hiš, poškodovanih v poplavah, prve odškodnine novembra

Slovenija 05. Sep 202417:05 3 komentarji
Cveta Berložnik
Prevalje (Foto: N1)

Zaradi škode v lanskih poplavah in plazovih bodo skoraj zagotovo porušili 258 objektov. Med njimi je 50 hiš v Braslovčah, za katere je vlada danes sprejela sklepe o odstranitvi. Velika večina upravičencev se je odločila za izplačilo odškodnine, le trije pa se bodo verjetno odločili za tipske hiše, ki jih bo postavila država.

Zaradi škode v lanskih poplavah in plazovih bodo skoraj zagotovo porušili 258 objektov. Med njimi je 50 objektov na desnem bregu Savinje v Braslovčah, za katere je vlada danes sprejela sklepe o odstranitvi, in predvidoma 116 objektov v Letušu, za katere bodo sklepi sprejeti predvidoma do konca septembra, so povedali v vladni službi za obnovo. Porušili bodo tudi en večstanovanjski objekt.

Velika večina upravičencev se je odločila za izplačilo odškodnine, le trije pa se bodo verjetno odločili za tipske hiše, ki jih bo postavila država. Za okrog sto objektov so že zaključene cenitve. Po besedah zaposlenih v vladni službi so te zelo poštene in je večina lastnikov z njimi zadovoljna. V odškodnini so upoštevani tudi stroški selitve. V vladnem gradivu je sicer okvirno predvidenih po 400.000 evrov za posamezen objekt, a se cenitve zelo razlikujejo. Skupaj je za ta namen letos in v prihodnjih dveh letih v proračunih rezerviranih 175 milijonov evrov.

Gre za objekte, ki so ali hudo poškodovani ali povsem uničeni, statično nevarni, nekateri tudi povsem zasuti. Ko je cenitev (ta ocenjuje vrednost nepremičnine pred poplavami) zaključena in se lastniki s ponujeno odškodnino strinjajo, z državo sklenejo pogodbo. Država po podpisu postane lastnica poškodovane ali uničene nepremičnine in zemljišča. 17 takih pogodb je že v postopku podpisovanja. Prve odškodnine bodo predvidoma izplačane novembra. Z odškodnino sicer lahko upravičenci storijo karkoli, pogodba jih ne zavezuje. V vladni službi za obnovo pravijo, da si bodo nekateri, predvsem starejši, namesto hiše denimo kupili stanovanje ali se preselili v varovano stanovanje.

Vsi objekti bodo odstranjeni, območja pa renaturalizirana, pravijo v vladni službi in poudarjajo, da gradnja tam ne bo več dovoljena. Za rušenje objektov bo objavljen javni razpis.

Leto po poplavah na Trbižu
Leto po poplavah v Trbižu, Ljubno ob Savinji (Foto: Denis Sadiković)

V vladni službi za obnovo se z občinami dogovarjajo tudi o ureditvi potrebnih zemljišč za gradnjo novih nepremičnin. Nekateri prebivalci so že sami našli primerna zemljišča, občine pa pripravljajo potrebno dokumentacijo za spremembo namembnosti in komunalne priključke. Skupaj gre za okrog 200 zemljišč.

Za ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo, načrtujejo v Šmartnem ob Paki, v Rakovljah v občini Braslovče in v Šoštanju tudi nekoliko večja naselja, kjer bodo postavili nove hiše.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje