Zasedba FDV se nadaljuje, študenti v predavalnici ostali tudi čez noč

Slovenija 08. Maj 202417:33 > 09. Maj 2024 06:38 18 komentarjev
Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi

Študentske akcije v podporo Palestini in proti sodelovanju univerz z izraelskimi ustanovami so se prelile tudi v Slovenijo. Študenti različnih fakultet ljubljanske univerze so protestno zasedli Fakulteto za družbene vede, kjer so ostali tudi preko noči. Od fakultete in Univerze v Ljubljani zahtevajo jasno opredelitev do spopadov v Gazi ter prekinitev sodelovanja z izraelskimi univerzami. Na ljubljanski univerzi odgovarjajo, da imajo nekaj splošnih sporazumov sklenjene le fakultete.

Študenti različnih fakultet ljubljanske univerze so v sredo dopoldne protestno zasedli Fakulteto za družbene vede (FDV). Z zasedbo želijo izkazati solidarnost boju Palestink in Palestincev ter FDV in Univerzo v Ljubljani znova pozvati k opredelitvi do dogajanja v Gazi in obsodbi genocida, so zapisali v izjavi za javnost.

Zasedba FDV je trajala tudi preko noči. V veliki predavalnici je bilo v času našega obiska okoli 21. ure več deset študentov, ki so se takrat pripravljali na prenočevanje. Policije, ki je spremljala prihod študentov na fakulteto, pred stavbo FDV že nekaj časa ni več, kot so nam povedali študenti, pa težav niso imeli niti z varnostno službo, ki varuje stavbo.

Da ni bilo nikakršnih incidentov ter da zasedba poteka mirno, so nam potrdili tudi predstavniki skupščine, ki so jo oblikovali prisotni študenti. Kot so povedali, se bodo o nadaljevanju zasedbe in protestnih akcij ponovno pogovorili zjutraj, kontaktiralo pa jih je tudi vodstvo FDV.

Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: N1
Zasedba FDV Zasedba FDV
Zasedba FDV (Foto: N1)
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: N1
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: N1
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: N1
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: N1

Študenti se z zasedbo po njihovih besedah pridružujejo študentom iz tujine, ki s podobnimi akcijami in protesti pozivajo k prekinitvi spopadov v Gazi in prekinitvi institucionalnih vezi z izraelskimi univerzami. Slednje slovenski študenti že nekaj časa zahtevajo tudi od Univerze v Ljubljani, ki jo pozivajo, da prekine sodelovanje z izraelsko univerzo Bar Ilan. Kot so navedli v sporočilu za javnost, je imela ljubljanska univerza julija lani sklenjen sporazum o sodelovanju s štirimi izraelskimi univerzami, v to sodelovanje pa je bilo aktivno vključenih pet fakultet.

“Izraelska vojna je proti Palestincem v Gazi usmerjena tudi tako, da deluje proti palestinskim univerzam, šolam, akademikom in študentom. Čas je, da celoten akademski svet sprejme nujne ukrepe za ustavitev izraelskega genocida v Gazi in uničevanja vseh Palestincev,” so zapisali v Listi demokratičnega študentstva, ki sodeluje pri zasedbi. Ob tem so izpostavili, da so izraelske univerze tesno povezane z vojaško in orožarsko industrijo ter da je Izrael dve največji univerzi v Gazi med obstreljevanjem porušil.

V dnevnem času so se v zasednei predavalnici odvili pogovori o stanju v Gazi na katere so prišli tudi Palestinci iz Slovenije ter predvajanja filmov o zgodovini Palestine in vsakdanjem življenju v Gazi.

Tako od FDV kot od Univerze v Ljubljani zahtevajo jasno opredelitev do spopadov v Gazi. Do odziva, ki ga je univerza pred časom podala na družbenih omrežjih, so kritični in menijo, da je s tem pokazala popolno nerazumevanje trenutne situacije in ignoriranje zgodovinskega konteksta na prostoru Palestine. “Univerza je in mora biti sposobna storiti več. Namesto produkcije kadrov za neprestano spremenljive potrebe trga se nanjo obračamo z zahtevo, da naj svoje delovanje usmeri v ustvarjanje kritičnega in ne odtujenega znanja. Kar potrebujemo, niso poslušni ključi v kolesju sistema, vendar aktivne in avtonomne posameznice ter kolektivitete, ki bodo sposobne misliti in udejanjiti bolj pravičen svet,” so zapisali v izjavi.

Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi
Zasedba FDV Zasedba FDV
Foto: Črt Piksi

Študenti so na celotno akademsko skupnost še apelirali, naj pozove k takojšnji prekinitvi ognja in koncu genocidne vojne v Gazi, k dostavi humanitarnih potrebščin in k zaščiti za 2,3 milijona palestinskih civilistov v Gazi.

Univerza odgovarja: Sporazume imajo sklenjene le članice

Univerza v Ljubljani je medtem za STA sporočila, da je že pred dvema mesecema odločno obsodila nasilje v Gazi in pozvala k premirju. “Kot akademska skupnost smo še posebej opozorili na popoln izbris izobraževalne infrastrukture,” so pojasnili.

Poudarili so, da univerza trenutno na krovni ravni nima sklenjenega nobenega mednarodnega institucionalnega sporazuma z institucijami iz Izraela. “Sporazume imajo oziroma so imele sklenjene nekatere od članic univerze, a so ti bodisi potekli bodisi gre za zelo splošne sporazume,” so dodali. Hkrati so pojasnili, da ljubljanska fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v okviru projekta Erasmus+ Chemoinformatics+ z Univerzo v Bar Ilanu iz Izraela sodeluje zgolj posredno. “V principu bi lahko študenti kemijske fakultete opravljali obvezno prakso na izraelski univerzi, a se še nihče ni odločil za to,” je ljubljanska univerza dodala v odzivu za STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje