Premier Golob stopil v bran ministrici: Računalniki bodo razdeljeni

Slovenija 08. Jul 202411:41 21 komentarjev

Premier Robert Golob je na julijski redni seji državnega zbora odgovarjal na vprašanja o gospodarnosti nakupa prenosnih računalnikov in njihovega razdeljevanja. V začetku meseca je namreč v javnost prišel osnutek poročila računskega sodišča, v katerem sodišče ugotavlja, da nakup ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti. Golob je ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh vzel v bran in dejal, da postopek razdeljevanja poteka skladno z zakonom in pravili. Zavrnil je očitke o negospodarni porabi javnega denarja in spomnil na razdeljevanje digitalnih bonov v vrednosti 11 milijonov evrov v času prejšnje vlade.

Na zadnji redni seji državnega zbora pred začetkom parlamentarnih počitnic je predsednik vlade Robert Golob odgovarjal na poslanska vprašanja. Poslanca SDS Tomaža Lisca so zanimala premierjeva pojasnila o nakupu prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo pod vodstvom ministrice Emilije Stojmenove Duh kupilo za povečanje digitalne vključenosti.

Golob: Digitalizacija v svetu je videti bistveno drugačna kot iz poslanske klopi SDS

Kot je na današnji seji dejal poslanec Lisec, je od interpelacije prišlo na dan kar nekaj novih dejstev, zato je premierja Goloba vprašal, ali ministrica Stojmenova Duh še vedno uživa njegovo zaupanje. Zanimalo ga je tudi premierjevo mnenje o poročilu Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja v Sloveniji, ki je po mnenju poslanca SDS “klofuta digitalnega sveta” Sloveniji.

Premier Golob mu je odgovoril, da se ob obiskih v tujini velikokrat pogovarja o digitalizaciji, “saj je tam svet bistveno drugačen, kot ga vidite iz vaše poslanske klopi”. Po premierjevih besedah je Slovenija na področju digitalizacije ena od bolj cenjenih članic Evropske unije in Združenih narodov, izpostavil je področje umetne inteligence, kjer naša država uživa poseben ugled. Omenil je tudi, da v Mariboru pravkar nastaja najsodobnejši podatkovni center s superračunalnikom, ki bo eden od petih takšnih v vsej EU, ministrica za digitalno preobrazbo pa je k razvoju tega projekta zelo pripomogla.

“V Sloveniji se raje ukvarjamo s tem, koliko in kako hitro se delijo računalniki. Nič ne bi bilo narobe, če bi se lahko delili hitreje, ampak zakon jasno določa, da so namenjeni tistim iz ranljivejših skupin, torej iz družin, ki si jih ne morejo privoščiti. Poziv in razpis javnega sklada za štipendiranje je usmerjen točno v to. Poziv za devet tisoč tistim iz prvega dohodkovnega razreda je že zaključen, prejšnji teden je šel ven poziv za drugi razred. Gre pa postopoma, računalniki bodo prišli do tistih, ki jih potrebujejo,” je odgovoril Golob.

Dodal je, da se s tovrstnimi vprašanji zapravlja čas v državnem zboru, saj postopki ne bodo hitrejši, prav tako ne pozivi in razdelitve. Sam se nove interpelacije ministrice Stojmenove Duh veseli, saj bo lahko sama povedala, kakšna sta vizija in razvoj digitalizacije v Sloveniji.

Glede poročila o stanju digitalnega desetletja pa je dejal, da to kaže napredek v letu 2024, o tem naj bi bile zgovorne tudi številke s poročila, več odzivov na to pa bo podalo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

ministrstvo za digitalno, prenosniki, stojmenova duh
Foto: Egon Parteli, N1

“Prosim, da niste vi tisti, ki govorite o smotrnosti porabe”

Lisec z odgovori premierja ni bil zadovoljen, ponovil je nekatera vprašanja, med drugim to, kako premier vidi razmere z velikim številom odhoda zaposlenih z ministrstva, češ da naj bi se pojavljale domneve o mobingu in šikaniranju. Vprašal ga je tudi o izsledkih osnutka revizije računskega sodišča in tem, ali je kampanja Premisli, nato stisni, nad katero bdi ministrstvo za digitalno preobrazbo in je bila deležna kritik stroke, primerna.

“O smotrnosti porabe denarja. Res je fascinantno, da je 6,5 milijona evrov za nakup prenosnih računalnikov, ki bodo na koncu prišli v roke tistih, ki jih potrebujejo, postal glavni indikator smotrnosti porabe sredstev na ministrstvu za digitalno preobrazbo. Dobro se spomnim prejšnjega ministra, kako je bilo takrat porabljenega veliko več, okoli petkrat več denarja za digitalne bone,” je na očitke o negospodarnem nakupu odgovoril Robert Golob.

Spomnil je, da je bilo v času ministrovanja Marka Borisa Andrijaniča porabljenih 11 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja v sklopu razdelitve digitalnih bonov. Poudaril je, da so bili ti razdeljeni tako tistim, ki so jih potrebovali, kot najbogatejšim, večina pa si je za ta denar kupila brezžične slušalke.

Robert Golob, DZ, državni zbor
Foto: Borut Živulović/BOBO

“Prosim, da niste vi tisti, ki govorite o smotrnosti porabe. Vam je mogoče to zdaj smešno, 11 milijonov evrov pa je šlo za slušalke, in to v času, ko je Slovenija krvavo potrebovala denar, ko je gospodarstvu šlo veliko slabše kot sedaj. Računalniki bodo razdeljeni skladno z zakonom in pravili, če pa bomo za to potrebovali kakšen mesec več, pa nič za to,” je odgovoril premier.

Lisec je v predlogu, da državni zbor o tej temi na naslednji seji opravi razpravo, dejal, da je premierju zastavil osem vprašanj, iz njih pa lahko razbere samo en konkretni odgovor, in sicer da predsednik vlade ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh še vedno zaupa.

Očitki o negospodarnem nakupu in druga interpelacija ministrice

Spomnimo, 13.000 prenosnih računalnikov v vrednosti 6,5 milijona evrov je ministrstvo kupilo lani. Ministrstvo je do konca lanskega leta razdelilo 39 računalnikov poplavljenim občinam, okoli 3.000 pa šolam. Za 10.000 prenosnikov je štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad objavil poziv za dodelitev računalniške opreme, rok se je, potem ko so ga podaljšali, iztekel 30. junija.

Razpis je bil namenjen socialno najšibkejšim. Do konca junija je prišlo okoli 2.400 vlog, skupaj pa so do zdaj vročili 330 računalnikov.

Ministrica Stojmenova Duh se je zaradi očitkov o negospodarnem nakupu računalnikov v marcu že morala zagovarjati pred poslanci v državnem zboru, saj je SDS proti njej vložila interpelacijo, ki jo je na koncu uspešno prestala.

Minuli teden pa je na dan prišel tudi osnutek poročila računskega sodišča o omenjenem nakupu prenosnikov, v katerem sodišče ugotavlja, da nakup ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti, prav tako ministrstvo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb, zato ni moglo ustrezno definirati tehničnih lastnosti teh računalnikov.

Ob tem je tudi Agencija za varstvo konkurence (AVK) sredi aprila preiskala prostore dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov državi. AVK štiri podjetja – Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92 – sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb.

Zaradi tega so se v SDS odločili, da ministrico za digitalno preobrazbo ponovno interpelirajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje