Premier Golob: Vlada bo v četrtek predlagala priznanje Palestine

Slovenija 27. Maj 202418:35 > 21:58 22 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je sporočil, da bo vlada v četrtek predlagala priznanje Palestine. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je pojasnila, da bo predlog uvrstila na na dnevni red redne seje takoj, če pa bo podana zahteva za izredno sejo, potem pa bo to mogoče še pred redno junijsko sejo.

Predsednik vlade Robert Golob je sporočil, da bo vlada v četrtek predlagala priznanje Palestine. “Po vrsti posvetovanj v zadnjih dneh sem se odločil, da v četrtek na sejo vlade uvrstimo sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor,” je sporočil.

V tem času bodo nadaljevali usklajevanja s skupino podobno mislečih držav. S tem želijo na vladi ustvariti maksimalni pritisk za takojšnje premirje in izpustitev talcev. “Kot odgovorna članica Varnostnega sveta smo dolžni narediti vse, kar je v naši moči, da pripeljemo do trajnega miru na Bližnjem vzhodu,” je še sporočil Golob.

Predlog mora v državnem zboru najprej potrditi odbor za zunanjo politiko, nato pa ga morajo poslanci v državnem zboru sprejeti z navadno večino.

Na vprašanje, kdaj bo državni zbor torej Palestino priznal, nam je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič odgovorila, da bo to uvrstila na dnevni red redne seje takoj, če pa bo podana zahteva za izredno sejo, potem pa bo to mogoče še pred redno junijsko sejo. Ta bi se začela 17. junija.

V torek bodo Palestino priznale že Španija, Irska in Norveška. Kot smo že poročali, pa si Slovenija želi, da bi se pridružile še Francija, Luksemburg, Belgija in Danska.

Vrečko: Čas je za uradno priznanje

Predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon je na X zapisala: “Veseli me, da Slovenija nadaljuje s postopki priznanja Palestine. Gre za pomembno in pogumno odločitev vlade. Upam, da ji bo čimprej sledil tudi DZ.”

Po njenih neuradnih informacijah bi se to lahko zgodilo že v torek prihodnji teden. “To je pomembno, res zgodovinsko sporočilo, da priznavamo obstoj Palestincev, njihove državnosti in njihovo pravico do samoodločbe,” je še povedala Fajon.

Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob tem sporočila: “Vesela sem, da je Levica del vlade, ki je kot prva sprejela odločitev, da Slovenija začne postopke za priznanje Palestine. Čas je tudi za uradno priznanje. Pred vojno in genocidom, ki se dogaja v Gazi, si ne moremo zatiskati oči. Dovolj je. Vojna se mora čim prej končati. Preveč nedolžnih otrok, žensk in civilistov je že izgubilo življenja.” Dodala je, da od Slovenije terjajo, da zastavi svoje ime za prekinitev ognja in začetek novih mirovnih pogajanj.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec pa je sporočil, da gre za izpolnitev dolgoletne zaveze mednarodne skupnosti do palestinskega ljudstva. “V Levici si že od vstopa v državno politiko prizadevamo, da Palestinke in Palestinci zaživijo v miru, stran od okupacije, genocida in apartheida izraelskega režima. Da uživajo temeljne svoboščine, ki pritičejo civilizirani in mirni družbi 21. stoletja,” je zapisal.

Prejšnji teden so ob prihodu na sejo vlade ministri iz vrst SD in Levice pričakovali, da bo vlada sprejela sklep o priznanju Palestine že prejšnji teden. Vendar se to ni zgodilo. Po besedah naših virov je Golob na četrtkovi seji dejal, da je bolj kot takojšnje priznanje pomembno, da Slovenija poskuša k priznanju nagovoriti širšo skupino držav EU. Vlada pa naj bi se ta teden seznanila tudi z analizo, kako se uresničujejo njena pričakovanja, ki jih je navedla ob začetku postopka za priznanje Palestine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje