Malo zanimanja za 10.000 prenosnikov: zanje se bodo lahko potegovali tudi drugi

Slovenija 27. Maj 202412:45 24 komentarjev
prenosniki, MDP
Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Na javni poziv za razdelitev skoraj 10.000 računalnikov, ki jih je nabavilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, je prispelo manj kot tisoč prijav. Upravičenci se lahko prijavijo še do sredine junija.

Na javni poziv za izposojo deset tisoč prenosnih računalnikov, ki so socialno šibkejšim na voljo prek Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada, se je doslej prijavilo manj kot tisoč upravičencev. Javni poziv je odprt še do 22. junija, a ga bodo verjetno podaljšali in razširili nabor upravičencev.

Kot smo poročali, je ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) pod vodstvom Emilije Stojmenove Duh lani kupilo 13 tisoč prenosnih računalnikov in zanje odštelo nekaj manj kot 6,5 milijona evrov.

Od 13 tisoč so jih doslej 39 razdelili občinam, ki so jih prizadele poplave, 3.000 pa osnovnim šolam in zavodom. Ostalih nekaj manj kot 10 tisoč pa je prek omenjenega javnega sklada na voljo socialno ogroženim. Na prvi poziv, ki je odprt od 22. aprila do 22. junija, se lahko prijavijo upravičenci do otroškega dodatka, uvrščeni v prvi dohodkovni razred, ki imajo vsaj enega otroka v osnovni šoli. To so tisti, katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 230,76 evra.

Na pozivu velja sistem “kdor prej pride, prej melje”, poziv pa traja do razdelitve razpoložljive računalniške opreme, a najdlje do 22. junija. Toda kot kaže, bodo vsi iz prvega dohodkovnega razreda, ki so se prijavili, tudi prejeli računalnike. Kot so nam potrdili na javnem skladu, so do danes prejeli 923 vlog, več kot polovico, 527, pa so že pozitivno rešili. To pomeni, da prijavljeni na razpis izpolnjujejo pogoje. Računalnike bodo upravičenci dobili, potem ko bodo odločbe pravnomočne, to je 15 dni po vročitvi. Spomnimo, gre za najem računalniške opreme za dve leti, ki pa ga je mogoče podaljšati.

Javni poziv bodo podaljšali

Že ob začetku poziva je ministrica Stojmenova Duh povedala, da bodo, če bo še kaj opreme ostalo, krog upravičencev razširili na drugi dohodkovni razred.

“Če do 22. 6. 2024, ko se izteče javni poziv, ne bomo razdelili vseh prenosnikov, bomo poziv podaljšali v skladu z zakonom o spremembah in dopolnitvi zakona o spodbujanju digitalne vključenosti,” so za N1 povedali na javnem štipendijskem skladu. “Če bodo po podaljšanju poziva še vedno na razpolago prenosniki, bomo poziv ponovno objavili, pri tem pa določili novo skupino upravičencev,” so pojasnili.

Emilija Stojmenova Duh na zaslišanju kandidatke za ministrico
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

In kdo se bo še lahko potegoval za računalnike? “Če tudi po izteku javnega poziva (…) organ še razpolaga z računalniško opremo, javni sklad izvede nove javne pozive, in sicer tako, da se (…) lahko prijavijo osebe, uvrščene v naslednji, višji dohodkovni razred za otroški dodatek, od drugega do vključno šestega dohodkovnega razreda,” so zakonsko določilo navedli na skladu.

Računalniki sicer od 20. novembra, ko so bili dobavljeni, na nove lastnike čakajo v skladišču v Logatcu, za katerega ministrstvo plačuje okrog 2.500 evrov mesečne najemnine. Njihovo razdeljevanje se je zapletlo, saj je bilo upravičencev po prvotni različici zakona o spodbujanju digitalne vključenosti več kot pol milijona. S spremembo zakona je nato vlada nabor zožila.

Medtem se z nabavo prenosnikov ukvarja tudi agencija za varstvo konkurence. Štiri dobavitelje sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb.

Po poročanju lokalnih medijev ministrica tudi z obiski na terenu spodbuja k prijavam na poziv za razdelitev računalnikov. Pretekli konec tedna je obiskala večnamenski romski center v Dolgi vasi v Lendavi, kjer so ji predstavili potrebe po računalniški opremi. “Z ekipo smo delili informacije o tem, kako lahko socialno ogroženi otroci pridejo do prenosnikov iz računalniškega sklada, in predstavili usposabljanja za mlade in odrasle, ki jih financiramo,” so za portal lendavainfo.com sporočili z ministrstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje