Poziv zbranim na medverskem forumu: Tudi vi ste poklicani, da pomagate

Slovenija 17. Jun 202317:23 0 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Foto: Nataša Pirc Musar/TWITTER

Udeleženci medverskega foruma so se zavzeli za skupna prizadevanja za premagovanje razlik na Balkanu.

V Kopru se je dopoldne začelo medversko srečanje Forum za dialog in mir na Balkanu, ki se ga udeležujejo visoki predstavniki verstev v regiji, pa tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Ta je verske voditelje pozvala, naj s svojim zgledom in delovanjem prispevajo k premagovanju razlik na Balkanu.

Forum, kot osrednje dejanje dvodnevnega srečanja visokih verskih predstavnikov v Kopru, ki ga skupaj s koprsko škofijo organizira Slovenska škofovska konferenca (SŠK), je dopoldne z uvodnim nagovorom odprl predsednik SŠK Andrej Saje. Poudaril je, da zavzemanje za mir v sodobni družbi poleg mednarodne skupnosti vključuje tudi druge družbene akterje, še zlasti krščanske Cerkve in ostale religije, pa tudi slehernega posameznika. “Smo soodgovorni za življenje na tem planetu, z majhnimi in vsakdanjimi dejanji smo sodelavci pri gradnji miru,” je dejal.

Predsednica republike Pirc Musar je v nagovoru ocenila, da zaradi akutne politične nestabilnosti Zahodnega Balkana, zločinov, ki so se dogajali v tej regiji, in zaradi zdrsov demokracije, “ki smo jim danes priča vsepovsod”, čas za medversko srečanje ne bi mogel biti bolj primeren, vprašanje kako naprej, pa da je bolj aktualno kot kdaj koli prej.

Predsednica se zaveda, da je pred regijo še mnogo izzivov, pri čemer je izpostavila še vedno navzoče delitve in izključevanje, tudi na verski osnovi. Zato je navzoče pozvala: “Če kdo, potem vi lahko naredite velik, celo odločilen korak v smer sodelovanja, medsebojnega razumevanja, odprave delitev in sprejemanja drugačnosti … Tudi vi ste poklicani, da pomagate celotni regiji, da se usmeri na pot odpuščanja, sprejemanja raznolikosti in vključujoče prihodnosti.”

Kot delegat papeža Frančiška se srečanja udeležuje vatikanski državni tajnik Pietro Parolin. V nagovoru je izpostavil, da so balkansko regijo nekoč poimenovali sod smodnika, a hkrati “smo v regiji videli tudi veliko izjemnih primerov sožitja med pripadniki različnih narodnostni, kultur in izpovedi”.

Medverskega srečanja v Kopru, ki predstavlja enega letošnjih najpomembnejših dogodkov v Cerkvi na Slovenskem in tudi širše v regiji, se udeležujejo predstavniki katoliške, pravoslavne, luteranske, islamske in judovske skupnosti. Tudi njihovi predstavniki so v svojih nagovorih izpostavili potrebo po nenehnem aktivnem premagovanju razlik in medsebojnemu dialogu, kar da je tudi naloga njih samih.

Ob koncu triurnega foruma so udeleženci sprejeli posebno deklaracijo z zaključnimi sklepi. V njih med drugim ugotavljajo, da je njihov skupni cilj mir, zato pozivajo vse posameznike, zlasti tiste na vodilnih položajih, naj ga širijo in si zanj prizadevajo. Izpostavljajo, da ekstremizem, terorizem in vse druge oblike nasilja in vojn nimajo nič opraviti s pristno religijo in morajo biti zavrnjeni tako v družbi kakor tudi na ravni verskih skupnosti samih. Ugotavljajo tudi potrebo po rednem srečevanju in iskanju skupnih rešitev med različnimi verskimi skupnostmi na območju Balkana.

Popoldne je v okviru medverskega srečanja v koprski Taverni potekalo kulturno srečanje Mladi za mir, zvečer pa v koprski stolnici slavnostni koncert.

Dogajanje se bo nadaljevalo v nedeljo s slovesno mašo v koprski stolnici, ki ji bo vodil Parolin. Ta je imel danes popoldne tudi dvostranski srečanji s predsednico Pirc Musar in premierjem Robertom Golobom.

V predsedničinem uradu so na Twitterju objavili, da sta se pogovarjala o pomenu miru, vojni v Ukrajini in razmerah na Zahodnem Balkanu. Parolin in predsednica Pirc Musar sta se po njihovih navedbah strinjala, da imajo verski in politični voditelji pomembno vlogo pri stabilnosti v regiji, in da s svojimi dejanji dajejo zgled ljudem. Predsednica republike je ponovila tudi, da je spoštljiv dialog nadvse pomemben. Vlada je medtem tvitnila, da sta Golob in Parolin na njunem drugem srečanju v mandatu trenutne vlade govorila o razmerah na Zahodnem Balkanu in o vojni v Ukrajini.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!