Predsednica Aniti Ogulin podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge

Slovenija 20. Maj 202410:02 1 komentar
Predsednica države Nataša Pirc Musar je Aniti Ogulin podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge.
Predsednica države Nataša Pirc Musar je Aniti Ogulin podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge. (Foto: Urad predsednice države)

Predsednica države Nataša Pirc Musar je Aniti Ogulin v znak hvaležnosti in spoštovanja za njeno življenjsko delo, predano prostovoljstvu in pomoči potrebnim ljudem, podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge.

Anita Ogulin je bila vrsto let zadnje pribežališče za premnoge pozabljene otroke in družine. S svojo izjemno predanostjo in dolgoletnim delom na področju socialnega varstva in dobrodelnosti je pripomogla k izboljšanju življenjskih razmer številnih otrok, družin ter posameznikov v stiski, so v uradu predsednice Nataše Pirc Musar zapisali ob podelitvi državnega odlikovanja zlati red za zasluge.

“Anita Ogulin, rojena v skromni družini, je že od zgodnje mladosti razvijala sočutje in empatijo kot vodička slepega očeta. O svojem otroštvu je povedala, da so težko živeli. Njena mama, socialna delavka, je bila ustanoviteljica Društva prijateljev mladine, in to ne glede na to, da je imela izjemno slab vid. Družina, ki je bila tudi rejniška, je pod svojo streho sprejemala otroke brez doma ali ljubeče družine, h kateri bi se lahko zatekli. Svoje zgodnje, že otroške izkušnje in vrednote je Anita Ogulin prenesla v strokovno in humanitarno delo. Po izobrazbi novinarka je svoje življenje posvetila dobrodelnosti, humanitarnosti, pomoč otrokom in družinam v stiski pa je njeno poslanstvo. Vse življenje je goreča zagovornica otrokovih pravic in tudi odgovornosti. Vedno je bila in še vedno je tista, ki poziva k odgovornemu starševstvu ter se zavzema za prijazno, odgovorno, solidarno, strpno in odprto družbo. Za Anito Ogulin, mamo dveh otrok in babico dveh vnukov, so vsi otroci njeni otroci, še posebej otroci v stiski.”

V uradu predsednice so izpostavili več njenih projektov, skozi katere je pomagala otrokom, mladim in družinam. Vodi ZPM Ljubljana Moste-Polje, ki je bila pred kratkim preimenovana v Zvezo Anita Ogulin & ZPM, posebej pomemben je bil njen prispevek k projektu Hiša zavetja za trpinčene in zlorabljene otroke pri ZPMS.

Predsednica države Nataša Pirc Musar je Aniti Ogulin podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge.
Predsednica države Nataša Pirc Musar je Aniti Ogulin podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge. (Foto: Urad predsednice države)

ZPM Ljubljana Moste-Polje je leta 2013 začela nuditi tudi brezplačno pravno pomoč, leta 2018 pa so humanitarne projekte združili v vseslovenski program Veriga dobrih ljudi, s katerim so pomagali premagovati revščino več tisoč družinam. Poleg tega so izvajali podporne dejavnosti v večgeneracijskem centru Skupna točka in programu “Dobro sem” za krepitev duševnega zdravja otrok, mladostnikov in odraslih. Izjemen je bil tudi njen doprinos pri pomoči poplavljencem zadnje velike slovenske naravne katastrofe.

Anita Ogulin je ustanoviteljica Fundacije predsednika Republike Slovenije “Pustimo jim sanje”, mentorica na otroških parlamentih, vzgojiteljica, pedagoška vodja na letovanjih, taborih in izletih. Ustanovila je tudi Štipendijski sklad za revne otroke pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, tako pa omogočila izobraževanje številnim otrokom iz družin s finančnimi težavami.

Je avtorica in soavtorica številnih programov, med katerimi izstopajo Avtobus sreče, Nikoli sam, Botrstvo v Sloveniji, Boom počitnice ter projekt Mladi in Evropa. “Ti programi so pomagali prebuditi občutek sprejetosti in lastne vrednosti pri otrocih ter omogočili njihovo socialno vključenost. Program Botrstvo v Sloveniji je z njeno pomočjo omogočil podporo več kot 13.000 otrokom, zbranih je bilo več kot 33 milijonov evrov sredstev in v programu se je v krog solidarnosti povezalo več kot 10.000 botrov,” so poudarili v uradu predsednice.

Za svoje delo je prejela številna priznanja, saj so prebivalci in prebivalke Republike Slovenije vsa ta leta prepoznavali njeno nesebično pomoč, požrtvovalnost in humanitarnost, so zapisali v uradu. Tako je Anita Ogulin prejemnica naziva Slovenka leta po izboru Nedeljskega dnevnika, častna meščanka Ljubljane, Delova osebnost leta, ime leta Vala 202, letos je prejela tudi kip častne Slovenke za vse čase. Takratni predsednik republike dr. Danilo Türk ji je leta 2012 podelil odlikovanje red za zasluge Republike Slovenije.

Predsednica države Nataša Pirc Musar je Aniti Ogulin podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge.
Predsednica države Nataša Pirc Musar je Aniti Ogulin podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge. (Foto: Urad predsednice države)

“Ne znam in ne zmorem živeti drugače. Skozi celotno življenje sem vrata svojega doma odprla vsem, ki so potrebovali streho nad glavo ali pomoč,” so njene besede, ki so — kot so izpostavili v uradu predsednice — lahko svetel vzor vsaki družbi in skupnosti, ki si prizadeva biti boljša.

“Anita Ogulin je s svojim delom prispevala k uresničevanju odprte, otrokom prijazne družbe, k zagotavljanju varnega otroštva in mladosti ter enakih možnosti za vse otroke. Njeno delo in dosežki na področju socialnega varstva in dobrodelnosti so izjemni, za vedno dragoceni. Podeljeno odlikovanje je tako izraz globoke in iskrene hvaležnosti za njeno srce, polno neizmerne dobrote in sočutja do sočloveka,” so pojasnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje