Premier v poslanici o najmlajših, predsednica o večeru brez pirotehnike

robert golob in nataša pirc musar
Foto: Borut Živulović in Žiga Živulović jr./BOBO

Premier Robert Golob je v svoji novoletni poslanici poudarek dal najmlajšim. Med drugim je izpostavil skupno odgovornost za varno in spodbudno okolje, v katerem bodo lahko otroci razvijali ustvarjalnost in samostojnost. Obiskal je tudi dežurne na ljubljanski urgenci. Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je medtem obiskala upravo za zaščito in reševanje ter nekatere druge institucije in pozvala k večeru brez pirotehnike.

Predsednik vlade Robert Golob si želi, da bi bilo leto, ki prihaja, leto priložnosti za vsakega. “Skupaj gradimo družbo, ki naj temelji na medsebojnem spoštovanju in razumevanju,” je pozval v novoletni poslanici in dodal, da je treba osebno pozornost nameniti najmlajšim.

Omenil je analizo nevladne organizacije Save the Children, po kateri je Slovenija že nekaj časa do otrok najprijaznejša država na svetu. “Prizadevajmo si, da tako tudi ostane,” je zapisal.

“Naša skupna odgovornost je, da vsak dan ustvarjamo varno in spodbudno okolje, v katerem lahko naši otroci razvijajo svojo ustvarjalnost in samostojnost,” je prepričan premier. Želi si, da otroci odraščajo ob spoštovanju človekovih pravic in osebnega dostojanstva, v demokratični in varni državi, v družbi, kjer se vsak posameznik počuti sprejetega in cenjenega.

“Povezanost, spoštovanje, optimizem in medsebojna podpora – to je moč naše skupne prihodnosti, ki jo s ponosom predajmo naslednjim generacijam,” je še zatrdil Golob in vsem zaželel srečno v novem letu.

Na predvečer novega leta pa je Golob obiskal tudi ljubljansko urgenco. “Ko sem danes obiskal urgenco, sem se lahko spet prepričal v tisto, kar v resnici vsi vemo, a o tem premalo govorimo. O srčnosti, požrtvovalnost in predanosti osebja, ki včasih tudi v zelo težkih razmerah oskrbuje paciente v glavnem mestu,” je predsednik vlade Robert Golob dejal po obisku internistične prve pomoči in urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana, kjer se je srečal z dežurno zdravniško in reševalno ekipo.

Pirc Musar: “Delo dežurnih služb je ključno za nemoteno delovanje družbe tudi ob praznikih”

“Danes, ko mnogi proslavljajo, ne smemo pozabiti na tiste, ki so pripravljeni žrtvovati svoj čas in varnost, da bi pomagali drugim,” pa je na družbenem omrežju X zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je na silvestrovo obiskala Upravo RS za zaščito in reševanje, Društvo SOS telefon in zavetišče za brezdomce v Ljubljani. V Domu starejših občanov Ljubljana Bežigrad pa je obiskala tudi nekdanjo interniranko Rozalijo Sonjo Cunder ter ji čestitala ob 101. rojstnem dnevu, ki ga praznuje ravno na današnji dan. Pred iztekom leta je predsednica z obiski izpostavila pomen enotnosti in solidarnosti v družbi, so sporočili iz njenega urada.

“Delo dežurnih služb je ključno za nemoteno delovanje družbe tudi ob praznikih,” je ob tem zapisala Pirc Musar ter se zahvalila gasilcem, reševalcem, policiji, predstavnikom Slovenske vojske ter vsem, ki danes skrbijo za varnost in zaščito prebivalk in prebivalcev. “In ponovno pozivam vse, naj današnji večer mine brez pirotehnike,” je še zaključila.

Ob koncu leta je sicer spomnila na težke preizkušnje v poplavah, ki so avgusta prizadele Slovenijo. Kljub temu da je voda odnašala vse, kar ji je stalo na poti, pa ni odnesla človečnosti, dobrote in solidarnosti, je poudarila v novoletni poslanici. “Iz poplavljenih polj so zrasle s še mogočnejšimi in trdnejšimi vejami, ki so se dotaknile vsakega izmed nas. Smo šele na začetku, a se bo obnova nadaljevala. Na stavbah in tista v naših srcih,” je Pirc Musar izpostavila v poslanici, ki so jo predvajali na Televiziji Slovenija.

Obenem je obljubila tudi nadaljnjo pomoč vsem, ki jo bodo potrebovali, in zatrdila, da nihče ne bo ostal pozabljen. Ob pregledu leta tako Pirc Musar čuti ponos in hvaležnost, da je Slovenija zrela in povezana skupnost, ki se zaveda svoje moči, če drug drugemu podamo roko in si prisluhnemo.

Klakočar Zupančič: Naj bo novo leto prelomnica

“Danes zvečer stopamo v novo leto. Dajmo si priložnost, da se iz starega naučimo na napakah, ki se jim bomo v novem letu izognili ter jih popravili. Naj bo novo leto prelomnica, da bomo predvsem do sebe, do soljudi, do živali in okolja boljši, čutnejši, prizanesljivejši in prijaznejši,” pa je v novoletni poslanici zapisala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

“Ko bomo spremenili svoj odnos do sebe in sveta, se bo spremenil ves svet. Ta bo prijaznejši do nas samih. Odpustimo sebi in drugim napake, zato da gremo vsi skupaj lažje naprej,” je še zapisala v objavi, ki jo je delila na družbenem omrežju Facebook. Ob tem je ljudi pozvala, naj silvestrujejo v krogu domačih in prijateljev.

“Ne pozabite na šibkejše člane naše družbe. Stisk roke, telefonski klic, obisk ali SMS s prijazno vsebino vsakemu polepša trenutek. Bodimo čuječi tudi do živali,” je še zaključila.

Voščila tudi iz parlamentarnih strank

“In ne glede na to, kaj nam življenje prinaša, ko pridejo najtežji trenutki, se spomnimo: pot empatije, razumevanja in prijaznosti vodi v boljši jutri. Vedno! Vesel božič in srečno novo leto,” je v imenu stranke Socialnih demokratov v poslanici ob zaključku leta zaželela predsednica stranke in podpredsednica vlade Tanja Fajon.

V stranki Levica so državljanom zaželeli, da praznike preživijo mirno. “Naj bo naša pot naprej složna in solidarna, saj le kot povezana in močna skupnost bomo lahko kos vsem izzivom, ki so pred nami,” je ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, zapisala koordinatorka stranke Asta Vrečko.

V SDS pa so ob koncu leta na družbenem omrežju Facebook objavili video, v katerem člani stranke državljanom želijo predvsem veliko zdravja, sreče, duhovnega miru, uspeha, pa tudi veliko miru in ljubezni.