V Sloveniji padel nov oktobrski temperaturni rekord

Slovenija 08. Okt 202314:46 0 komentarjev
jesen
PROFIMEDIA

Če smo oktobra navadno že oviti v šale, po dolgem jesenskem sprehodu pa se prileže skodelica vročega čaja, si je danes marsikdo privoščil kepico sladoleda, šal in jakno pa so zamenjala poletna oblačila. Še več: v Črnomlju, kjer je padel oktobrski temperaturni rekord, je danes tako vroče, da je marsikdo pomislil na kopalke in ohladitev v eni od bližnjih rek.

Že pred dnevi je na družbenem omrežju X meteorolog Agencije za okolje okolje Blaž Šter zapisal, da bomo danes priča zanimivi in redki meteorološki situaciji z “backdoor hladno fronto” (backdoor – skozi zadnja vrata). Napovedal je, da bo pred tem pojavom zapihal zelo topel fen, ki lahko prinese rekordno temperaturo.

In prav to se je zgodilo. Po besedah dežurnega prognostika Jureta Cedilnika je temperaturni oktobrski rekord padel v Dobličah pri Črnomlju, kjer so izmerili 31,3 stopinje Celzija, malenkost čez 30 stopinj pa je bilo tudi v Metliki. Pred tem je bila najvišja oktobrska temperatura izmerjena leta 2011 v Slapu pri Vipavi, in sicer natanko 30 stopinj Celzija.

“Mi smo zdaj na obrobju anticiklona, ki je nad zahodno Evropo, kjer prav tako beležijo zelo visoke temperature, oktobrske rekorde pa so dosegli že v minulih dnevih,” je pojasnil Cedilnik. Središče anticiklona, kot nekakšen balonček zelo toplega zraka, je po njegovih besedah nad Francijo, kjer imajo danes na nadmorski višini 1.400 oziroma 1.500 metrov okoli 16 stopinj Celzija, nad Španijo je na podobni nadmorski višini 20 stopinj Celzija. “To je zelo nenavadno za ta letni čas,” je pojasnil za N1.

K visokim temperaturam pri nas poleg prehoda zelo oslabljene fronte pripomore tudi severni oziroma severozahodni veter, zrak, ki je v višinah zelo topel, se premeša, ko se spušča, pa se le še dodatno ogreje.

Že zvečer bo po besedah Cedilnika k nam z vzhodnim vetrom začel dotekati malce hladnejši zrak, zato jutri termometri tako visokih temperatur ne bodo več kazali. “Malo bolj se bo ogrelo v torek in sredo, a tako toplo kot danes po vsej verjetnosti ne bo,” je še pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!