Postajate oskrbovalec družinskega člana? Vloge prihajajo na vrsto

Slovenija 21. Feb 202419:51 1 komentar
Starejši
Foto: PROFIMEDIA

Usposabljanje zaposlenih v CSD za delo z informacijskim sistemom, da bodo lahko obravnavali vloge za preoblikovanje statusa družinskega pomočnika v status oskrbovalca družinskega člana in nove vloge za oskrbovalca, bo v petek. Obravnava prevedbenih vlog bo stekla naslednji teden, obravnava novih vlog pa bo se bo začela marca, je ministrstvo za solidarno prihodnost navedlo za STA.

Z novim letom se je začela izvajati prva pravica po zakonu o dolgotrajni oskrbi, in sicer pravica do oskrbovalca družinskega člana. Pravica do družinskega pomočnika po prejšnji ureditvi se je preoblikovala v pravico do oskrbovalca družinskega člana. Upravičenci do družinskega pomočnika, ki so soglašali s preoblikovanjem pravice, so jo lahko obdržali brez prekinitve.

Kot so v začetku leta pojasnili na ministrstvu, to pomeni, da so plačila za izgubljeni dohodek redna. Prav tako je ohranjeno obvezno socialno zavarovanje. Centri za socialno delo (CSD) pa so vseskozi opozarjali, da še ni nadgradnje informacijskega sistema in da zato odločb ne morejo izdajati.

Centri so imeli v drugem tednu januarja glede na podatke Skupnosti CSD Slovenije skupno 733 vlog, od tega je bilo vlog za oskrbovalca družinskega člana 295, preostalih več kot 400 vlog pa se je nanašalo na preoblikovanje iz statusa družinskega pomočnika v status oskrbovalca družinskega člana.

Starejši v DSO
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki sistemsko ureja to področje ter opredeljuje pravice in storitve, določa, da bo oskrbovalec prejel delno plačilo za izgubljeni dohodek v višini 1,2-kratnika minimalne plače v državi. Če bo skrbel za dva uporabnika hkrati, bo to delno plačilo v višini 1,8-kratnika minimalne plače.

Na voljo bo imel 21 dni dopusta, oskrbovana oseba pa bo v tem času v socialno-varstveni ustanovi, ki ji bo nudila enak obseg storitev.

Zakon bo do decembra 2025 postopno prinesel tudi pravice do dolgotrajne oskrbe na domu in v instituciji, do e-oskrbe in do denarnega prejemka. Upravičenost prosilca do storitev bodo ocenili na vstopnih točkah, ki bodo na CSD vzpostavljene s 1. januarjem 2025. Tam bodo izdelali tudi osebni načrt storitev zanj.

S 1. julijem 2025 bo uveden obvezni prispevek za dolgotrajno oskrbo v višini enega odstotka. Delodajalci in delojemalci ga bodo plačali od bruto plač, upokojenci pa od neto pokojnin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje