Premier Golob Civilni zaščiti: “Želim, da bo vaše delovanje vzgled vsem”

Slovenija 01. Mar 202415:15 > 17:33 5 komentarjev
Robert Golob
Robert Golob (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik vlade Robert Golob se je v nagovoru zahvalil pripadnikom Civilne zaščite za njihovo požrtvovalno delo lani. "Ko sistem deluje na najnižjem nivoju, takrat tudi vrhovi sledijo, in ne obratno," je dejal ob dnevu civilne zaščite v Kongresnem centru Brdo. Ob tem je napovedal dodatno usposabljanje in opremljanje njenih pripadnikov.

“V lanskem letu nas je narava, ne samo enkrat v avgustu, ampak sedemkrat enostavno opozorila, da prihodnost ne bo taka, kot smo bili vajeni. Ekstremni vremenski pogoji so vsakdanjost, s katero se moramo naučiti živeti,” je Robert Golob nagovoril zbrane.

Ravno ob naravnih nesrečah se po njegovih besedah ljudje začnejo počutiti majhne in dostikrat nemočne. Takrat vedo, da lahko računajo na strukturo Civilne zaščite, ki se ne bo odzvala samo hitro, ampak tudi solidarno in človeško. To je struktura, ki jo Sloveniji v svetu zavidajo, je dejal predsednik vlade.

Naloga države je, da poskrbi, da so pripadniki Civilne zaščite še naprej ustrezno usposobljeni in opremljeni. Golob se je zato zavezal, da bo država še naprej izboljševala ta sistem. “Ne, ker bi bil slab. Ravno obratno, zato ker je tako dober, da si zasluži ostati najboljši v Evropi in če hočete, tudi najboljši v svetu,” je napovedal.

Prvih trenutkov po avgustovskih poplavah se je namreč spomnil kot negotovih, ko je bil optimističen le poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. “Vsi ostali smo malo čudno gledali, kako se bomo odzvali, dokler nismo šli naslednji dan na teren in se srečali z vami. Kako ste uspeli ljudi prepričati, da se da stvari reševati,” je povedal.

“Želim, da bo vaše delovanje vzgled vsem nam, zato da bomo Slovenijo naredili še boljšo,” je predsednik vlade sklenil svoje misli.

Generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je povedal, da so velik požar na Krasu in lanske velike poplave jasno pokazali, da je treba sistem bistveno nadgraditi. “V smislu ustreznega preventivnega delovanja, načrtovanja odziva in tudi izpopolnitve opreme, izobraženosti in profesionalizacije tega sistema,” je napovedal. Po njegovi oceni je namreč civilna zaščita trenutno kadrovsko podhranjena. Bolj namreč temelji na pripadnosti in družbeni odgovornosti, kot na tem, da ima dejanske materialne pogoje za delovanje.

Med najpomembnejšimi posegi je Behin napovedal ureditev pogojev operaterjev številke za klic v sili 112. Kot pravi, je ta sistem trenutno težko kadrovsko vzdrževati, potrebno pa ga je nadgraditi tudi v smislu informacijskega sistema. Kot drugo pomembno področje je izpostavil izboljšanje in povečanje števila ljudi, zadolženih za izobraževanje. “Izobražen kader v prostovoljnih in profesionalnih strukturah pomeni garancijo za varno in učinkovito delo,” je dejal.

Behin želi ustvariti tudi profesionalno jedro civilne zaščite, ki ga bo mogoče pošiljati na pomoč v tujino. V zadnjem desetletju se je namreč število pomoči tujini podeseterilo, tovrstne intervencije pa zahtevajo večtedenski angažma, ki ga od prostovoljcev ni mogoče pričakovati. To profesionalno jedro pa bo služilo tudi kot koordinator v primeru velikih nesreč v Sloveniji.

Ob priložnosti so pripadnikom Civilne zaščite podelili priznanja, plakete in kipec civilne zaščite. Prireditve sta se udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, obrambni minister Marjan Šarec in notranji minister Boštjan Poklukar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje