Humanitarna organizacija spreminja ime v čast Aniti Ogulin: “Zelo sem ponosna”

Slovenija 15. Maj 202411:45 5 komentarjev
Anita Ogulin
Anita Ogulin (Foto: ZPM MP)

Humanitarna organizacija Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje je začela postopek za spremembo imena. Z novim imenom se je poklonila dolgoletni predsednici in obrazu zveze Aniti Ogulin.

Zveza prijateljev mladine Moste-Polje bo dobila novo ime, s katerim so počastili dolgoletno predsednico organizacije Anito Ogulin. Humanitarna organizacija je danes začela postopke preimenovanja v Zveza Anite Ogulin in zveza prijateljev mladine.

V sporočilu za javnost so zapisali, da ima Anita Ogulin največje zasluge za delovanje človekoljubne organizacije, ki že dve desetletji pomaga po vsej Sloveniji, kar je bil razlog za preimenovanje.

Anita Ogulin je ob preimenovanju povedala, da je zelo vesela in ponosna, da bo zveza nosila njeno ime. Upa, da bo humanitarna organizacija z novim imenom prepoznana kot tista, ki ji ljudje lahko zaupajo, in tista, v kateri ljudje lahko vedno pričakujejo podporo in pomoč. Spomnila je na trud in prizadevanja sodelavcev, pa tudi na predloge sistemskih sprememb, ki so jih podali v zadnjih letih. “In kljub temu, kar smo že do zdaj neverjetnega storili, se naše delo žal nikoli ne konča,” je dodala.

“Priznam, da sem precej razmišljala o preimenovanju in da sem bila na začetku v dilemi, ali ne izpostavljam preveč tega imena,” je priznala Ogulin, a se je na koncu odločila, da predlogu priglasi.  “To sprejemam s popolno mirnostjo, saj vem, da ravnamo dobro in prav. In da moji čudoviti sodelavci dnevno ne samo bijejo tekoče bitke, ampak prepoznavajo izzive prihodnosti ter jih tudi dobro in prav ves čas nagovarjajo.”

Ogulin ustvarila organizacijo, kot jo poznamo danes

Kaj pa o odločitvi pravijo ostali predstavniki organizacije? “Anita je zagotovo oseba, ki nedvoumno spreminja družbo in pušča neverjetne sledi. Anita je, skupaj z ekipo sodelavcev, donatorjev, partnerjev, medijev, botrov, podpornikov ustvarila ZPM MP, ki ga poznamo danes,” je odločitev upravnega odbora za preimenovanje razložila podpredsednica zveze Alenka Petkovšek.

Pojasnila je, da je zveza dalj časa dobivala predloge, da bi morala organizacija dobiti ime, ki si ga zasluži in ki je enak pomenu nacionalne humanitarne organizacije, obenem pa sinonim za požrtvovalnost in transparentnost.

Sekretarka organizacije Tanja Petek je ob preimenovanju sporočila, da se organizacija z imenom ne bo spremenila in da bodo tudi aktivnosti ostale iste. “Naša prioriteta ostajajo enake možnosti otrok in mladostnikov ter zagotavljanje celostne pomoči družinam v stiski ter opozarjanje na luknje v sistemu, ki onemogočajo bolj dostojno reševanje njihovih stisk.”

Ogulin je ob koncu poudarila, da si želi, da bi organizacija še naprej rasla. “Da najdemo nove rešitve za družbo, za najranljivejše v naši družbi. Da bomo našli nove predloge, ki bodo reševali stiske, ki jih je vsak dan več.”

ZPM Moste-Polje je humanitarna organizacija v javnem interesu, ki deluje že skoraj 70 let. Nacionalni pomen je organizacija dosegla z ustanovitvijo programa Botrstvo v Sloveniji leta 2010. Leta 2013 so v ZPM MP začeli nudenje brezplačne pravne pomoči, humanitarne projekte pa so leta 2018 združili v vseslovenski humanitarni program Veriga dobrih ljudi. Iz začetnih dveh sodelavk pred več kot 20 leti organizacijo sedaj tvori 25 sodelavcev, ki jim pomaga več kot 16 zunanjih terapevtov in več kot 100 aktivnih vzgojiteljev.

O programu Botrstvu smo se v N1 podkastu septembra pogovarjali z glasom projekta na Valu 202 Jano Vidic. Podkast lahko poslušate na tej povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje