Priči na sodišču o podrobnostih domnevno naročenega umora Kidričana

Slovenija 22. Avg 202414:45 0 komentarjev
okrožno sodišče Ptuj
Denis Sadiković/N1

Na ptujskem sodišču se je ta teden nadaljevalo ponovljeno sojenje Kristijanu Slodnjaku, obtoženemu pomoči pri umoru Kidričana Andreja Kirbiša februarja 2022. Danes sta med drugim pričala eden od dveh domačinov, ki sta tisti večer na tleh opazila truplo, ter voznik, ki je vozil po bližnji cesti.

Kristijanu Slodnjaku tožilstvu pripisuje naročilo umora Andreja Kirbiša, ki ga je še vedno neznani storilec februarja 2022 ustrelil na makadamski cesti v naselju Mostje v občini Juršinci. Umorjenega, ki je od njega terjal izplačilo dolga, naj bi namreč z zvijačo zvabil zvečer na osamljen kraj.

Truplo sta tam našla domačina, ki sta tisti večer s traktorjem peljala gnoj na deponijo. Oba sta bila danes vabljena na ptujsko okrožno sodišče, da znova opišeta dogodek, a je eden opravičil izostanek. Drugi je povedal, da sta ustavila, ker sta opazila moškega ležati na tleh, nedaleč stran pa je stal prižgan avtomobil s prižganimi lučmi.

Ko sta ugotovila, da moški na tleh ne diha, sta poklicala na pomoč in ga poskušala oživljati. Pridružil se je še en mimoidoči in skupaj so nadaljevali s poskusi oživljanja do prihoda reševalcev, je povedal. Pokojnega osebno ni poznal, je pa poznal Slodnjaka, saj mu je pred časom uredil zavarovanje.

Na pobudo tako obrambe kot tožilstva je domačin podrobno opisal kraj dogodka. Kot je dejal, gre za osamljen kraj sredi gozda in travnika, nekaj sto metrov oddaljen od prvih hiš. Stranska cesta, na kateri je ležalo truplo, vodi do lovskega strelišča in spomenika. Z izjemo lovcev je redko kdo zašel tja, se je pa po besedah priče govorilo, da naj bi se tam zadrževali tudi uživalci drog.

Podobno je danes na sodišču povedal voznik, ki je tisti večer vozil po bližnji glavni cesti. Tudi sam je doma iz bližnjega kraja in takrat je bil na poti v službo. Kot je dejal, je pred seboj opazil osebni avtomobil temnejše barve, ki je vozil neobičajno počasi, kot da bi nekaj iskal, zatem pa je začel zavirati in zavil na stransko cesto.

Sam je peljal naprej, a je kmalu ugotovil, da je pozabil dokumente, zato je obrnil svoj avto in peljal nazaj proti domu. Na poti je nekaj metrov od glavne ceste opazil stati dva avtomobila, eden od njiju je bil tisti, ki je prej vozil pred njim. Ko je prišel domov, je vzel dokumente in se spet zapeljal proti službi, takrat pa je bil na tistem mestu le še en avtomobil, je povedal.

Tudi ta priča pokojnega osebno ni poznala, poznala pa je Slodnjaka, saj je ta nekoč posloval z njenimi starši, nekajkrat ga je videla tudi v gostilni.

V nadaljevanju naj bi ponovno pričala še gasilec, ki je prišel na kraj dogodka, in žena obtoženega. Obtoženi je sicer v hišnem priporu, ki pa naj bi ga po ugotovitvah policije nedavno prekršil. Predsednica senata Nika Brumen je danes Slodnjaku in njegovemu zagovorniku Andreju Kacu uradno izročila predlog tožilstva, da se mu zaradi očitkov o kršitvi spremeni hišni pripor v pripor oz. da se režim hišnega pripora poostri. V treh dneh se morata opredeliti do tega predloga tožilstva, je odredila.

Sojenje Slodnjaku je že tretjič začeto na novo. Prvo sojenje, ki se je februarja lani začelo pod vodstvom Katje Kolarič, je bilo po več obravnavah prekinjeno, saj je senat zaradi ugotovitve, da je v spisu dokaz, ki tam ne bi smel biti, predlagal svojo izločitev, predsednica sodišča pa je zaradi obstoja tehtnih razlogov predlogu ugodila. Drugi poskus sojenja je propadel potem, ko se je zaradi premestitve na drugo sodišče iz primera izločila sodnica Bernarda Galun. Sojenje pred novim sodnim senatom pod vodstvom sodnice Nike Brumen se je začelo konec maja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!