Učenec streljal na šoli v Beogradu ter ubil 8 učencev in varnostnika

Svet 03. Maj 202309:42 > 21:11
streljanje na osnovni šoli v Beogradu
PROFIMEDIA

V osnovni šoli v centru Beograda je 13-letni učenec v streljanju ubil osem učencev in varnostnika. Še šest otrok in učiteljica zgodovine so bili v napadu ranjeni. Nekateri učenci in asistent zgodovine so se rešili s skokom skozi okno. Policija je strelca, ki je v šolo prinesel očetovi pištoli, prijela na dvorišču. Pridržala je tudi njegovega očeta, na policijo pa privedla tudi njegovo mater. Nekatere šole v Beogradu so danes odpovedale pouk. Srbska vlada je od petka razglasila tridnevno žalovanje.

Trinajstletni učenec sedmega razreda osnovne šole Vladislava Ribnikarja v središču Beograda je nekaj po 8. uri zjutraj prišel v šolo in začel streljati. Strelec je ubil osem učencev, na hodniku pa tudi varnostnika šole. Varnostnik je umrl, ko je želel ustaviti napadalca. Po besedah načelnika Policijske uprave Beograd Veselina Milića je fant streljanje načrtoval en mesec, imel pa je tudi seznam imen učencev, ki jih je želel ustreliti. Policijo je poklical sam.

Notranji minister Bratislav Gašić je na novinarski konferenci povedal, da je policija pri strelcu našla dve pištoli in tri okvirje po 15 nabojev. Po ministrovih besedah je imel njegov oče več orožja, ki je bilo zaklenjeno v sefu s kodo. Za obe pištoli naj bi imel dovoljenje. Jasno je, da je imel 13-letnik kodo za sef, ker je tako lahko dostopal do orožja, je dodal minister.

Po neuradnih informacijah ministrstva pa naj bi fant s svojim očetom hodil na lov in se tako naučil streljati. Policija je sicer pridržala tudi fantovega očeta, proti kateremu bodo sprožili postopke. Oče bo v pridržanju zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper varnost do 48 ur.

Po besedah srbskega predsednika Aleksandra Vučića so na policijo privedli tudi mater 13-letnika, medtem ko so najstnika namestili na Kliniko za nevropsihiatrijo.

streljanje na osnovni šoli v beogradu
PROFIMEDIA

Storilec ni kazensko odgovoren

Strelec za svoja dejanja ni kazensko odgovoren, je sporočilo beograjsko višje državno tožilstvo. Po zakonu namreč fant za dejanja ni kazensko odgovoren, ker še ni dopolnil 14 let. Načelnik beograjske policije Milić je pojasnil, da bo storilec 14 let dopolnil konec julija.

V navzočnosti centra za socialno delo je storilec podal izjavo in opravil zdravniški pregled, po tem pa bo center odločil o ukrepih znotraj svoje pristojnosti. Po navedbah višjega državnega tožilstva so 13-letnega storilca napotili tudi na odvzem krvi za toksikološko analizo. Tako bodo preverili, ali je bil v času streljanja pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi. Okoliščine sicer še preiskujejo.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na čustveni novinarski konferenci svojcem umrlih izrekel sožalje. Ob tem je predstavil več predlogov ukrepov, ki jih bo posredoval vladi. Med drugim predlaga zakonsko znižanje starostne meje za kazensko odgovornost s 14 na 12 let. “Obstaja možnost, da je fant vedel, da ne bo kazensko odgovarjal,” je rekel Vučić.

Življenje ene učenke še ogroženo

V napadu je bilo ranjenih še šest otrok in učiteljica zgodovine. V bolnišnici Tiršovoj se zdravijo trije otroci s strelnimi ranami, najhuje poškodovana deklica, ki ima strelne rane na glavi, je še vedno v smrtni nevarnosti, preostala dva pa sta na intenzivni negi.

Tri ranjene učence in 53-letno učiteljico zgodovine pa so odpeljali v beograjski urgentni center. Direktor Univerzitetnega kliničnega centra Srbije Milika Ašanin je povedal, da vsi potrebovali operacije. Učiteljica je bila ustreljena v trebuh in obe roki, enega učenca so pripeljali v težkem stanju, s hudimi strelnimi ranami prsnega koša in vratu, en deček je bil ranjen v levo nogo. Deklice je imela strelne rane na trebuhu in obeh nadlahteh, njeno življenje je bilo ob sprejemu v bolnišnico ogroženo. Pristojni so zaradi streljanja pozvali tudi k darovanju krvne skupine 0.

Kasneje je ministrica za zdravje Danica Grujičić sporočila, da je stanje otrok v urgentnem centru stabilno. “Gre za hude poškodbe. Vendar sta otroka pri zavesti in sodelujeta. Učiteljica ima kompleksne poškodbe medenice in želodca. Trenutno je stabilna. Operacija najhuje poškodovanega fantka še poteka. Poškodbe ima na vratu, v dimljah in prsnem košu,” je opisala.

CNN poroča, da ima ena izmed umrlih učenk francosko državljanstvo.

Na ulicah se je zbralo več sto ljudi, a je kljub temu slišati le tišino

Več sto prebivalcev se je zbralo pred osnovno šolo, ubitim se na ulicah Beograda poklanjajo s polaganjem cvetja in igrač ter prižiganjem sveč. Kljub množici ljudi, je po poročanju srbskega N1 na ulicah mogoče slišati le tišino. Prebivalci se zbirajo tudi na bližnjem Cvetnem trgu in ulicah, ki vodijo do šole. Prišlo je več staršev z majhnimi otroki, zbrali so se mladi in študentje, vsi pa so pretreseni zaradi današnjih dogodkov.

polaganje rož po streljanju na beograjski šoli polaganje rož po streljanju na beograjski šoli
N1
polaganje rož po streljanju na beograjski šoli polaganje rož po streljanju na beograjski šoli
N1
polaganje rož po streljanju na beograjski šoli polaganje rož po streljanju na beograjski šoli
N1
polaganje rož po streljanju na beograjski šoli polaganje rož po streljanju na beograjski šoli
N1

Rešili so se s skokom skozi okno

Kot poroča časnik Danas, je učilnica za zgodovino, kjer je prišlo do streljanja, v pritličju šole. Nekateri učenci in asistent zgodovine, ki je pozneje tudi poklical policijo, so se rešili s skokom skozi okno. Policija je okolico šole zaprla, v okolici pa je še vedno veliko policistov in večje število reševalnih vozil.

streljanje na osnovni šoli v Beogradu streljanje na osnovni šoli v Beogradu
PROFIMEDIA
streljanje na osnovni šoli v Beogradu streljanje na osnovni šoli v Beogradu
PROFIMEDIA
streljanje na osnovni šoli v Beogradu streljanje na osnovni šoli v Beogradu
PROFIMEDIA
streljanje na osnovni šoli v Beogradu streljanje na osnovni šoli v Beogradu
PROFIMEDIA
streljanje na osnovni šoli v Beogradu streljanje na osnovni šoli v Beogradu
PROFIMEDIA
streljanje na osnovni šoli v Beogradu streljanje na osnovni šoli v Beogradu
PROFIMEDIA
Beograd, policija Beograd, policija
N1
streljanje v Beogradu streljanje v Beogradu
A.M./ATA Images/PIXSELL/BOBO
strelec Beograd strelec Beograd
Nova.rs/Nemanja Jovanović

Po streljanju so otroke evakuirali iz šole, pred šolo pa se je zbralo večje število zaskrbljenih staršev. “Ne vem, kje je moj otrok,” je po poročanju srbskih medijev povedala pretresena mama enega od učencev. Starše, ki še niso prišli v stik s svojimi otroki, na ministrstvu za notranje zadeve pozivajo, naj se zglasijo na bližnji policijski postaji.

Strelec, ki naj bi v šolo prišel z očetovo pištolo, je želel po napadu pobegniti, vendar ga je policija prijela na dvorišču šole. Na srbskem notranjem ministrstvu so za medije povedali, da so na terenu vse policijske sile, ki se intenzivno ukvarjajo z razjasnitvijo vseh dejstev in okoliščin, ki so privedle do te tragedije. Policija preiskuje tudi stanovanje, kjer je živel 13-letnik.

Za N1 Beograd je spregovoril tudi oče ene od deklic, ki je med streljanjem pobegnila iz učilnice. Kot je dejal, mu je hči povedala, da je 13-letni strelec, sicer odličnjak, s hladnim izrazom na obrazu vstopil v učilnico in začel streljati, najprej je ustrelil učiteljico in nato streljal še na učence. Takrat so imeli na sporedu ravno uro zgodovine. Kot je povedal oče, so vsi šoku.

Nekatere šole v Beogradu so zaradi današnjega dogodka odpovedale pouk. Na srbskem ministrstvu za izobraževanje so povedali, da še ni znano, kako bo v prihodnjih dneh potekal pouk v šolah.

Po streljanju na šoli v Beogradu je po besedah srbske mladinske psihologinje Radmile Vujić Bojović čas, da se spremenijo vse strategije in načrti o mentalnem zdravju mladih. “O takšnih dogodkih smo brali z drugih delov sveta, vendar se kaj takšnega pri nas še ni zgodilo,” je dejala. Prvo vprašanje, ki se po njenem mnenju pojavlja, je, kje je mladoletnik dobil orožje in ali so bili v njegovem vedenju znaki, da bi lahko naredil kaj takšnega.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob sta danes izrekla iskreno sožalje staršem in svojcem preminulih. Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je sporočilo, da globoko sočustvujejo z žrtvami napada na beograjski osnovni šoli. Izrazili so iskreno sožalje svojcem umrlih in zaželeli čimprejšnje okrevanje ranjenim. Kot so še zapisali v tvitu, so presunjeni "nad tem okrutnim in nepredstavljivim grozodejstvom". (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.