Predsednica republike prostovoljcem: Spodbujate družbo, da sledi vašemu zgledu

Slovenija 26. Jun 202317:08 5 komentarjev
Podelitev nagrad prostovoljcem
Bor Slana/STA

V predsedniški palači se je odvila podelitev državnih priznanj in nagrad na področju prostovoljstva. Nagrado, ki je pri nas najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na tem področju, je letos prejela prostovoljka Mira Stušek, ki vrsto let deluje v Slovenskem društvu Hospic in Rdečem križu Slovenije. Prejela jo je iz rok predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki je v nagovoru poudarila pomembno vlogo prostovoljcev pri spodbujanju družbenih sprememb in boju proti socialni nepravičnosti.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je podelila državna priznanja in nagrado na področju prostovoljstva za leto 2022. Nagrado za prostovoljstvo, ki je pri nas najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na tem področju, je letos prejela prostovoljka Mira Stušek, ki vrsto let deluje v Slovenskem društvu Hospic in Rdečem križu Slovenije.

Priznanja za prostovoljstvo so za izjemne dosežke prejeli Jožef Bobovnik, Milena Dimec, Vlasta Hojan, Gvido Jančar, Anton Mlinarič in Marica Štirn.

V nagovoru se je predsednica zahvalila vsem prostovoljkam in prostovoljcem iz Slovenije. “Prostovoljstvo ima pri nas dolgo in bogato zgodovino. Zaradi številnih posameznic, posameznikov, mnogoterih prostovoljskih organizacij in društev, predvsem pa vašega izjemnega dela, ima prostovoljstvo tudi svetlo prihodnost,” je dejala Pirc Musar.

Predsednica je poudarila, da v idealnem svetu prostovoljstva pravzaprav ne bi potrebovali, saj bi bilo za vsakogar ustrezno poskrbljeno. “Življenje pa nam kaže drugačno sliko, zato je tako zelo pomembno, da je pomoč drugemu naša moralna in etična smer in nekaj kar počnemo dan za dnem,” je povedala.

Po predsedničinih besedah pomagajo prostovoljci zapolniti vrzeli in pomanjkljivosti v javnem sistemu takrat, ko država zataji. “Imate zelo pomembno vlogo pri spodbujanju družbenih sprememb in boju proti socialni nepravičnosti. Z empatijo, solidarnostjo, enakostjo in pravičnostjo spodbujate družbo, da se osredotoči na te vrednote in sledi vašemu zgledu,” je sklenila predsednica republike.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje