Poslanci potrdili brezplačna kosila za osnovnošolce

Slovenija 28. Jun 202306:35 > 15:58 8 komentarjev
Šolsko kosilo
PROFIMEDIA

Poslanci so z 59 glasovi za in nobenim proti sprejeli predlog o uvedbi brezplačnih kosil za vse osnovnošolce. Gre za predlog Inštituta 8. marec, ki so ga vložili s pomočjo 5.000 podpisov državljanov.

DZ je danes z 59 glasovi za in nobenim proti sprejel zakonsko predlogo Inštituta 8. marec o brezplačnih šolskih kosilih. Tako bodo do brezplačnega kosila od 1. septembra 2027 upravičeni vsi šolarji. Sprejeli pa so tudi dopolnilo predlagatelja, po katerem bodo do polne subvencije kosila od jeseni upravičeni otroci iz najšibkejših družin.

Kot je na seji pojasnila Tanja Matijašević iz Inštituta 8. marec, z dopolnilom k predlogu novele zakona o šolski prehrani oziroma sprememb zakona o osnovni šoli, predlagajo, da se uveljavitev brezplačnih kosil v osnovne šole premakne za eno leto, v leto 2026, ko se zaključi mandat tega sklica državnega zbora. Poslanci so dopolnilo zavrnili.

DZ pa je sprejel dopolnilo, s katerim se bo z začetkom naslednjega šolskega leta pravica do polne subvencije razširila na otroke, ki živijo v gospodinjstvih, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo sega do vključno četrtega dohodkovnega razreda po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Niso pa sprejeli dopolnila, da bi otroci, katerih starši so v petem dohodkovnem razredu, imeli pravico do 50-odstotne subvencije že z naslednjim šolskim letom, in ne šele od septembra 2024.

Državni sekretar na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Boris Černilec je med drugim povedal, da se s predlaganimi spremembami zagotavlja pravica do 100-odstotnega subvencioniranega kosila s strani države. A opozoril, da bi bilo treba pred uvedbo zagotavljanja kosil v okviru javne službe ugotoviti, ali je z drugačno organizacijo dela mogoče premostiti prostorske težave in težave pri vedno večjem pomanjkanju kadra, s katerimi se soočajo šole.

Spomnil je, da je z zakonom predviden pilotni projekt osrednje šolske kuhinje, kjer bi lahko pripravili večje število zdravih obrokov za več vzgojno-izobraževalnih zavodov. Na podlagi izsledkov navedenega projekta bo mogoče oblikovati tudi ustrezne kadrovske normative.

Brezplačna kosila za vse leta 2027

V razpravi so poslanci koalicije izpostavljali, da so brezplačna kosila za vse osnovnošolce obveza, saj so zapisana tudi v koalicijski pogodbi. Po besedah Tatjane Greif (Levica) gre tudi za koncept šolstva. Damijan Zrim (SD) se je zavzel, da se “to področje uredi danes, enkrat za vselej”. Tudi Robert Janev (Svoboda) podpira zagotovitev brezplačnih kosil za otroke iz družin s povprečnim mesečnim dohodkom na osebo, ki sega do vključno četrtega dohodkovnega razreda že s septembrom 2023 in da se “zgodba o brezplačni šolski prehrani implementira v letu 2027”.

V opozicijski NSi so omenjeno dopolnilo podprli. Janez Cigler Kralj je pripomnil, da je izvajanje zakona “stvar koalicije, da pomaga občinam, ustanoviteljicam šol, da do dneva izvajanja tega zakona lahko razširijo jedilnice. Franci Kepa (SDS) je prepričan, da smo bogata država, da lahko omogočimo vsem osnovnošolcem brezplačne obroke, a tudi za srednješolce bi moral biti v tem zakonu po njegovem mnenju zagotovljen topel obrok.

Po prvotnem predlogu, ki so ga v inštitutu vložili s pomočjo 5.000 podpisov državljanov, bi brezplačna kosila za osnovnošolce uvedli januarja 2024.

Novinarska konferenca Inštitut 8. marec in Zveza prijateljev mladine Moste-Polje
Žiga Živulović jr./Bobo

Inštitut 8. marec: Veseli smo, da so pokazali skrb za tiste najšibkejše

V Inštitutut 8. marec so sprejetje njihovega predloga zakona za brezplačna kosila za vse otroke sprejeli z velikim zadovoljstvom. Izpostavili so, da je javna osnovna šola eden izmed temeljnih mehanizmov kolektivne solidarnosti in poudarili, da je nujno, da je šola prostor, kjer se vsak otrok počuti varnega in sprejetega. “Prostor, ki zagotavlja enake možnosti vsem otrokom,” so zapisali v odzivu.

Zadovoljni so tudi, da je bil sprejet njihov amandma, ki zagotavlja brezplačna kosila za otroke, ki živijo pod pragom tveganja revščine, že z začetkom novega šolskega leta.

“Veseli smo, da so nam poslanci in poslanke pri tem prisluhnili. Veseli smo, da so pokazali skrb za tiste najšibkejše. To je zmaga za solidarnost, ki je temeljna vrednota naše skupnosti. Še enkrat smo pokazali, da smo družba, ki zaščiti drug drugega.”

V odzivu so še izpostavili, da je bila kampanja za brezplačna kosila dolga, v njej pa so se povezale številne humanitarne organizacije in ljudje, ki želijo prijaznejšo in pravičnejšo družbo.

Sprejetje zakona doživljajo kot enega svojih večjih uspehov, so pa razočarani, da subvencije za otroke iz petega dohodkovnega razreda letos še ne bo ter da bodo brezplačna kosila za vse zagotovljena šele leta 2027.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje