Golob o povečanju števila prebežnikov: Gre za enega največjih izzivov celotne EU

Slovenija 18. Sep 202311:48 14 komentarjev
Robert Golob
DZ/Matija Sušnik

Državni zbor je danes začel prvo redno sejo po počitnicah. Kot je v navadi, so prvi dan zasedanja v ospredju vprašanja poslancev premierju Robertu Golobu in ministrom. Poslanko SDS Anjo Bah Žibert je zanimalo, kako se vlada spopada s povečanjem števila nezakonitih prehodov meje. "Vidim, da je to sploh na ekstremni desnici priljubljena tema za pridobivanje točk na račun strašenja ljudi," je v odgovoru na poslansko vprašanje dejal Golob.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je premierju Robertu Golobu zastavila vprašanje o povečanem številu nezakonitih migracij v zadnjem času in ukrepov, ki jih je vlada doslej izvedla v zvezi s tem problemom.

Bah Žibert je navedla, da je bilo od začetka leta do danes obravnavanih več kot 40.000 nedovoljenih prehodov slovenske meje, v enakem obdobju lani pa 13.000, številk pa samo še narašča. “Število nezakonitih prehodov naše meje je alarmantno in kaže na to, da imamo v državi resen varnostni problem. V občini Brežice, natančneje v Rigoncah, domačini terjajo ukrepanje države,” je poudarila poslanka SDS.

Premier Golob ji je odgovoril, da je problematika nedovoljenih migracij eden največjih izzivov  celotne Evropske unije in da je jasno razdelana strategija, v kateri piše, da se je treba z vprašanjem nezakonitih migracij soočiti v izvornih državah, od koder migranti prihajajo. Dejal je, da drži podatek poslanke Bah Žibert o porastu števila migrantov v letošnjem letu in dodal, da je samo v Rigoncah slovensko mejo prestopilo 24.000 prebežnikov. “V Rigoncah ni bil umaknjen niti meter ograje, pa je vseeno v državo prišlo več kot 24.000 prebežnikov. Ampak prišli so po cesti,” je pojasnil premier Golob.

Po Golobovem mnenju je problem širši in bi ga bilo treba reševati skupaj z evropskimi partnerji, tudi s Hrvaško, ki je z začetkom letošnjega leta vstopila v schengensko območje. Kot možno rešitev problema je Golob navedel mešane patrulje na mejah, da bi lahko nadzorovale čim večji del migrantskega koridorja. Takšne patrulje bi morale delovati tudi v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Severni Makedoniji.

Nekatere države namreč po besedah Goloba izvajajo t. i. vizumsko harmonizacijo, kar pomeni, da dovoljujejo “dobesedno turistične prevoze migrantov”, ki potem nedovoljeno prestopajo meje v schengensko območje. Tudi glede tega je podana pobuda na evropsko komisijo, je dejal.

“Vidim, da je to sploh na ekstremni desnici priljubljena tema za pridobivanje točk na račun strašenja ljudi,” je dejal. Pri tem naj bi bila za zgled Italija, kako politika odgovorno naslavlja to problematiko. “Ni naloga politike, da vzbuja pri ljudeh strah, jaz si želim, da se boste tega začeli zavedati vsi, tudi tukaj v parlamentu,” je dodal.

“Predsednik vlade, številke so strašne,” je dejala Bah Žibert in ostro zavrnila očitke, da v SDS zastrašujejo. Ob tem je prebrala pismo občanke Rigonc, ki je opisala stanje ob povečanem številu migrantov. Predlagala je, da DZ o tej temi opravi razpravo, o čemer bo DZ glasoval v sredo v okviru glasovanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje