Poslanci SDS obstruirali obravnavo: “Koalicija zlorablja nujni postopek”

Slovenija 26. Okt 202311:08 > 16:19 10 komentarjev
Jelka Godec
Jelka Godec (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Poslanci SDS so obstruirali obravnavo novel zakonov o tujcih in o delovnih razmerjih na današnji seji državnega zbora. Ocenjujejo namreč, da koalicija pri teh dveh zakonih zlorablja nujni postopek obravnave, saj da zakona za to ne izpolnjujeta poslovniških pogojev.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je ob napovedi obstrukcije poudarila, da poslanska skupina SDS ne namerava sodelovati pri zlorabah poslovnika in pri ravnanju vlade in koalicije, “ki v bistvu izničujeta funkcijo državnega zbora”. Menila je, da zakona škodita državi, slovenskemu narodu, delodajalcem in zaposlenim.

Na poznejši novinarski konferenci je Godec pojasnila, da poslovnik DZ predvideva, da lahko vlada po nujnem postopku predlaga spremembe zakonov in aktov, ki se nanašajo na odpravo posledic naravnih nesreč, ko gre za varnost oziroma ogroženost države ali za nepopravljive posledice za državo. Na to je Godec opozorila že na kolegiju predsednice DZ. “Zato smo tudi včeraj zahtevali ponovno odločanje o odločitvi kolegija, da se ti zakoni sprejmejo po nujnem postopku,” je dejala. Obregnila se je tudi ob ravnanje NSi, ki je zagotovila sklepčnost na seji, s tem pa tem nujnim postopkom dala kredibilnost. Na današnji seji je kvorum pri sprejemu dnevnega reda sicer prijavil tudi poslanec SDS Branko Grims.

V SDS bi bili veseli, če bi imeli v DZ danes po nujnem postopku zakon o obnovi po poplavah, interventni zakon za pomoč družinam, ki so še vedno na avgusta poplavljenih območjih, je dejala Godec. Namesto tega se po nujnem postopku sprejema zakon o tujcih, ki zmanjšuje raven znanja slovenskega jezika za tujce na preživetveno raven. “Nihče ne ve, kaj to pomeni, nihče ne zna tega pravilno definirati,” je bila kritična.

SDS kritična tudi do drugih odločitev

Zakon o delovnih razmerjih pa po njenih besedah pomeni ogrožanje države, saj da bo po oceni vlade povzročil za 24 milijonov evrov škode, namesto da bi vlada gospodarstvu in državi pomagala pri dvigu gospodarske rasti. Dodala je, da gre pri tem za “agendo Levice”.

“Še največji absurd pa je to, da so pri zakonu o davku na dodano vrednost zahtevali nujni postopek, ga sprejeli, na koncu pa zakon umaknili iz procedure oz. umaknili na eno od naslednjih sej,” je dejala. Zato so se v SDS odločili za obstrukcijo, “ker je pa zdaj že res šlo čez vse meje”.

Ob tem je kritizirala še dogajanje v sredo, ko je bila izredna seja državnega zbora, na kateri so na zahtevo SDS odločali o vrsti postopka obravnave zakonov, sklicana v roku ure in pol. “Ne vem, če ste koalicijski poslanci na poziv. Mi v SDS nismo. Pri nas večina poslancev ni zmožna priti v uri in pol ali v eni uri na delovno mesto, žal ne. In niso izredne razmere,” je poudarila.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je dejal, da imamo čas za uskladitev zakona o delovnih razmerjih z evropsko direktivo do konca novembra, v nasprotnem čaka Slovenijo finančna kazen v višini 2,5 milijona evrov. “Meni je to velik, pomemben denar in se mi zdi prav, da smo domačo nalogo opravili hitro, po nujnem postopku,” je dejal. Izpostavil je, da tudi pri glasovanju ni “kakšnega velikega nasprotovanja”.

Predlagana novela zakona o tujcih sicer pogoj za pridobitev dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine za družinske člane nadomešča s pogojem znanja jezika na ravni A1 s t. i. preživetveno ravnjo. Predlog novele zakona o delovnih razmerjih pa med drugim prinaša oskrbovalski dopust ter večjo zaščito sindikalnih zaupnikov in žrtev družinskega nasilja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje