Premier o medvrstniškem nasilju: Morali bomo v spremembo zakonodaje

Slovenija 17. Jun 202414:47 6 komentarjev

Premier Robert Golob je na vprašanje poslanke NSi Ive Dimic, kaj bo vlada naredila o naraščajočem problemu medvrstniškega nasilja, odgovoril, da bo treba spremeniti zakonodajo na tem področju ter redefinirati vlogo staršev in učiteljev. Ob tem pa je dodal, da medvrstniškega nasilja, ki je v porastu povsod po svetu, ni mogoče popolnoma izkoreniniti.

Nedavni primer medvrstniškega nasilja na eni od brežiških osnovnih šol, ko je učenec napadel devetošolca, ki je bil v napadu lažje poškodovan, je odmeval tudi na redni seji državnega zbora. Poslanka Nove Slovenije Iva Dimic je namreč predsednika vlade premierja Roberta Goloba vprašala, kaj namerava narediti vlada, da bo otrokom v osnovnih šolah zagotovila varno okolje, saj je tam nasilje vedno bolj prisotno.

Golob ji je odgovoril, da mu je žal, da vprašanja ni dobil že pred sejo, saj bi lahko podal bolj konkreten odgovor, se pa strinja, da je njeno vprašanje izjemno resno, saj problematika medvrstniškega nasilja v državi močno narašča. Spomnil je tudi na lanski tragični strelski napad na eni od beograjskih šol, ki je močno odmeval tudi v Sloveniji, po njegovem mnenju se problemi z napadi na šolah iz ZDA zdaj selijo v Evropo.

Po mnenju premierja Goloba normalni odzivi ministrstev in policije po takšnih napadih, kot se je zgodil v brežiški osnovni šoli, ne bodo več zadoščali. Dejal je, da doslej predstavljeni ukrepi medresorske skupine, ki se ukvarja s tovrstnimi težavami, niso bili zadostni, zato bo vlada morala spremeniti zakonodajo.

Robert Golob, DZ, državni zbor
Foto: Borut Živulović/BOBO

“Treba bo tudi redefinirati vlogo staršev in opolnomočiti delavce v šolskem sistemu, da bomo vprašanje ustrezno naslovili,” je dejal Golob. Nedavni napad v Brežicah je bil mnenju predsednika vlade deležen široke publicitete tudi zaradi tega, ker je na območju zelo prisotna romska manjšina, ne zgolj zaradi nasilja, ki se je zgodilo.

Golob: Medvrstniškega nasilja in problematike romske manjšine ne smemo mešati, čeprav se včasih prepletata

Strokovnjaki s področja bodo morali podati odgovore na vprašanja glede vključevanja otrok, ki se ne želijo vključiti v normalni šolski proces, kakšna je najboljša prihodnost za njihovo izobraževanje, politika pa bo morala pripraviti politične in zakonodajne rešitve.

Premier Golob se je ob tem tudi vprašal, ali je slovenska policija ustrezno organizirana in pripravljena na spopadanje s fenomenom medvrstniškega nasilja. Se pa je strinjal z navedbami poslanke Dimic, da vlada trenutno ni prav posebej učinkovita pri obvladovanju tega vprašanja.

V zahtevi za dopolnitev odgovora je Iva Dimic premierja spomnila, da je lani skupina županov s podpisi več kot 31 volilcev v državnozborsko proceduro vložila sveženj štirih zakonov, s katerimi bi se uredile razmere otrok iz težavnih socialnih okolij, a jih je vladajoča koalicija zavrnila.

“Sprašujem, predsednik vlade, boste prevzeli odgovornost, ker vlada v letu dni ni pripravila zakonodajnih rešitev,” je premierja izzvala Dimic.

Premier ji je odgovoril, da učinkovit odgovor na to vprašanje ni v tem, da se sprašujemo o politični odgovornosti. Odgovor na to vprašanje je treba poiskati v problematiki nasilja med vrstniki. Analize primerov medvrstniškega nasilja kažejo, da je bilo število primerov tovrstnega nasilja med letoma 2022 in 2019 primerljivo, v letu 2023 pa je močno naraslo, kar Golob pripisuje negativnim zgledom iz tujine.

Učilnica
Foto: PROFIMEDIA

Glede omenjenih zakonov, ki jih je vladajoča koalicija zavrnila, je Golob Dimic odgovoril, da ti niso imeli nobene zveze z medvrstniškim nasiljem, ampak so obravnavali zgolj vprašanja romske problematike.

“Medvrstniškega nasilja nikomur v svetu ni uspelo izkoreniniti. Gre za izjemno kompleksen družbeni pojav, ki je v porastu povsod po svetu. Pozivam vse institucije, tudi vladne in policijo, da se problema medvrstniškega nasilja lotijo z vso resnostjo. Hkrati pa apeliram, da tega ne mešamo s problematiko romske manjšine. Ta del zahteva posebno obravnavo, čeprav se včasih prepleta tudi z medvrstniškim nasiljem,” je izpostavil Golob.

Sam meni, da nasilja ne bo mogoče izkoreniniti, z ustrezno zakonsko ureditvijo pa se lahko njegov vpliv zmanjša.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje