Se tudi županom obetajo višje plače?

Slovenija 17. Jan 202312:59 > 15:32 3 komentarji
Vladimir Prebilič
Žiga Živulović/BOBO

Župani slovenskih občin menijo, da je uskladitev njihovih plač nujno potrebna, je za N1 povedal predsednik Skupnosti občin Slovenije in kočevski župan Vladimir Prebilič.

Županje in župani so na srečanju v organizaciji Skupnosti občin Slovenije zavzeli stališče, da je uskladitev županskih plač nujno potrebna, je za N1 povedal predsednik skupnosti Vladimir Prebilič.

“Plače županov se niso usklajevale zadnjih 12 let. V tem času so se uskladile vse ostale plače v javni upravi, pa tudi v zavodih, katerih so ustanovitelji in jih upravljamo občine,” je povedal in dodal, da se plače županov v tem času niso spremenile.

Tako predlagajo dve stvari. Prva je povišanje plače. Menijo pa, da bi moral biti dvig plač kar velik, saj se te – kot rečeno – kar 12 let niso usklajevale. Druga stvar, ki jo je še izpostavil Prebilič, pa je razkorak med župansko plačo, če nekdo to funkcijo opravlja poklicno oziroma nepoklicno. “Trenutno imamo dogovor oziroma odločitev in zakonski normativ, da kdorkoli je župan in opravlja funkcijo nepoklicno, prejema 50 odstotkov nagrade. Menimo, da je ta odstotek premajhen in da bi bilo prav to razliko zmanjšati. Ta razkorak mora obstajati, tukaj se vsi strinjamo, ampak 50 odstotkov se nam zdi preveč. Naše stališče je, da bi morala biti 75 odstotkov tista nagrada župana, ki opravlja to funkcijo nepoklicno,” je povedal.

Prebilič je dejal, da upajo, da bodo v kratkem kaj od tega dobili na mizo, šele nato bodo lahko zavzeli stališče. Ta trenutek pa na mizi ni še popolnoma ničesar, je dodal.

Županski poklic je “neatraktiven”

Ob tem je sogovornik za N1 opozoril še na eno stvar. Na lanskih lokalnih volitvah je imelo že kar 51 občin le enega kandidata za župana. Po Prebiličevih besedah se bo ta trend še nadaljeval, saj je ta poklic neatraktiven. “Ne zaradi tega, da je neizzivalen … izzivov je polno. A če ni primerne nagrade …” je nakazal na problem in dodal, da sam mesečno zasluži 1.100 evrov neto, funkcijo župana pa opravlja nepoklicno.

V manjših občinah pa nekateri župani, ki funkcijo sicer opravljajo poklicno, zaslužijo tudi po le 1.500 evrov neto. “Kar resnično ni veliko,” je poudaril Prebilič in dodal, da vsi ravnatelji in celo nekateri učitelji ter zaposleni v občinski upravi zaslužijo več od župana v tej občini.

Denar
Žiga Živulović jr./BOBO

Na današnjem dogodku je Prebilič izpostavil, da Skupnost občin Slovenije združuje že 180 lokalnih skupnosti in na ta način trdno sooblikuje vsebino razvoja države. Po njegovem mnenju izzivov v prihodnjih štirih letih ne bo manjkalo. “Vedno znova, zlasti v kriznih razmerah, dokazujemo, da zmoremo dosegati zavidljive rezultate. To pa zato, ker pred različne interese vedno znova postavljamo dobrobit tistih, ki jih predstavljamo. Naše občane, ki so tudi državljani,” je dejal.

Delo županj in županov namreč prinaša veliko odgovornost, ki jo vedno znova potrjujejo tudi na lokalnih volitvah. “Volilci nam ali pa tudi ne zaupajo na podlagi našega dela, vlada pa se vendarle mora osredotočiti tudi na to, da bo naše delo, ki ga opravljamo, primerno ovrednoteno in prepoznano,” je povedal. Dodal je, da bi morala vlada občine sprejemati kot partnerje, ki soustvarjajo kakovosten razvoj države.

Ministrica se zaveda, da so bile funkcionarske plače podcenjene

Da država brez tesnega sodelovanja z občinami ne more ustrezno delovati, meni tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki se je udeležila današnjega dogodka. Po njenih besedah sta skupaj z ministrom za razvoj in evropsko kohezijsko politiko lani poleti v dogovoru z vsemi reprezentativnimi občinskimi združenji ustanovila delovno skupino za lokalno samoupravo, ki obravnava vprašanja lokalne samouprave in regionalnega razvoja, predvsem pa nudi pomoč v dialogu in sodelovanju občin z drugimi državnimi organi. V okviru delovne skupine pa bosta v kratkem oblikovala tudi operativno podskupino za pripravo predlogov za morebitno spremembo financiranja občin.

V nagovoru se je ministrica dotaknila tudi vprašanja funkcionarskih plač in prenove plačnega sistema. Omenila je, da je cilj in rok vlade za prenovo 30. junij 2023, sama izhodišča za prenovo plačnega sistema pa bodo predstavljena že jutri na koalicijskem vrhu. Nato bo sledil odprt dialog z različnimi skupinami, tudi občinskimi funkcionarji in zaposlenimi na občinah.

Da so bile funkcionarske plače zadnja leta podcenjene, se zaveda tudi ministrica, ki je izpostavila, da bo vlada predloge sprememb plačnega sistema skušala poiskati v konsenzu, saj ne nazadnje plače pomenijo družbeni dogovor, s katerim se moramo vsi strinjati.

Sanja Ajanović Hovnik
Borut Živulović/Bobo

Ministrica je županje in župane pozvala, naj povabijo občane k sodelovanju ter jih čim bolj aktivno vključijo v proces priprave predpisov, oblikovanje participativnega proračuna in druge oblike sodelovanja v lokalni skupnosti. S tem lahko okrepijo neposredno sodelovanje prebivalcev pri upravljanju lokalnih zadev, kar pozitivno vpliva tudi na krepitev demokracije in povečuje zaupanje v organe občinske oblasti. Ministrica ocenjuje, da so na tem področju še številne možnosti in priložnosti za izboljšave.

Po mnenju generalne sekretarke Skupnosti občin Slovenije Jasmine Vidmar skupnost uspešno deluje. “Uspešni smo, ker dajemo glas vsem občinam, ne glede na njihov status, politično pripadnost vodstva ali velikost občine, ker spoštujemo raznolikost, delujemo pregledno in povezovalno, ne nazadnje, ker iščemo rešitve, ki vsem občinam omogočajo primerljive pogoje delovanja in financiranja,” je dejala.

Po njenih besedah so ključno že vplivali tudi na izboljšanje pogojev dela občin ter pri zagotavljanju ustreznejših finančnih pogojev. Pri tem je izpostavila predvsem dogovor o višji povprečnini, ki ga je vlada z občinskimi združenji dosegla oktobra in po katerem bo povprečnina v prihodnjih dveh letih znašala 700 evrov. Dosegli pa so tudi dvoletno povečanje sredstev za razvojno ogroženost občin, pridobili dodatna sredstva za občine, v katerih bivajo pripadnice in pripadniki romske skupnosti, v lanskem letu pa so obranili tudi za 31.000.000 evrov sredstev iz naslova nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Na današnjem dogodku so govorci županjam in županom zaželeli srečno v novem mandatu in jih spodbudili k vsestranskemu medsebojnemu sodelovanju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje