Poslanke in poslanci o Rusiji, kanalu C0 in izročanju računov

Slovenija 12. Mar 202313:08 4 komentarji
sds
Matija Sušnik/DZ

Poslanci in poslanke državnega zbora bodo prihodnji teden na zahtevo SDS na izredni seji razpravljali o predlogu resolucije za uvrstitev Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Na pristojnih delovnih telesih pa bodo imeli poslanci na mizi zahtevo za ponovno odločanje o noveli zakona davčnem potrjevanju računov ter predlog za imenovanje članov nove preiskovalne komisije.

Poslanci se bodo v četrtek na zahtevo SDS sestali na izredni seji, na kateri bodo razpravljali o predlogu resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Resolucijo so predlagali v SDS, kjer menijo, da bi s takšno resolucijo dali jasno in nedoumno sporočilo, da Slovenija najostreje obsoja ruska agresorska dejanja, ukrajinskemu narodu pa “izkazali vso podporo pri njihovem boju za prihodnost lastnega naroda”.

Predlog ne uživa podpore koalicije, resolucijo je zavrnil odbor za zunanjo politiko. Večina je pritrdila mnenju vlade, da razglasitev Rusije kot države, ki podpira terorizem, ne bi prispevala k umiku ruskih sil z ukrajinskega ozemlja in zaustavitvi agresije. Je pa odbor na predlog koalicije sprejel sklepe, v katerih med drugim obsoja agresijo Rusije ter pričakuje, da bo vlada Ukrajini še naprej zagotavljala ustrezno pomoč.

Po vetu državnega sveta poslanci znova o davčnem potrjevanju računov

Pred redno sejo, ki se bo začela 20. marca, bodo pristojna delovna telesa v prihodnjem tednu še pripravljala gradiva zanjo. Ker bodo poslanci na plenarnem zasedanju po vetu državnega sveta ponovno odločali o noveli zakona o davčnem potrjevanju računov, se bo do zahteve državnega sveta v sredo opredelil odbor za finance.

Novela vnovič uvaja obveznost izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Državni svet pa je nanj izglasoval odložilni veto, saj je večina svetnikov pritrdila oceni, da je prelaganje odgovornosti izdaje računa na kupca, s tem, ko mu za morebiten ne-prevzem računa grozi globa, nesprejemljivo. Državni zbor bo moral zdaj o noveli glasovati še enkrat, tokrat jo mora podpreti najmanj 46 poslancev.

Nova preiskovalna komisija bo lahko kmalu začela delo

Na redni seji bo državni zbor tudi imenoval vodstvo in člane nove preiskovalne komisije, druge v tem sklicu državnega zbora, sklep o tem pa bo v četrtek pripravila mandatno-volilna komisija. Po predlogu bo preiskovalno komisijo, ki se bo ukvarjala s preiskovanjem sumov nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, vodil poslanec Gibanja Svoboda Miha Lamut. V komisiji bodo s po enim članom in namestnikom člana zastopane vse poslanske skupine.

Policija
Policija

Državni zbor je parlamentarno preiskavo na zahtevo poslancev Svobode odredil konec februarja, ugotavljala pa bo morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vplivanja na delo policije in drugih pristojnih državnih organov s področij davkov in preprečevanja pranja denarja. Preiskava bo zajema obdobje od nastopa prejšnje vlade do odreditve preiskave.

Skupna seja odborov o projektu gradnje kanala C0

Parlamentarna odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter za infrastrukturo, okolje in prostor bosta v sredo na skupni nujni seji razpravljala o projektu gradnje kanala C0 v Ljubljani. Sklic seje so zahtevali v SDS, kjer so prepričani, da projekt ogroža pitno vodo v prestolnici. V zahtevi za sklic seje so zapisali, da gradnji nasprotujejo občani in lastniki okoliških zemljišč, ki trdijo, da Mestna občina Ljubljana za gradnjo nima ustreznih dovoljenj.

Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na gradbišču je v zadnjih mesecih večkrat prišlo do incidentov, posredovati je morala tudi policija. V SDS odboroma predlagajo več sklepov, med drugim naj obsodijo nespoštovanje ustavne in neodtujljive pravice do zasebne lastnine ter zaščito vseh virov pitne vode. Vlado, ministrstvo za naravne vire in prostor ter policijo bi pozvali, naj sprejmejo ukrepe, da se do pridobitve vseh ustreznih dovoljenj gradnja kanala zadrži.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje