Prva pomoč italijanske vojske je v Sloveniji. Kje bodo Italijani pomagali?

Koronavirus 05. Dec 202118:44 > 19:48 1 komentar

V Slovenijo je prispelo šest zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bodo v slovenskih bolnišnicah pomagali pri oskrbi bolnikov s covidom-19. Moralo bi jih priti še devet, a zaradi slabega vremena letalo ni vzletelo. Zato pridejo v ponedeljek. Zdravniki in medicinske sestre oziroma tehniki bodo pomagali v UKC Ljubljana.

Dva zdravnika in štirje medicinski tehniki italijanske vojske so prispeli v Slovenijo in bodo od ponedeljka v UKC Ljubljana pomagali pri oskrbi bolnikov s covidom. Gre za dva pripadnika italijanske mornarice in štiri pripadnike italijanskih zračnih sil. Prispeti bi moralo še devet pripadnikov italijanske vojske, zdravnikov in medicinskih tehnikov, a je zaradi slabega vremena letalo ostalo na tleh in jih v Sloveniji pričakujejo v ponedeljek.

italijanski vojaki
Žiga Živulović jr./BOBO

Skupaj bo slovenske vojaške zdravstvene ekipe, ki že pomagajo v štirih slovenskih bolnišnicah (v Ljubljani, Mariboru, Celju in v Novem mestu), v prvi fazi torej okrepilo pet zdravnikov in deset medicinskih tehnikov italijanske vojske.

Med njimi sta zdravnika, ki se specializirata za urgentno medicino, Claudia Dedalo in Sandro Pricone. Pojasnila sta, da že imata izkušnje na covidnih oddelkih in da gre v tem primeru tudi za izmenjavo in nadgradnjo znanj. Poudarila sta, da jim je v skupnem interesu pridobiti čim več dragocenih izkušenj za obvladovanje takšnih in drugačnih kriz.

“Dela v bolnišnicah je vedno več”

Z okrepitvami iz Italije bodo pri nas dopolnili ekipe vojaške zdravstvene enote v UKC Ljubljana. Vsaka izmed petih ekip naj bi bila sestavljena iz italijanskega zdravnika, dveh italijanskih tehnikov zdravstvene nege, slovenske diplomirane medicinske sestre in dveh bojnih reševalcev. Ekipe vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske, ki delujejo v bolnišnicah v Celju, Novem mestu in Mariboru, naj bi medtem ostale nespremenjene.

italijanski vojaki
Žiga Živulović jr./BOBO

Alen Oderlap, pripadnik vojaške zdravstvene ekipe Slovenske vojske, ki že pomaga v UKC Ljubljana, pravi, da je dela na covid oddelkih vedno več.

Trenutno v slovenskih bolnišnicah pomaga 35 pripadnikov slovenske vojske: po pet v celjski in novomeški bolnišnici, deset v UKC Maribor in 15 v UKC Ljubljana.

Kot je povedal obrambni minister Matej Tonin, bodo zdravstvene ekipe italijanske vojske s svojim znanjem, predvsem pa s svojimi izkušnjami pomembno pripomogle k temu, da bo odziv mešanih enot vojaške zdravstvene enote učinkovit in bo izpolnil pričakovanja.

“Prihod italijanskih kolegov je jasno sporočilo, da smo skupaj močnejši in da v kritičnih trenutkih lahko računamo drug na drugega. Jasno je, da covida-19 nihče ne more premagati sam in da enkrat udari bolj po eni, drugič bolj po drugi državi. Izkušnje so nam pokazale, da si moramo medsebojno pomagati,” je še dejal Tonin.

Italijanski veleposlanik v Sloveniji Carlo Campanile pa je povedal: “Ko je Italija potrebovala zdravstveno podporo, nam je bila Slovenija pripravljena pomagati in tega nismo pozabili.”

Zdravstvo v teh razmerah ne bi zmoglo večje naravne nesreče

Zaenkrat je dogovorjeno, da bodo pripadniki italijanske vojske v Sloveniji do konca leta. Kako bo naprej, pa je odvisno od obremenitve v bolnišnicah in epidemiološke slike tako v Sloveniji kot v sosednjih državah, saj se razmere spreminjajo, je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Razmere v bolnišnicah so še zmeraj težke, pravi in dodaja, da jih zdravstveni delavci ne bodo zmogli v nedogled. Poleg tega zdravstvo v takšnih razmerah ne bi zmoglo ustrezno odgovoriti na morebitne večje naravne katastrofe ali nesreče večjega obsega. Zato pomoč pripadnikov italijanske vojske pomeni zelo veliko in zagotavlja tudi večjo varnost, še pravi Poklukar.

italijanski vojaki
Žiga Živulović jr./BOBO

Obrambni minister Tonin se je novembra ob robu podpisa pogodbe za nakup vojaškega transportnega letala z italijanskim ministrom za obrambo Lorenzom Guerinijem dogovoril za pomoč 30 pripadnikov italijanske vojske, zaenkrat jih bo prišlo 15, preostali pa, če bodo tako narekovale potrebe v slovenskih bolnišnicah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje