Pravna mreža kazensko ovadila Uroša Urbanijo

Slovenija 17. Maj 202121:28 > 18. Maj 2021 10:22 0 komentarjev
Uroš Urbanija
Žiga Živulović jr./BOBO

Pravna mreža za varstvo demokracije je na okrožno sodišče v Ljubljani zaradi ravnanja v zadevi STA vložila kazensko ovadbo zoper Uroša Urbanijo, direktorja Urada vlade za komuniciranje (Ukom).

V Pravni mreži za varstvo demokracije direktorju Ukoma Urošu Urbaniji očitajo, da je kot uradna oseba in javni uslužbenec zlorabil položaj, prestopil meje uradnih pravic in ni opravil uradne dolžnosti. Obtožbe se nanašajo na njegovo delovanje v sporu med vlado in Slovensko tiskovno agencijo (STA).

Kaj Urbaniji očitajo v kazenski ovadbi

V kazenski ovadbi, ki smo jo pridobili na N1, piše, da je Urbanija kot direktor Ukoma od oktobra 2020 do maja 2021 večkrat zahteval dokumentacijo STA, čeprav za to ni imel podlage v zakonu o slovenski tiskovni agenciji in zakonu o gospodarskih družbah, niti za slednje ni izkazal pravilnega pooblastila za zastopanje vlade kot edinega družbenika STA.

V nadaljevanju kazenske ovadbe piše, da je direktor Ukoma z zahtevami po dostopu do dokumentacije, ki se nanaša na uredniško politiko STA, v nasprotju z določbami Zakona o slovenski tiskovni agenciji posegel v uredniško neodvisnost STA.

STA
Žiga Živulović jr./BOBO

Očitajo mu tudi, da v nasprotju z zakonom o interventnih ukrepih in zakonom o slovenski tiskovni agenciji ni pravočasno odredil in odobril plačila nadomestila za opravljanje javne službe za oktober in november 2020 in prve štiri mesece letošnjega leta.

Urbanija je s tem po mnenju pravne mreže STA povzročil za približno 519 tisoč evrov premoženjske škode in huje onemogočal obstoj STA in njeno pravico do plačila nadomestila za izvajanje javne službe, zaradi česar STA svojo obveznost že 137 dni opravlja brez plačila.

Urad vlade za komuniciranje je lani od Slovenske tiskovne agencije zahteval določeno dokumentacijo. Ker naj bi Ukom s tem presegel svoje pristojnosti, je STA ni dostavila. Po večmesečni prekinitvi financiranja je STA dokumentacijo vendarle poslala vladi kot edini družbenici oziroma njenemu predsedniku. Vlada je dokumentacijo zavrnila in jo poslala nazaj na STA.

Ukom medtem plačilo zahtevka za opravljanje javne službe zavrača, češ da od 1. januarja s STA niso več v poslovnem odnosu.

Članice pravne mreže za varstvo demokracije so Pravnoinformacijski center nevladnih organizacij, Amnesty International Slovenija, Danes je nov dan in Zavod za kulturo raznolikosti Open.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!