Potekal prvi narok v primeru tožbe Jožeta Možine proti Svetlani Makarovič

Slovenija 12. Sep 202414:32 4 komentarji
Svetlana Makarovic
Žiga Živulović jr./Bobo

Na ljubljanskem okrajnem sodišču je bil danes prvi narok za glavno obravnavo v primeru tožbe novinarja in zgodovinarja Jožeta Možine proti umetnici Svetlani Makarovič zaradi satirične pesmi Utrip laži. Naslednji narok z zaslišanjem obeh strani bo predvidoma 19. decembra.

Svetlana Makarovič bi se morala na okrajnem sodišču v Ljubljani zagovarjati že konec maja, a je takrat sodišče obravnavo zaradi nejasnosti pri dokazih preložilo na današnji datum. V tožbi ji očitajo prekoračitev pravice do časti in dobrega imena, podana je tudi zahteva za opravičilo, objavo sodbe in plačilo 2.000 evrov odškodnine.

Makarovič je v satirični pesmi Utrip laži Jožeta Možino zaradi njegovega prikaza dogajanja v Dražgošah med drugo svetovno vojno v tedenski oddaji TV Slovenija Utrip med drugim primerjala z lažnivcem, hlapcem vlade in izdajalcem.

Na današnji obravnavni je odvetnik Žiga Podobnik, ki zastopa Možino, med drugim izpostavil način, na katerega je Makarovič na januarskem shodu leta 2022 prebrala svoj domnevno sporni tekst. Po besedah Podobnika je tako iz besed Makarovič kot njenega načina recitiranja razviden njen namen – črnitev in ponižanje Možine. Po njegovih besedah Možina posledice ravnanja Makarovič čuti še danes, saj je povzročilo besedne napade nanj s strani popolnih neznancev tako na spletu kot tudi na ulici.

Svetlana Makarovič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Podobnik je tudi menil, da obstajajo znaki kaznivega dejanja spodbujanja ali razpihovanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti v skladu s 297. členom kazenskega zakonika, kar je odvetnik Makarovič David Sluga zavrnil tudi s sklicevanjem na politično satiro, ki je, kot je dejal, pravno varovana umetniška pravica.

Odvetnik Makarovič je tudi menil, da pravni red Možini ne nudi pravnega varstva ter da obstaja evropska sodna praksa s stališčem najvišjega sodišča, da ima svoboda izražanja in umetniškega ustvarjanja prednost pred domnevnim občutkom razžalitve.

Konkretne okoliščine, v katerih naj bi Makarovič izrekla morebitne žaljive besede na račun Možine, pa tudi preglasijo njihovo morebitno protipravnost, saj se je Makarovič na takratno politično dogajanje v Sloveniji v času pandemije covida-19 zgolj odzvala s politično satiro, njena reakcija kot pomembne družbene osebe in večkrat nagrajene pesnice pa je bila upravičena, je še menil pravni zastopnik Makarovič. Ta je na današnjem naroku tudi vložil dodatno dokazno gradivo, zaradi česar je pravni zastopnik Možine zaprosil za ustrezen čas za proučitev le-tega, čemur je sodnica Katarina Kumar tudi ugodila.

Naslednji narok na sodišču, ko naj bi bila zaslišana tako Makarovič kot Možina, bo predvidoma v četrtek, 19. decembra, ob 10. uri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje