Predsednica Pirc Musar bo na povabilo Zelenskega obiskala Ukrajino

Slovenija 16. Jun 202412:37 44 komentarjev

Predsednica Nataša Pirc Musar se je ob robu mirovne konference o Ukrajini s predsednikom Volodimirjem Zelenskim dogovorila, da še ta mesec obišče napadeno državo. Meni, da so na konferenci naredili korak naprej.

Predsednica države Nataša Pirc Musar se v Švici udeležuje mirovne konference o Ukrajini. Ob robu konference se je pogovarjala tudi s predsednikom napadene države Volodimirjem Zelenskim, ki jo je povabil na obisk.

“Na kratko sva danes govorila tudi s predsednikom Zelenskim. Veseli se mojega obiska v Ukrajini. Tja odhajam v kratkem na njegovo povabilo. Lahko se bova bolj konkretno pogovorila o tem, kako in na kakšen način doseči mir v Ukrajini,” je povedala v izjavi.

Pirc Musar je poleg pogovorov z Zelenskim v švicarskem Luzernu tudi spregovorila na delovnem omizju o humanitarnih vidikih ter nastopila na delovnem plenarnem zasedanju, udeležila pa se je tudi plenarnega zasedanja.

Na nastopu na omizju o humanitarnih vidikih je predsednica izpostavila skrb za otroke, ki so v vojni med najbolj ranljivimi. “Letos je bilo kar 90 napadov na šole, kar še dodatno otežuje dostop do izobraževanja. Skoraj milijon otrok nima dostopa do učnih ur v živo, več kot 1,5 milijona otrok pa nujno potrebuje psihološko podporo,” je dejala.

Slovenija ukrajinskim otrokom pomaga na različne načine. Med drugim prisilno preseljenim otrokom zagotavlja psihosocialno podporo. “Imamo obsežne izkušnje z gostovanjem ukrajinskih otrok v Sloveniji, vključno z ukrajinskimi sirotami iz Luganska,” je poudarila in dodala, da Slovenija za duševno in psihosocialno oskrbo otrok in družin skrbi tudi v Ukrajini.

V Švici so “naredili korak naprej”

“V teh dveh dneh smo naredili majhen korak v pravo smer. Pred nami je še dolga pot, vendar nimamo izbire. Če mednarodna skupnost resnično verjame v svetost življenja in človekovo dostojanstvo, bomo vztrajali in na koncu zmagali,” je komentirala mirovno konferenco.

V sporočilu za javnost je predsednica omenila tudi skupno izjavo, ki jo bodo ob zaključku predstavili svetovni voditelji. Zapisala je, da bo skupna izjava poudarila skupno vizijo mirovnega okvira na temeljih Ustanovne listine Združenih narodov in mednarodnega prava.

Predsednica se bo danes na dvostranskem srečanju sestala tudi z estonsko predsednico vlade Kajo Kallas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje