Progresivne obdavčitve premoženja, kot kaže, še ne bo kmalu

N1 video 19. Maj 202214:17 > 15:38 3 komentarji

V oddaji N1 STUDIO smo gostili kandidatko za ministrico za javno upravo ter eno glavnih pogajalk in avtoric koalicijske pogodbe Sanjo Ajanović Hovnik iz Gibanja Svoboda. Nakazala je, da progresivne obdavčitve premoženja, ki je eden tistih delov koalicijske pogodbe, ki je mnoge razburil, še ne bodo uvedli kmalu. Bodo pa v prvem mandatu začeli pripravljati podlago za njeno uvedbo, da se ne ponovi zmeda, ki je nastala leta 2013 ob prvem poskusu uvedbe davka na nepremičnine, je povedala.

V oddaji N1 STUDIO smo gostili eno od glavnih pogajalk in avtoric koalicijske pogodbe ter kandidatko ministrico za javno upravo iz kvot Gibanja Svoboda Sanjo Ajanović Hovnik. Več ekonomistov je razburil del koalicijske pogodbe, ki govori o progresivni obdavčitvi premoženja. Profesor Marko Pahor z Ekonomske fakultete v Ljubljani je to točko označil za precej nevarno.

“Dejstvo je, da je v Sloveniji premoženje proporcionalno podobdavčeno, a progresija pri premoženju je precej unikatna rešitev,” je dejal. Koalicija v nastajanju namreč govori o progresivni obdavčitvi celotnega premoženja in ne le obdavčitvi nepremičnin – obdavčitvi vsega, kar človek ima. Ajanović Hovnik je spomnila, da gre tudi za obdavčitev premoženja pravnih oseb. “To je ena tipičnih zadev, za katere sem rekla, da se bodo v našem prvem mandatu začele pripravljati podlage,” je ponovila Ajanović Hovnik in tako nakazala, da bodo koraki za uvedbo progresivne obdavčitve premoženja postopni.

Kot slab primer je navedla prvi poskus uvedbe davka na nepremičnine leta 2013, med katerim se je po njenih besedah pokazala potreba po ustreznih in enotnih bazah podatkov ter spremembah v načinih množičnega vrednotenja.

“Če želimo in menimo, da bo nekoč na neki način treba uvesti davek na premoženje, je treba najprej pripraviti ustrezne podlage, ki bodo to omogočale. Sicer bomo spet prišli v situacijo, kot je bila leta 2013, ko smo ugotavljali, kaj vse manjka in kaj vse je še treba pridobiti za to, da bi se to ustrezno uvedlo,” je opisala in ponovila napoved, da bodo v prvem mandatu začeli pripravljati podlage za uvedbo progresivne obdavčitve premoženja, obenem pa bodo o tem, kaj počnejo in zakaj, informirali državljane. Meni namreč, da je za ljudi pomembno, da vedo, kaj bodo od pobranega davka na koncu dobili.

Ajanović Hovnik je poudarila še, da progresivna obdavčitev premoženja po svetu ali v Evropi ni unikum.

Kaj je še povedala, poglejte v zgornjem videoposnetku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.