Predsednik Pahor prejel častni doktorat univerze v Lizboni

Slovenija 15. Feb 202222:29 1 komentar
Borut Pahor in Marcelo Rebelo de Sousa
PROFIMEDIA

Predsednik države Borut Pahor je med uradnim obiskom Portugalske prejel častni doktorat Univerze v Lizboni za svoja prizadevanja za spravo in dialog ter za stalno privrženost temeljnim evropskim vrednotam.

Predsednik države Borut Pahor je drugi dan uradnega obiska na Portugalskem na posebni slovesnosti prejel častni doktorat Univerze v Lizboni za svoja prizadevanja za spravo in dialog ter za stalno privrženost temeljnim evropskim vrednotam, so sporočili iz urada predsednika republike.

V govoru se je Pahor zahvalil za veliko čast, ki jo predstavlja to visoko priznanje. Ob tem je poudaril, da evropski projekt temelji na spravi. “Brez sprave med nasprotujočimi si vojaškimi silami druge svetovne vojne, brez sprave med sosedi ne bi bilo evropskega projekta,” je dejal.

Slovenski predsednik je izpostavil je pomen temeljev Evropske unije, njenih vrednot in načel. “Združena Evropa uživa mir in blaginjo prav zaradi sprave in nenehnega negovanja občutka pripadnosti,” je poudaril. Izrazil je trdno prepričanje, da se bosta poglabljanje in krepitev evropskega povezovanja nadaljevala, ne glede na vzpone in padce, ki smo jim priča.

Po besedah Pahorja ne gre le za vzpostavitev pravnih, političnih, gospodarskih in družbenih okvirov za sodelovanje. “Moč sprave je v njeni moralni razsežnosti,” je poudaril. Kot primer je navedel elizejsko pogodbo, ki je bila pred skoraj 60 leti sklenjena med Francijo in Nemčijo in je evropski evropski integraciji zagotovila simbolni in stvaren moralni temelj.

Pahor je nato orisal po njegovih besedah enega najbolj čustvenih dogodkov svoje politične kariere, ko sta julija 2020 z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello z roko v roki na Bazovici pri Trstu stala pred dvema spominskima obeležjema. Ta stisk rok naj bi predstavljal vse, v kar sam najbolj verjame: mir, spravo, harmonijo, prijateljstvo, dobre sosedske odnose, dialog, sodelovanje in skupen evropski duh.

V Lizboni odkrila klop prijateljstva med državama

Pahor in Marcel Rebel de Sousa sta se v nadaljevanju srečala s študenti mednarodnih odnosov Inštituta za družbene in politične vede in se z njimi pogovarjala o evropski prihodnosti in pomembnosti dialoga pri vseh aktualnih razmerah v svetu. S tem sta se predsednika vključila tudi v konferenco o prihodnosti Evrope. Študente je še posebej zanimala vloga Slovenije na Zahodnem Balkanu, ob čemer je Pahor predstavil svoj pogled na aktualne razmere v tej regiji in pomen procesa Brdo-Brioni, so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je obisk začel v ponedeljek, ko se je srečal s portugalskim kolegom, pa tudi s premierjem Antoniom Costo in s predsednikom parlamenta Eduardom Ferro Rodriguesom. Obiskal je tudi fundacijo Champalimaud, eno vodilnih institucij na področju znanstvenih raziskav in zdravljenja raka. Z de Souso sta v Lizboni odkrila klop prijateljstva med Slovenijo in Portugalsko.

Obisk je potekal ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama, ki je bila 3. februarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje