Pri sosedih podražitve, kaj pa pri nas: koliko stane, če želite darovati mašo?

Slovenija 23. Jun 202418:12 19 komentarjev
Maša
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Hrvaški škofje so nedavno sprejeli odločitev za povišanje prispevka za maše, ki bo od 1. julija namesto sedem znašal deset evrov. Preverili smo, kako je to urejeno v Sloveniji in kakšen je priporočeni znesek.

Po odločitvi Hrvaške škofovske konference 6. junija so vse škofije in nadškofije svoje župnijske urade obvestile o povišanju prispevka za maše s sedem na 10 evrov, pa tudi o odločitvi, da znesek za gregorijanske svete maše od 1. julija znaša 400 evrov, je poročal Večernji list. Kako pa je to urejeno pri nas?

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) oblikuje priporočen znesek za mašni dar glede na življenjske potrebe duhovnikov. Nazadnje so škofi višino daru za sveto mašo uskladili leta 2022 in jo določili pri 23 evrih. Pri tem so upoštevali višanje življenjskih stroškov.

“Mašni darovi in drugi darovi vernikov, ki jih namenijo duhovnikom, predstavljajo edini zagotovljeni vir prostovoljnih darov za vzdrževanje duhovnika. Z darovi, ki jih duhovniki prejemajo od vernikov, pokrivajo osnovne življenjske stroške, kot so prehrana, gorivo in vzdrževanje avtomobila, zavarovanje, nakup oblačil itd.,” pojasnjuje tiskovni predstavnik Katoliške cerkve Gabriel Kavčič.

Ob tem poudarja, da cenik ne obstaja, saj da obhajanje svete maše ni storitev – gre zgolj za priporočeni znesek, ki ga vernik lahko daruje, lahko pa tudi ne. Če je vernik v težjem ekonomskem položaju, lahko daruje manj in celo nič, pa bo ta vseeno opravljena po njegovem mašnem namenu, še dodaja Kavčič.

Mašni namen je namen, po katerem duhovnik daruje mašo na prošnjo darovalca. Najpogosteje darujemo maše za pokojne, a mašni nameni so lahko tudi v zahvalo, v čast ali pa v obliki prošnje, pojasnjujejo na spletni strani Škofije Koper.

V katoliški cerkvi poznajo tudi tako imenovane gregorijanske maše, ki se darujejo trideset zaporednih dni, vsak dan po ena maša za določenega pokojnika. Presledka vmes naj ne bi bilo. Kadar je duhovnik, ki je začel opravljati maše, zadržan, sme za tisti dan dobiti namestnika. Če pa namestnika ne dobi, mora sam čim prej opraviti mašo, ki jo je izpustil.

Slovenski škofje so leta 2018 sklenili, da priporočeni dar za gregorijanske maše 660 evrov.

Ostali načini financiranja duhovnikov

Vernike Katoliška cerkev spodbuja k darovanju mašnih namenov, pri čemer poudarjajo, da duhovniki nimajo rednih dohodkov in so odvisni od prostovoljnih prispevkov svojih vernikov.

Verski uslužbenci sicer na podlagi zakona o verski svobodi in zakona o državni upravi dobivajo namensko finančno državno pomoč, ki se izplačuje za pokritje prispevkov za socialno varnost od osnove v višini 60 odstotkov povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa zavarovalna osnova, za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in za obvezno zdravstveno zavarovanje. Leta 2023 so bili v Sloveniji 704 zavarovanci, kar predstavlja izplačan skupni znesek v višini 3.761.090 evra.

Del prihodkov katoliške cerkve predstavljajo tudi donacije enega odstotka dohodnine. Iz tega naslova so vsi sestavni deli Cerkve od 22.696 upravičencev prejeli 431.268,37 evra. V letu 2022 je 15.856 upravičencev namenilo 278.312,78 evra Slovenski karitas, je še razvidno iz letnega poročila Katoliške cerkve v Sloveniji za leto 2023.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje