Poslanci popravili sporni člen o odvozu vozil z avtocest in hitrih cest

Slovenija 23. Feb 202315:48 0 komentarjev
Avtocesta, vinjete
Borut Živulović/BOBO

Poslanci so sprejeli novelo zakona o cestah, s katero se ponovno uvaja ureditev odvoza poškodovanih ali pokvarjenih vozil na avtocestah in hitrih cestah, kot je veljala pred zadnjimi spremembami zakona lani jeseni. Da lahko to storitev opravljajo le izbrani izvajalci, bo torej spet veljalo le za tovorna vozila.

V zakonu o cestah, ki ga je državni zbor (DZ) potrdil v začetku oktobra lani, se je določba, da lahko odvoz poškodovanih in pokvarjenih vozil na avtocestah ali hitrih cestah opravljajo le na javnem razpisu izbrani izvajalci, razširila z vozil z največjo dovoljeno maso nad 3.500 kilogramov tudi na vozila pod to mejo.

Preberite še: Vlada popravlja svoj sporni člen o odvozu vozil z avtocest in hitrih cest

To je povzročilo negativen odziv v javnosti, državni svet pa je na zakon izglasoval odložilni veto in DZ ga je ponovno potrdil potem, ko je takratna državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Alenka Bratušek obljubila, da bodo sporno določbo, ki je bila v zakon zapisana s sprejemom dopolnila, ki predhodno ni bilo usklajeno z ministrstvom, odpravili.

Z danes sprejeto novelo zakona se tako posebna ureditev odvoza vozil na avtocestah in hitrih cestah, ko to storitev opravljajo le izvajalci, ki jih določi Dars, spet določa le za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3.500 kilogramov. Izvajalca bo lahko določila tudi policija sama, če bo šlo za zaseženo vozilo.

V vseh poslanskih skupinah so predlog novele zakona podprli. Predlagane spremembe podpirajo tako strokovna javnost kot zavarovalnice, je dejala Vida Čadonič Špelič (NSi). Miha Lamut (Svoboda) pa je dodal, da vlada z novelo zakona izpolnjuje dane obljube. Za je glasovalo 75 poslancev, eden je bil proti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!