Inflacija udarila tudi po Cerkvi: sklep hrvaških škofov, ki vernikom ne bo všeč

Svet 19. Jun 202409:37 3 komentarji
Duhovnik
Foto: Borut Živulović/BOBO

Hrvaški škofje so na izrednem zasedanju v Zagrebu sprejeli odločitev, ki mnogim vernikom ne bo všeč. Odločili so se namreč za povišanje prispevka za maše. Od 1. julija bo ta namesto sedem znašal deset evrov.

Po odločitvi Hrvaške škofovske konference 6. junija so vse škofije in nadškofije svoje župnijske urade obvestile o povišanju prispevka za maše, pa tudi o odločitvi, da znesek za gregorijanske svete maše od 1. julija znaša 400 evrov, piše Večernji list.

Takšna poteza je bila pričakovana. Škofje namreč niso želeli, da bi se maše ob uvedbi evra podražile, zato so se na jesenskem zasedanju 2022 odločili za pretvorbo kun v evre, cena maše pa je bila sedem evrov. Generalni tajnik hrvaške škofovske konference Krunoslav Novak je pojasnil, da jih je pri tem vodila misel, da ne želijo dodatno finančno obremeniti vernikov.

Kaj pomeni plačilo maše

Priljubljeni frančiškan Mario Knezović je za portal razložil, kaj točno pomeni darovati mašo. Gre za prispevek duhovniku, cerkvi ali župniji, da se njihov mašni namen vključi v molitve med sveto mašo. “To, čemur v slengu rečemo ‘darovati mašo’, ne ustreza pomenu oziroma realnosti,” dodaja.

Cerkev Dakovo
Foto: PROFIMEDIA

Denar gre duhovnikom, ki bodo maševali za določene namene, predvsem pa naj bi bil namenjen duhovnikom na misijonskih območjih ali na območjih, kjer so kristjani ogroženi. Duhovnik lahko v enem dnevu vzame prispevek samo za eno sveto mašo. Preostali denar gre ordinariatu (škofiji), ki ga spet zakonito razdeli glede na potrebe Cerkve kot celote. Sistem zaračunavanja maš je del notranjega finančnega sistema Cerkve in po vatikanskih sporazumih ni predmet obdavčitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje