Preiskovanje nasilja v družini: minister Poklukar policiji izdal nove usmeritve

Slovenija 20. Sep 202316:32 1 komentar
Boštjan Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Ker so bile v rednem nadzoru direktorata za policijo in druge varnostne naloge ugotovljene "določene pomanjkljivosti", je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar izdal usmeritve in obvezna navodila policiji za preiskovanje kaznivih dejanj nasilja v družini.

Notranji minister Boštjan Poklukar je izdal usmeritve in obvezna navodila policiji za odpravo pomanjkljivosti pri preiskavi kaznivih dejanj nasilja v družini. V rednem nadzoru direktorata za policijo in druge varnostne naloge so bile namreč ugotovljene določene pomanjkljivosti, so sporočili z notranjega ministrstva.

Iz ministrovih usmeritev izhaja, da mora generalni direktor policije Senad Jušić zagotoviti hitro in skrbno preiskavo kaznivih dejanj nasilja v družini ter zbiranje vseh potrebnih obvestil in dokazov, ki utegnejo biti koristni za izvedbo kazenskega postopka. Prav tako mora policist v kazenski ovadbi opisati ugotovljeno dejansko stanje ter navesti in predložiti vse zbrane dokaze in gradivo.

Jušić mora nadalje zagotoviti, da policisti dosledno spoštujejo določbe 60. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki določa ukrep prepovedi približevanja. Po izreku prepovedi približevanja morajo izvajati dosleden in strokoven nadzor nad spoštovanjem tega ukrepa ter druge zakonite ukrepe za zaščito žrtve. Žrtev morajo policisti seznaniti z njenimi pravicami in dosledno izdelati tudi individualno oceno stopnje ogroženosti žrtve, je ministrstvo navedlo v sporočilu za javnost.

Prav tako mora generalni direktor policije vzpostaviti ustrezen in stalen nadzor nad strokovnostjo in zakonitostjo dela policistov pri obravnavi nasilja v družini. V primeru ugotovljenih nepravilnosti pa mora dosledno ukrepati, so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje