Prenova železniške postaje v Ljubljani: odločitev o izvajalcu še ta mesec

Slovenija 08. Avg 202413:29 1 komentar

Na slovenskih železnicah in železniških postajah poteka kar nekaj del. Nekatera bolj gladko, druga z nekaj več zapleti. Tako trenutno potekajo pogajanja z možnimi izvajalci prenove železniške postaje v Ljubljani, kjer se je zaradi previsokih ponudb zavlekel izbor izvajalca del. Zatika se tudi pri prenovi jeseniške postaje, kjer po zvišanju vrednosti projekta čakajo na revizijo. Po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek se bosta tako jeseniška revizija kot pogajanja o izvajalcu prenove v Ljubljani končali še ta mesec.

Pogajanja med Direkcijo za infrastrukturo in izvajalci glede cene za prenovo ljubljanske železniške postaje še potekajo, pravi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Konec pogajanj in odločitev pričakuje še ta mesec.

Spomnimo, da so se na direkciji po dveh neuspešnih razpisih konec maja odločili, da bodo izvajalca del na ljubljanski postaji iskali s konkurenčnim postopkom s pogajanji. Razlog, da izvajalca po dveh razpisih na direkciji niso izbrali, je bil v previsokih ponudbah. Na prvi razpis, ki je bil objavljen novembra lani, sta ponudbi oddala konzorcij SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana, Kolektor Igin, CGP in GH Holding ter VOC Celje. Obe ponudbi sta precej presegli ocenjeno vrednost del, zgodba pa se je ponovila tudi ob ponovitvi razpisa marca.

Ministrica Bratušek med današnjim obiskom gradbišča ob železniškem nadvozu nad Dunajsko cesto v Ljubljani ni želela ugibati o ceni, ki jo bodo za prenovo železniške postaje dorekli na pogajanjih. Kot je dodala, so novelirali investicijski program ter razpis minimalno spremenili in namesto fiksnih cen šli v valorizacijo. “Želim si, da se stvar čim prej dogovori. Verjamem v razumne odločitve tako na strani direkcije kot na strani izvajalca,” je poudarila Bratušek, ki meni, da bodo pri sklenitvi dogovora pomagale tudi prej omenjene spremembe razpisa.

Do konca meseca bo opravljena tudi revizija prenove jeseniške postaje

Zatika se tudi pri prenovi železniške postaje na Jesenicah. Marca je javnost precej razburila novica, da je vrednost prenove železniške postaje, ki je bila nazadnje obnovljena v 50. letih prejšnjega stoletja, z začetnih 81 milijonov evrov narasla na 137 milijonov evrov. Najugodnejša oddana ponudba je sicer znašala 170 milijonov evrov. Na ministrstvu za infrastrukturo so marca še trdili, da je zvišanje vrednosti projekta upravičeno, že aprila pa je ministrica Alenka Bratušek napovedala revizijo projekta.

Ministrica je danes povedala, da so pogodbo za revizijo podpisali, rok za njeno izvedbo pa so postavili na konec avgusta. “Počakali bomo, da strokovnjaki v reviziji ugotovijo, ali je treba obseg del zmanjšati ali pa je sprva načrtovani obseg del potreben,” je pojasnila Bratušek.

Foto: Nik Bertoncelj/BOBO

Koliko pa bodo zapleti z izbiro izvajalca prenove železniške postaje v Ljubljani vplivali na zamik del? Ministrica odgovarja, da bo zamika toliko, kolikor ga je pridelal dolgotrajnejši postopek izbire izvajalca. “Pogodbeni čas izvedbe skupaj z uvedbo v delo je 24 mesecev. Tega ne podaljšujemo,” je povedala.

Z gradnjo nadvoza nad Dunajsko zelo zadovoljna

Ministrica za infrastrukturo si je sicer ogledala gradbišče ob Dunajski cesti, kjer poteka gradnja nadomestnega in razširjenega železniškega nadvoza. Bratušek je o prenovi nadvoza dejala, da gre za enega največjih in najpomembnejših projektov, ki trenutno potekajo na železniški infrastrukturi. “Pogodbena vrednost je nekaj manj kot 41 milijonov evrov. Glavna gradbena dela bodo končana v začetku decembra,” je ponovila ministrica.

Trenutno se ukvarjajo še s sistemom odvodnjavanja ceste pod nadvozom. “Projekt je bil začet pred poplavami, zato želimo še enkrat preveriti, ali so vse stvari sprojektirane tako, kot morajo biti,” je pojasnila Bratušek in dodala, da je s potekom investicije zelo zadovoljna.

Spomnila je tudi na dve večdnevni zapori Dunajske ceste, ki sta bili posledici del na nadvozu. “Zapore na eni najbolj prometnih cest v Ljubljani smo relativno dobro preživeli. Tudi zato, ker smo ljudi pravočasno obveščali in ker so ti upoštevali opozorila in poiskali obvoze,” je sklenila ministrica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje