Poziv ministrstvu: omogočite glasovanje tistim, ki bodo v karanteni in izolaciji

Slovenija 12. Jan 202210:43 > 17:28
Volitve
Žiga Živulović jr./BOBO

Pravna mreža za varstvo demokracije je pred trojnimi volitvami poslala poziv ministrstvu za javno upravo, da ustrezno pripravi spremembo volilne zakonodaje, ki bo ustrezno uredila pravico do udeležbe na volitvah. Glavna dilema je, kako urediti, da bodo med epidemijo, ko bodo morda številni okuženi ali v karanteni, kljub temu imeli zagotovljeno ustavno pravico do udeležbe na volitvah.

Letos je super volilno leto, potekale bodo državnozborske, lokalne in predsedniške volitve. Hkrati smo še vedno v primežu koronavirusa, epidemiološka slika se tudi v Sloveniji v zadnjih tednih slabša. Številni posamezniki so tako okuženi s koronavirusom ali pa so zaradi rizičnega stika v karanteni.

V Pravni mreži za varstvo demokracije poudarjajo, da kljub epidemičnim razmeram in z njimi povezanih omejitev za posameznike ni nobenih informacij, da bi se načrtovale prilagoditve in spremembe volilnih pravil, ki bi udeležbo na volitvah omogočila tudi volilnim upravičencem, ki bodo na volilni dan morda bolni ali v karanteni.

Spomnili so na besede ministra za zdravje Janeza Poklukarja, ki je pretekli teden dejal, da bi lahko zaradi hitrega širjenja  omikrona v določenem trenutku imeli tudi 400 tisoč obolelih in napotenih v karanteno, kar je slaba četrtina vseh prebivalcev.

Zakon ni prilagojen trenutnim razmeram

Kot smo v članku “Kaj bo z volilno pravico okuženih, nasprotnikov PCT in volilcev v karanteni?” že poudarili, slovenska volilna zakonodaja ni povsem prilagojena epidemičnim razmeram.

Ljudje, ki bodo morali v karanteno ali zaradi okužbe v samoizolacijo manj kot pet dni pred dnevom glasovanja, bodo lahko glasovali samo, če bodo kršili epidemiološke ukrepe.

Pet dni pred dnevom glasovanja je namreč zadnji rok, ko lahko okrajni volilni komisiji še sporočite, da želite glasovati po pošti. Če se torej okužite po tem roku ali morate zaradi visokorizičnega stika v karanteno, na volišče ne morete. Če pa vseeno greste, kršite pravila, in če ste okuženi, širite virus.

“Zakonodaja ni prilagojena razmeram, s kakršnimi se soočamo danes, ko se posameznik lahko znajde v karanteni, samoizolaciji oziroma zboli in se zato ne sme (ne more) udeležiti volitev. Če bomo imeli tudi v dneh pred volitvami več tisoč dnevno potrjenih okužb na dan, bo torej izvrševanje volilne pravice onemogočeno več kot deset tisoč volilnim upravičencem,” se v pravni mreži sprašujejo v pozivu ministrstvu za javno upravo.

Ministrstvo pozivajo, da “še pred napovedanimi volitvami pripravi ustrezne zakonske spremembe ter omogoči dostopnost oddaje glasu vsem volilnim upravičencem, ki na dan glasovanja zaradi utemeljenih zdravstvenih razlogov ne bodo mogli oddati svojega glasu na za to določenem volišču, svoje namere o glasovanju po pošti pa zaradi že navedenih utemeljenih razlogov niso sporočili v petih dneh pred razpisano volilno nedeljo, kot to določa veljavna zakonodaja.”

Na MJU še zbirajo dobre prakse iz tujine

Z ministrstva za javno upravo so nam medtem odgovorili, da redno in poglobljeno spremljajo dogajanje na vseh področjih za katera so pristojni, kamor sodi tudi področje volilne zakonodaje.

“Zagotovitev ustavne pravice državljanov do udeležbe na volitvah v času epidemije je izjemno pomembna in med najpomembnejšimi strokovnimi izzivi, ki smo jih (še posebej v luči volilnega leta 2022) že zaznali in se jim že intenzivno posveča tudi strokovna ekipa ministrstva za javno upravo,” so sporočili z ministrstva in dodali, da trenutno še zbirajo izkušnje in dobre prakse na tem področju iz tujine ter preučujejo obstoječe pravne podlage v povezavi z epidemiološkimi ukrepi.

Najprej bodo volilci 24. aprila glasovali na državnozborskih volitvah, potem pa jeseni še na predsedniških in lokalnih. Prav tako bodo letos volitve v državni svet, o čemer pa volilci neposredno ne odločajo, ampak v njihovem imenu državne svetnike izberejo elektorji.

Nizozemci, Čehi in Izraelci so že uvedli tako imenovano drive-in glasovanje, kot torej volilec odda svoj glas kar iz avtomobila (na fotografiji spodaj). Velika Britanija pa omogoča glasovanje prek pooblaščenca, ki mu volilec zaupa svojo voljo.

Volitve Avto Češka
Profimedia