Hiše, med katerimi bodo lahko izbirali prizadeti v poplavah

Slovenija 08. Maj 202411:52 6 komentarjev
hiše
Foto: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Ministrstvo za solidarno prihodnost je objavilo spletni katalog popoplavnih nadomestitvenih gradenj. V njem je podrobneje predstavljenih 12 stanovanjskih stavb, ki so jih izbrali na arhitekturnem natečaju.

Po katastrofalnem uničenju, ki so ga lani poleti povzročili poplave in plazovi, so strokovnjaki ocenili, da je 348 objektov nevarnih za življenje. Lastniki teh objektov se bodo lahko odločili za eno od štirih možnosti: odškodnino, preselitev v že zgrajeno hišo oziroma stanovanje, nakup nadomestne nepremičnine, ki jo ponudi država, ali pa za nadomestitveno gradnjo.

Na ministrstvu za solidarno prihodnost so zato v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije izvedli natečaj, na katerem so izbrali 12 rešitev. V okviru projekta ‘Nadomestitvene popoplavne stanovanjske stavbe’ je bil zdaj izdan e-katalog, v katerem so razgrnjene najboljše izbrane rešitve natečaja.

Minister Simon Maljevac je v uvodu zapisal, da ljudje ne bodo dobili le strehe nad glavo, temveč bodo njihovi novi domovi tudi sodobni, finančno dostopni in kakovostno načrtovani. “S projektom smo zasledovali tudi načela trajnostne rabe prostora in boljšega umeščanja stavb v okolje. Zato si upam trditi, da bodo arhitekturne rešitve služile kot navdih za nadaljnjo trajnostno gradnjo tako v javnem kot v zasebnem sektorju in tudi izven območij, prizadetih v poplavah,” je še dodal.

Foto: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Na arhitekturnem natečaju je sodelovalo 21 različnih skupin arhitektov, ki so skupaj oddali kar 58 različnih tipologij. Izbrali so 12 rešitev.

V katalogu, ki je dostopen na spletnih straneh ministrstva, si je mogoče torej ogledati vseh 12 rešitev nadomestitvenih stanovanjskih stavb.

Med idejnimi rešitvami tako na primer najdemo hiše za tričlansko gospodinjstvo, prilagojeno savinjski regijski tipologiji, pa več različnih hiš, ki so prilagojene koroški regijski tipologiji.

Pri vsaki rešitvi je v katalogu predstavljena tudi organizacija parcele, pa tudi tloris z razporeditvijo prostora in kvadraturami posameznih prostorov.

Poglejte si nekaj primer hiš, ki so predstavljene v katalogu. Ostale izbrane rešitve lahko pogledate v spletnem katalogu.

Foto: Ministrstvo za solidarno prihodnost
Foto: Ministrstvo za solidarno prihodnost
Foto: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje