Pripravite toplejša oblačila: prihaja občutna ohladitev in precej dežja

Slovenija 07. Sep 202404:30 1 komentar
dež
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Ta konec tedna se bodo temperature ponekod po državi morda še zadnjič letos povzpele do 30 stopinj Celzija. Nato pa je na vidiku občutnejša ohladitev in več dni deževnega vremena, ki bo vztrajalo večji del prihodnjega tedna.

Po prvi septembrski osvežitvi, ki je v nekaterih krajih po Sloveniji vendarle malo omilila hudo sušo, so pred nami verjetno še zadnji izdihljaji rekordno vročega poletja 2024.

Ponoči je marsikje po nižinah nastala megla ali nizka oblačnost, ki pa se bo dopoldne razkrojila. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, v alpskih dolinah okoli 10 stopinj Celzija.

Čez dan bo precej jasno z nekaj kopaste oblačnosti, popoldne pa se bo nekoliko pooblačilo v hribih zahodne Slovenije. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 od 29 stopinj Celzija, najtopleje bo na jugovzhodu.

V nedeljo bo v vzhodnih krajih še delno jasno, drugod pa že bolj oblačno. Najvišje temperature bodo vztrajale v Beli krajini, Posavju in Pomurju, kjer bo še okoli 30 stopinj Celzija.

Kot napoveduje dežurni prognostik agencije za okolje (Arso), se bodo popoldne v zahodni Sloveniji začele pojavljati padavine z nevihtami, ki se bodo v noči na ponedeljek razširile proti vzhodu. Zapihal bo jugozahodnik, popoldne ob morju jugo.

Skoraj ves teden bo jesensko

V ponedeljek bo oblačno s pogostimi padavinami, vmes bodo tudi nevihte. Po trenutnih izračunih meteoroloških modelov, ki so dostopni na spletni strani Arsa, bo največ dežja padlo na zahodu, tudi druge dele Slovenije pa naj bi kar dobro namočilo.

Ohladilo se bo, najvišje temperature bodo v večjem delu države padle pod 25 stopinj Celzija.

V torek bo še spremenljivo s plohami, sreda pa naj bi bila najbolj suh dan prihodnjega tedna, tudi dokaj sončno bo, kažejo trenutne napovedi.

Že v četrtek pa naj bi Slovenijo dosegla nova hladna fronta, nad severnim Sredozemljem bo nastal ciklon, ki bi se lahko nad Jadranom in Balkanom zadrževal več dni.

To pomeni več dni deževnega vremena, ki naj bi vztrajalo vse do nedelje, ob tem pa se bo še dodatno ohladilo. Najvišje dnevne temperature od četrtka naprej marsikje ne bodo več presegle 20 stopinj Celzija, vse hladnejša bodo tudi jutra.

Točne postavitve in poti tovrstnih ciklonov sicer ni mogoče napovedati, zato se bo napoved lahko še spreminjala, a poletne vročine je v vsakem primeru s to serijo poslabšanj za letos nepreklicno konec.

Jesen 2023, Arso, vreme
Jeseni se zlasti v zadnjih letih občutno segrevajo (Vir: Arso)

Dnevi se namreč hitro krajšajo, tudi ob jasnem vremenu bo vse več jutranje megle. To seveda ne pomeni, da ne bo več prijetno toplo, sploh v zadnjih letih so se jeseni občutno segrevale. Spomnimo, da je bil lanski september pri nas drugi najtoplejši vsaj od leta 1950 – 3 stopinje nad povprečjem, oktober pa je bil na državni ravni rekordno topel, in sicer je bil kar za 3,8 stopinje Celzija toplejši od povprečja 1991-2020.

V Črnomlju je bil 8. oktobra 2023 dosežen tudi nov absolutni slovenski oktobrski rekord – 31,3 stopinje Celzija.

Tudi lanska jesen v celoti je bila z naskokom najtoplejša v nizu jeseni od leta 1950, piše v Arsovem poročilu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje