Tri evropske države bodo Palestino priznale že konec maja. Kaj pa Slovenija?

Svet 22. Maj 202408:57 > 19:34 17 komentarjev
Palestina
Palestina (Foto: Andrew Kelly/REUTERS)

Norveška bo Palestino priznala 28. maja, je danes sporočil norveški premier Jonas Gahr Store. Irska pa je napovedala priznanje Palestine skupaj s Španijo in Norveško. Izrael je zaradi napovedanega priznanja Palestine svoje veleposlanike na Norveškem, Španiji in Irskem poklical v domovino na pogovore. Slovenski premier Robert Golob je pozdravil napoved voditeljev treh držav o priznanju Palestine in ob tem dodal, da je Slovenija nedavno začela proces priznanja Palestine, v katerem so izrazili pričakovanja, ki jih ima do Palestincev in Izraela.

Norveški premier Jonas Gahr Store je sporočil, da bo Norveška priznala Palestino 28. maja, Irska pa je napovedala, da bo priznanje Palestine izvedla skupaj s Španijo in Norveško.

Gahr Store je ob tem dejal, da je rešitev z dvema državama v “najboljšem interesu Izraela”, in dodal, da bo priznanje palestinske državnosti predstavljalo edino alternativo vojaškemu konfliktu. “Dve državi, ki živita druga ob drugi v miru in varnosti,” je dejal norveški premier. Po njegovih besedah želi Norveška s priznanjem Palestine poslati sporočilo tudi drugim državam, naj se pridružijo priznanju.

Irski premier Simon Harris je sporočil, da pričakuje, da se bodo Irski, Španiji in Norveški v prihodnjih tednih pri priznanju palestinske države pridružile tudi druge države.

“Irska, Norveška in Španija sporočajo, da bodo priznale Palestino. Države bodo zdaj sprejele vse potrebne nacionalne ukrepe za uresničitev te države,” je na novinarski konferenci dejal Harris. Dodal je, da gre za zgodovinski in pomemben dan za Irsko in Palestino in opozoril, da trenutno Palestinci v Gazi preživljajo najhujše trpljenje, stiske in lakoto.

Tudi španski premier Pedro Sanchez je dopoldne dejal, da se bo Španija pridružila Irski in Norveški pri priznanju Palestine.

“Palestino bomo priznali iz številnih razlogov, ki jih lahko strnemo v tri besede: mir, pravičnost in doslednost. Zagotoviti moramo spoštovanje rešitve dveh držav in vzajemno jamstvo za varnost,” je dejal Sanchez, ki je ob tem ocenil, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu.

Sanchez je že zagotovil, da priznanje Palestine ni uperjeno niti proti Izraelu niti proti Judom, prav tako to ni usluga palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Izraelske oblasti so se ostro odzvale na Norveško in irsko napovedano priznanje Palestine. Tako je Izrael na pogovore v domovino že poklical svoje veleposlanike na Norveškem, v Španiji in Irski “zaradi nujnih posvetovanj”, poroča britanski BBC.

“Irski in Norveški pošiljamo jasno sporočilo: Izrael se ne bo umaknil tistim, ki spodkopavajo njegovo suverenost in ogrožajo varnost. Ne bomo ostali tiho, sledile bodo resne posledice. Če bo tudi Španija uresničila svojo namero o priznanju Palestine, bo podoben ukrep doletel tudi njo,” je v odzivu dejal izraelski zunanji minister Izrael Kac.

Izraelsko zunanje ministrstvo je pred tem na družbenem omrežju X objavilo videosporočilo, namenjeno Irski, v katerem je opozorilo, da s priznanjem Palestine tvega, da postane lutka v rokah Irana in palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Kot so dodali, bo priznanje le še spodbudilo ekstremizem in nestabilnost.

Predstavniki Francije, Avstrije in Hrvaške so medtem sporočili, da o priznanju Palestine še ne razmišljajo. “Naše stališče je jasno: priznanje palestinske države za Francijo ni tabu,” je v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP dejal francoski zunanji minister Stephane Sejourne. Podobno je ocenilo avstrijsko zunanje ministrstvo, ki meni, da simbolno priznanje v tem trenutku Palestincem ne bo pomagalo. Na Hrvaškem so dejali, da o priznanju ne razmišljajo.

Golob: Pozdravljam današnjo napoved o priznanju Palestine

Iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba so sporočili, da pozdravljajo današnjo napoved voditeljev Španije, Irske in Norveške o priznanju Palestine.

“V zadnjih tednih sem bil z njimi v tesnem in rednem stiku, v naslednjih dneh pa bom tudi s številnimi kolegi iz držav članic, ki še niso priznale Palestine, v upanju, da se pridružijo našemu procesu priznanja v bližnji prihodnosti,” je v odzivu zapisal slovenski premier.

Ob tem je Golob spomnil, da je slovenska vlada kot prva iz skupine držav, podpisnic posebne izjave ob robu Evropskega sveta, začela proces priznanja Palestine, v katerem so podpisnice izrazile pričakovanje, ne pa pogojev za obe strani.

“Z jasno izraženimi pričakovanji do vseh strani lahko sodelujemo, združeni in močni, da bi dosegli skupni cilj priznanja v službi človeštva, miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu. Več držav bo z nami, močnejši bo naš vzvod na obe strani za doseganje premirja in izpustitev talcev,” je poudaril Robert Golob.

Državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je danes dejal, da datum slovenskega priznanja Palestine ostaja. V vmesnem času pa se pogovarjamo z dodatnimi državami, ki bi se rade priključile na takšen način, kot je naš, je dodal.

Pedro Sanchez se mudi na obisku v Sloveniji pri premierju Robertu Golobu
Pedro Sanchez in Robert Golob (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Fajon pozdravlja napoved priznanj Palestine

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes pozdravila odločitev Irske, Španija in Norveške o priznanju Palestine. Ministrica je ob tem želela poudariti, da je slovenska vlada še pred omenjeno trojico držav začela svoje postopke priznavanja neodvisne Palestine, a dodala, da ima vsaka država drugačna pravila, ki urejajo področje priznavanja držav.

Priznanje Palestine, ki mu Izrael glasno nasprotuje, je Fajon še enkrat označila kot obliko pritiska na Izrael, da vendarle ustavi svojo ofenzivo v Gazi, kjer vladajo vse hujše humanitarne razmere. Slovenija se zavzema za trajno premirje v Gazi, ki da bo pomenilo varnost tako za Izraelce kot za Palestince, je še dodala.

Kot je razkrila, se je sama z okoli osmimi državami znotraj EU pogovarjala o priznanju Palestine še pred aktualno zaostritvijo bližnjevzhodnega konflikta oktobra lani. “Danes še vedno lahko govorim, da se nas pogovarja šest, sedem držav, zagotovo pa ponekod na stališča vlad vplivajo tudi bližajoče se evropske volitive,” je pojasnila.

Do napovedi priznanja Palestine so bili medtem znova kritični v opozicijski SDS. Poslanec SDS Žan Mahnič je v današnji izjavi za javnost med drugim izrazil upanje, da Slovenija ne bo sledila potezi Irske, Španije in Norveške, saj bi po njegovem trenutno priznanje Palestine pomenilo priznanje teroristične organizacije Hamas.

Vlada že začela postopek za priznanje Palestine

Spomnimo, slovenska vlada je na seji 9. maja začela postopek za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. V sklepih, ki jih je sprejela, pa je za slovensko priznanje Palestine navedla vrsto pogojev. Tako so zapisali, da bo vlada predlagala priznanje Palestine “ob nadaljnjem napredku glede dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev ter ob nadaljnjih reformnih prizadevanjih in opolnomočenju palestinske oblasti s ciljem rešitve dveh držav”.

Drugi sklep pa določa, da bo vlada sproti oziroma najpozneje do 13. junija ocenila uresničevanje pričakovanih dejanj iz prejšnjega sklepa ter bo v primeru doseženega napredka predlog za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države posredovala državnemu zboru.

Premier Robert Golob je o tem dejal, da so vsa dejanja vlade usmerjena v to, kako čim prej končati nedopustne grozote v Gazi, in s tem olajšati trpljenje palestinskega ljudstva. Poudaril je, da je 13. junij skrajni rok, do katerega je treba proces priznanja zaključiti, a da lahko priznanje Slovenija zaključi tudi hitreje, če bodo pogoji izpolnjeni prej.

Premier Golob je v petkovem v intervjuju za ameriški CNN pozval tudi druge voditelje EU, naj se pridružijo slovenskemu procesu priznanja Palestine.

“Ta proces bo jasno izrazil pričakovanja do vseh vpletenih strani, njihovo izpolnjevanje pa bomo tedensko pregledovali. Če bi bili v Evropi združeni, bi lahko bili veliko pomembnejši igralec na mednarodnem prizorišču, še posebej glede Bližnjega vzhoda,” je ob tem dodal Golob. “Trenutno je med članicami EU veliko razhajanj, kar na žalost ne pripomore k miru na Bližnjem vzhodu. Prvi korak je zato poenotenje na evropski ravni, nato pa bi po mojem mnenju lahko imeli možnost, da pritisnemo na obe strani za dosego miru na Bližnjem vzhodu.”

Stranka SDS je že napovedala, da bo v primeru slovenskega priznanja Palestine vložila interpelacijo zoper celotno vlado.

Enostranskim priznanjem nasprotuje Bela hiša

Enostranskim priznanjem palestinske države pa nasprotuje ameriški predsednik Joe Biden, je danes novinarjem povedala tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost ZDA Adrienne Watson. Ob tem je ponovila, da si ZDA prizadevajo za rešitev dveh držav, kar je po mnenju Washingtona mogoče doseči le s pogajanji med Palestinci in Izraelom, enostranska priznanja pa ovirajo pot do te rešitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Predsednik je odločen zagovornik rešitve dveh držav in je to zagovarjal skozi vso svojo politično kariero,” je še povedala Watson. Bidnova vlada trdi, da si prizadeva za celovito rešitev konflikta med Izraelci in Palestinci, ki bi zajela tudi medsebojna priznanja Izraela in arabskih držav.

Za Bidnovo vlado je priznanje Palestine politično nemogoče, dokler poteka vojna v Gazi, verjetno pa tudi sicer, dokler ne bo dosežen celovit sporazum med Izraelom in Palestinci, menijo ameriški politični analitiki.

PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje