Poslanci potrdili spremembe zakona o digitalni vključenosti. Kaj bo drugače?

Digitalno 22. Mar 202314:25 2 komentarja
Emilija Stojmenova Duh na zaslišanju kandidatke za ministrico
Žiga Živulović Jr./BOBO

Državni zbor je potrdil novelo zakona o digitalni vključenosti. Novela je odgovor na številne pomisleke javnosti, iz opozicijskih vrst pa so se zvrstile kritike, da je novela nepotrebna, glede na to, da je v pripravi nov celovit zakon.

Poslanke in poslanci so s 53 glasovi za in 31 glasovi proti potrdili novelo zakona o digitalni vključenosti, ki med drugim prinaša spremembe pri določanju ciljnih skupin in digitalnih bonih ter vzpostavlja mehanizem za izposojo računalniške opreme v obliki posebnega računalniškega sklada.

Predlog novele je odgovor na številne pomisleke javnosti, vključno z zagovornikom načela enakosti in varuhom človekovih pravic, ki sta opozorila na diskriminatornost zakona o digitalni vključenosti, je v torek v DZ spomnila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Sprejem novele je po njenih besedah nujen za ciljno usmerjeno izvajanje ukrepov za spodbujanje digitalne vključenosti, ki bodo dosegli tiste ranljive skupine prebivalstva, ki spodbudo s strani države na področju digitalne vključenosti dejansko najbolj potrebujejo.

V osnovnem zakonu, ki je bil sprejet marca lani v času prejšnjega sklica parlamenta, so ciljne skupine natančno določene, s sprejeto novelo pa ne bo več tako. Ciljne skupine bodo opredeljene na podlagi kazalnikov, ki upoštevajo aktualne družbene razmere. Med drugim se bo upoštevalo socialni položaj in stopnjo urbanizacije območja, kjer živijo, je pojasnila.

Na podlagi sprejete novele bo vzpostavljen mehanizem za izposojo računalniške opreme v obliki posebnega računalniškega sklada. Digitalni boni ostajajo, a bodo tokrat namenjeni le socialno ogroženim. Ministrica je obenem napovedala, da bodo po sprejemu novele nemudoma pristopili k pripravi novega, konceptualno prenovljenega zakona.

Koalicijski poslanci so v torkovi razpravi izpostavili nujnost sprejetja novele za odpravo določb osnovnega zakona, ki ustvarjajo diskriminatorno stanje.

Iz opozicijskih vrst pa so se medtem vrstile kritike, da je novela nepotrebna, glede na to, da je v pripravi nov celovit zakon. Opozorili so tudi na vrsto pripomb, ki so jih glede novele podali zakonodajno-pravna služba DZ, državni svet in nekatere nevladne organizacije s področja digitalizacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje