Premier Golob: Denar za spremljanje efektivne obremenitve zdravnikov zagotovljen

Slovenija 14. Maj 202414:51 0 komentarjev

Na Brdu pri Kranju so se predstavniki bolnišnic na delovnem srečanju sestali z ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in premierjem Robertom Golobom. Bolnišnice so predstavile, kako v njihovih ustanovah poteka merjenje obremenjenosti zdravnikov. Ukrepi za povečanje produktivnosti v zdravstvu so ključ do uspeha, je prepričan Golob. Po njegovih besedah je vlada zagotovila sredstva za spremljanje efektivne obremenitve zdravnikov, je dodal.

Zdravniki so že pred zdravniško stavko, ki se je začela 15. januarja, opozarjali, da so preobremenjeni.

Na delovnem srečanju na Brdu pri Kranju z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel in premierjem Robertom Golobom so predstavniki splošnih bolnišnic Novo mesto, Slovenj Gradec in Nova Gorica ter Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor predstavili, kako poteka merjenje obremenjenosti zdravnikov v njihovih bolnišnicah.

Golob verjame, da so ukrepi za povečanje produktivnosti v zdravstvenem sektorju ključ do uspeha, je dejal ob robu srečanja v izjavi za medije. Po njegovih besedah je vlada že zagotovila denar za spremljanje efektivne obremenitve zdravnikov. “Moram reči, da sem bil zelo dobre volje, ko sem videl, koliko truda je vloženo v ukrepe za povečanje produktivnosti v zdravstvenem sektorju. Verjamem, da je ravno to ključ do uspeha za naprej,” je dejal Golob.

Delovno srečanje vlade s predstavniki slovenskih bolnišnic Delovno srečanje vlade s predstavniki slovenskih bolnišnic
Foto: Luka Dakskobler/BOBO
Robert Golob, Valentina Prevolnik Rupel Robert Golob, Valentina Prevolnik Rupel
Foto: Luka Dakskobler/BOBO
Delovno srečanje vlade s predstavniki slovenskih bolnišnic Delovno srečanje vlade s predstavniki slovenskih bolnišnic
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

Zatrdil je, da se “tudi v času stavke kaže, da je bilo število storitev povečano v primerjavi z lanskim letom ravno zaradi ukrepov, ki so bili tudi danes predstavljeni”. Dodal je, da si želijo te ukrepe nadaljevati in da je vlada za to že zagotovila sredstva.

Golob ni opredelil, za katere ukrepe in koliko sredstev gre. Hkrati je dejal, da bodo z ukrepi lahko nagradili zaposlene v zdravstvu, ki delajo več, za razliko “od mogoče tistih, ki se danes bolj ukvarjajo z drugimi stvarmi”.

Po besedah ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel je za organizacijo dela zelo pomembno, da si bolnišnice prakse merjenja obremenitev med sabo izmenjujejo. Pri tem je izpostavila vlogo digitalne podpore, s katero podatki postanejo transparentni in dovolj zanesljivi.

“Strinjali smo se, da je merjenje obremenitve kadra pomembno orodje, da lahko vodstvo učinkoviteje razporeja kader in razporeja zdravstvene storitve. Ne gre za nadzor regulatorja, ampak za razvoj metodologije, ki bo izvajalcem v pomoč pri sprejemanju odločitev, da bodo delo lažje organizirali in omogočili boljšo dostopnost pacientom,” je dejala. Za spremljanje storilnosti delavcev so skladno z uredbo odgovorni delodajalci, ki o opravljenih storitvah poročajo med drugim svetu zavoda in ministrstvu.

“Pomembna je kakovost storitev”

Po njenih besedah je pomemben korak tudi digitalizacija, “saj šele takrat podatki postanejo transparentni in zanesljivi za sprejemanje odločitev”. To je treba razvijati še naprej. Poleg spremljanja obremenitve kadra je ministrica izpostavila tudi kakovost storitev. “Ni zadosti, da vemo, katere storitve so opravljene, ampak je pomembna njihova kakovost. Tudi v tej smeri smo naredili že nekaj korakov,” je še pojasnila. Dejala je, da delovna skupina na ministrstvu postavlja kazalnike kakovosti, poleg tega pa kazalnike kakovosti postavljajo izvajalci.

Valentina Prevolnik Rupel
Foto: N1

Generalni direktor UKC Maribor Vojko Flis je dejal, da delo zdravstvenih timov mesečno spremljajo prek izkaznic oddelkov. Ocenil je, da se je obseg dela v UKC Maribor v času stavke zožil, posebej na kirurških oddelkih. Dejal je, da ima center v prvih štirih mesecih za nekaj manj kot štiri milijone evrov izgube.

Direktor splošne bolnišnice Slovenj Gradec Ksandi Javornik je izrazil zadovoljstvo, da je ministrstvo pripravilo srečanje. Merjenje učinkovitosti oziroma obremenjenosti je po njegovem mnenju zelo pomembno, saj gre za orodje, ki omogoča boljšo organiziranost in vodenje dela. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da poenotijo metodologijo, na podlagi katere bi bili podatki primerljivi.

Vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo Jasna Humar je izpostavila pomanjkanje zdravstvenega kadra, glede na demografske kazalce pa pričakujejo dodaten upad. “Tudi zato je pomembno, da zagotovimo čim bolj učinkovit zdravstveni sistem,” je dejala. Tega po njenih besedah država ne more zagotoviti z dodatnim obremenjevanjem zdravstvenih delavcev v nedogled, ampak z vlaganjem v digitalne rešitve ter posodobitvi opreme in prostorov.

Predsednik vlade Golob pogajanj z zdravniškim sindikatom Fides v izjavi ni komentiral. Stavka sindikata sicer traja od 15. januarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!