Poslanci za namestnico varuha človekovih pravic imenovali Dijano Možina Zupanc

Slovenija 24. Jan 202318:49 0 komentarjev
Dijana Možina Zupanc
Varuh človekovih pravic

Poslanci in poslanke so za namestnico varuha človekovih pravic imenovali Dijano Možina Zupanc. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ocenil, da kandidatko odlikujejo bogato strokovno znanje, kredibilnost in izkušnje tako v Sloveniji kot na mednarodnem področju.

Poslanci so na današnji seji z 59 glasovi za in 22 glasovi proti za namestnico varuha človekovih pravic imenovali Dijano Možina Zupanc, ki jo je za to mesto predlagal varuh Peter Svetina.

Možina Zupanc je pred DZ prisegla, da bo opravljala svojo nalogo na podlagi ustave in zakona, da bo varovala človekove pravice in temeljne svoboščine, da bo opravljala svoje delo vestno in nepristransko ter pri tem spoštovala načela pravičnosti in dobrega upravljanja.

Svetina je v nagovoru pred glasovanjem poslancev med drugim poudaril, da je Možina Zupanc pravna strokovnjakinja s širokim pravnim znanjem, ki se zaveda nepredstavljivih posledic podnebne krize za človeštvo. Ima tudi širok uvid v delo neodvisnih institucij, je dejal.

Pri varuhu so zaradi obsežnosti področij dela 18. novembra 2022 objavili vabilo za zbiranje predlogov za možne kandidate za enega namestnika oziroma namestnico varuha. Nanj so se odzvale tri kandidatke in en kandidat, varuh pa je na podlagi prejetih vlog izbral Dijano Možina Zupanc.

“Menim, da je predlagana kandidatka z njenim dosedanjim delom, strokovnim znanjem in izkušnjami oziroma udejstvovanjem primerna za opravljanje funkcije namestnice varuha človekovih pravic,” je Svetina zapisal v predlogu, ki je decembra posredoval državnemu zboru.

Zakon o varuhu človekovih pravic določa, da ima varuh najmanj dva in največ štiri namestnike. Na njegov predlog jih imenuje državni zbor, ki o predlogu varuha za imenovanje namestnika odloči v 45 dneh od predložitve predloga. Mandat namestnikov traja šest let, po preteku pa so lahko ponovno imenovani.

Svetina je sicer vabilo za zbiranje predlogov za četrtega namestnika objavil že decembra 2021, saj se je namestnica Marjeta Cotman upokojila, a se nato ni odločil za nobenega izmed kandidatov. Lani je delo opravljal skupaj s tremi namestniki, nato pa se je konec lanskega leta zaradi obsežnosti dela odločil še za četrtega, pa so za STA pojasnili pri varuhu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!