Premier Golob: Vlada nikakor ni pozabila na upokojence

Slovenija 18. Dec 202314:46 16 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je v državnem zboru dejal, da vlada ni pozabila na upokojence. Pri tem je spomnil na pokojninsko novelo, ki med drugim prinaša spremembe pri vdovskih pokojninah. Premier je omenil tudi na redno uskladitev pokojnin v letu 2024. "To je največji dvig pokojnin kadarkoli," je dejal.

Predsednik vlade Robert Golob je na seji DZ zatrdil, da vlada nikakor ni pozabila na upokojence. Kot dokaz je omenil nedavno sprejeto pokojninsko novelo, ki izboljšuje položaj najbolj šibkih skupin upokojencev, ki so delovni invalidi in vdove oz. vdovci. Novela med drugim vpeljuje institut zagotovljene vdovske pokojnine, je spomnil.

Zagotovljena vdovska pokojnina, ki jo vpeljuje novela, je namenjena vdovam in vdovcem, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje starostne, predčasne ali invalidske pokojnine. Po noveli bo zagotovljena vdovska pokojnina enaka znesku zagotovljene pokojnine, ki trenutno znaša 700 evrov. Z zagotovljeno vdovsko pokojnino vlada po Golobovih besedah konkretno pomaga vdovam oz. vdovcem. Tej skupini odstotek ali dva višji prejemki ne bi nič pomagali, je opozoril v odgovoru na ustno poslansko vprašanje Zvonka Černača iz SDS. Poslanec je namreč ocenil, da Golobova vlada za razliko od prejšnje vlade Janeza Janše ni učinkovita pri naslavljanju nizkih prejemkov upokojencev.

Druga sprememba, ki jo prinaša pokojninska novela, je pri izračunu pokojninske osnove za delovne invalide, ki ostanejo vključeni v zavarovanje za krajši delovni čas, ker iz zdravstvenih razlogov niso sposobni opravljati dela s polnim delovnim časom in za ta čas prejemajo nadomestilo iz invalidskega zavarovanja. Pred novelo se je zavarovancem pri upokojitvi v pokojninsko osnovo upoštevala plača oz. zavarovalne osnove za krajši delovni čas in nadomestilo, ki je že bilo odmerjeno od pokojninske osnove, zato so bili takšni zavarovanci na slabšem.

Po noveli pa se jim bo pokojnina namesto od dejanskega prejemka, torej plače za polovični delovni čas in nadomestila, odmerjala od plače, ki bi jo prejemali, če bi delali za polni delovni čas. To posledično pomeni višjo osnovo za odmero pokojnine.

Premier tudi o “največjem dvigu pokojnin kadarkoli”

Poleg tega je Golob poudaril, da se bo redna uskladitev pokojnin v letu 2024 v skladu s proračunskimi dokumenti delno opravila že januarja, in sicer za 8,2 odstotka. “To je največji dvig pokojnin kadarkoli,” je opozoril. Pokojnine se bodo potem februarja redno uskladile po sistemskem pokojninskem zakonu, pri čemer bo izveden poračun za januar.

Vsekakor pa pokojninski sistem po njegovem prepričanju potrebuje reformo, ki je v pripravi. “Tu bo še veliko pogovorov, tekli bodo tudi na Ekonomsko-socialnem svetu,” je zatrdil.

Nenazadnje se je strinjal s Černačem, da je čudno, da se po zakonodaji različni prejemki usklajujejo zelo različno, eni denimo z inflacijo, drugi z rastjo plač. Vlada bo konec leta 2024 po njegovi napovedi imela vse podatke za odločitev, kako zastaviti indeksacije v prihodnje, da bodo usklajene med seboj.

Černač je predlagal splošno razpravo o premierjevem odgovoru. O predlogu bo DZ odločal v torek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje