Premier Golob izbral Boštjana Poklukarja, glasovi nezadovoljstva celo v Svobodi

Slovenija 06. Feb 202316:38 > 17:30 18 komentarjev
Boštjan Poklukar
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Premier Robert Golob se je odločil — za notranjega ministra je predlagal Boštjana Poklukarja, ki je to mesto že zasedal v času Šarčeve vlade. Nad izbiro niso navdušeni niti nekateri vidni predstavniki Gibanja Svoboda.

Premier Robert Golob je v državni zbor poslal predlog za novega notranjega ministra. Na to mesto predlaga Boštjana Poklukarja. Ta je notranje ministrstvo že vodil v času Šarčeve vlade, po predčasnem zaključku njenega mandata pa se je vrnil na obrambno ministrstvo. Trenutno je direktor uprave za vojaško dediščino. Od lanske pridružitve LMŠ h Golobovi stranki je član Gibanja Svoboda.

Poklukarja sicer povezujejo z državnim sekretarjem na obrambnem ministrstvu Damirjem Črnčecem. Ta je bil tudi mentor Poklukarjevega magistrskega dela z naslovom Delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami pri obvladovanju migracij, ki ga je leta 2017 napisal na fakulteti za državne in evropske študije v Kranju.

Ob lanskem spopadu med takratno notranjo ministrico Tatjano Bobnar in premierjem Golobom, ki se je končalo z ministričinim odstopom, se je Poklukar odločno postavil na stran predsednika vlade. “Slovenija že ves teden gleda politično izsiljevanje predsednika vlade s strani ministrice za notranje zadeve,” je dejal za TV Slovenija. Ob tem je dodal, da ko izgubiš zaupanje premierja, takoj greš, ne pa da “politično mrcvariš predsednika vlade in celotno vlado še cel teden do odstopa”. Ponovil je premierjeve navedbe, da je treba policijo depolitizirati. “Ko danes pogledamo znotraj slovenske policije, vidimo, da so tam še vedno ljudje, ki so odločali o tem, da so s protestov odnašali bralce ustave, špricali z vodnim topom množico in zaplinjali Ljubljano. Tu bo treba narediti domačo nalogo in verjamem, da bo naslednja garnitura na ministrstvu za notranje zadeve to tudi naredila,” je še poudaril Poklukar.

Prav on je sicer Tatjano Bobnar v času Šarčeve vlade izbral za generalno direktorico policije, a so se odnosi med njima po naših informacijah kmalu močno ohladili.

Robert Golob
Borut Živulović/Bobo

Prejšnji teden je 15 nevladnih organizacij premierju Robertu Golobu poslalo pismo, iz katerega je bilo mogoče razbrati, da imenovanju Poklukarja nasprotujejo. Poudarili so, da je ministrstvo za notranje zadeve ena od ključnih institucij v državi za zagotavljanje varnosti prebivalcev Slovenije, pregon kriminalitete ter varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin pa tudi demokratičnih načel delovanja: “Zato vas pozivamo, da to upoštevate pri izbiri novega ministra oziroma ministrice, ki bo prevzel oziroma prevzela odgovornost za delovanje države na teh področjih,” so zapisali nevladniki.

Dodali so še, da imajo nekatere podpisane organizacije s sodelovanjem z ministrico oziroma ministrom za notranje zadeve že dolgoletne izkušnje in te variirajo od zelo dobrih do tistih, ko komunikacije in sodelovanja sploh ni bilo. “Odprtost in pripravljenost na konstruktiven in strokoven dialog zato za nas ostaja temeljno pričakovanje, še posebej, če naj se nadaljuje že zastavljeno delo in sodelovanje, ki nakazuje učinkovito uresničevanje predvolilnih zavez,” so še navedle nevladne organizacije.

Navdušenja nad imenovanjem Poklukarja niti v manjših koalicijskih partnericah, SD in Levici, ni zaznati, hkrati pa ni mogoče pričakovati, da bi premierjevemu predlogu odločneje nasprotovali. Kot je mogoče slišati, naj bi namreč imele stranke možnost same izbirati ministre na resorjih, ki jim pripadajo. Spominjajo tudi, da so na ministrovanje Poklukarja pristali že v času Šarčeve vlade, zato bi tokrat težko ravnali drugače. Dodajajo še, da je izbira in tudi v odgovornost v rokah premierja. Zelo resne pomisleke o izbiri Poklukarja imajo tudi nekateri pomembni člani Gibanja Svoboda.

Naši viri verjamejo, da bo Poklukar na ministrskem mestu zelo poslušen premierju, kar ocenjujejo tudi kot glavni razlog, da se je Robert Golob odločil za njegovo kandidaturo.

Premier je sicer prejšnji teden povedal, da se je v preteklih dneh pogovarjal z več možnimi kandidati za notranjega ministra. Pogovore sta nam potrdila nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki je po odstopu Katarine Kresal s funkcije notranje ministrice v času Pahorjeve vlade nekaj mesecev vodil tudi notranji resor, in strokovnjak za policijsko dejavnost Miroslav Žaberl. Slednji bi bil ministrsko mesto pripravljen sprejeti, Zalar pa nam je dejal, da sta se s premierjem pogovarjala o razmerah na notranjem ministrstvu in do konkretnih pogovorov o vodenju resorja nista prišla.

Koga namerava Poklukar vzeti v svojo najožjo ekipo, nismo uspeli izvedeti, saj se na naše klice ni odzval. Po neuradnih informacijah pa je verjetnost, da bi delo na ministrstvu nadaljeval sedanji državni sekretar Branko Lobnikar, zelo majhna. Po besedah naših virov naj bi se vrnil v akademske vode.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje