Prvi odzivi: nevladniki nezadovoljni z izbiro Bobnar, Brodnjak izjemno ceni Hana

Slovenija 11. Maj 202220:56 > 12. Maj 2022 08:18 11 komentarjev
tatjana bobnar
BOBO

Znana je večina imen ministrskih kandidatov. Kaj o bodočih ministrih pravijo gospodarstveniki, nevladniki in sindikalisti?

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je predstavil večino kandidatov za nove ministre. Več o imenih v članku Kdo bodo novi ministri: znana večina kandidatov (seznam)

Nevladne organizacije in posamezni raziskovalci, ki se ukvarjajo z migracijami in azilom, nezadovoljstva z izbiro Tatjane Bobnar za notranjo ministrico (na fotografiji zgoraj) ne skrivajo. Tako Zana Fabjan Blažič iz Ambasade Rog opozarja, da je bilo v času, ko je bila Bobnar generalna direktorica policije, brez možnosti pravnega varstva na Hrvaško potisnjenih okoli 20.000 ljudi, ki so bili v veliki večini izpostavljeni hudemu nasilju hrvaške policije in verižno vrnjeni v nehumane razmere bosanskih taborišč. Ob tem dodaja, da je bila Bobnar o razmerah, v katere so njeni policisti vrnili prosilce za azil, dobro obveščena, a se na dokaze in opozorila domačih in mednarodnih institucij ni ozirala. V Ambasadi Rog se tako bojijo, da bo takšen način delovanja prišel še toliko bolj do izraza, ko bo Bobnar zasedla ministrski položaj.

Zana Fabjan Blažič
Žiga Živulović jr./BOBO

“Oseba, ki je podpisala serijo dokumentov, s pomočjo katerih se je množično kršilo človekove pravice in povzročalo nepopisno trpljenje ljudem na poti, ne sme biti ministrica. Tudi zato ne, ker je tako delovanje nezakonito oziroma je v nasprotju s Splošno deklaracijo človekovih pravic, Konvencijo o statusu beguncev in njenim Protokolom ter Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ki jih je Slovenija podpisala,” meni tudi raziskovalec na ZRC SAZU Jure Gombač.

Policijska sindikata: Gre za odlično izbiro

Nasprotno pa v obeh policijskih sindikatih menijo, da je Tatjana Bobnar odlična izbira za notranjo ministrico. V izjavi za STA so izrazili pričakovanje, da bo povrnila zaupanje državljanov v ugled in delo policije, kar je v tem mandatu ključnega pomena. Po navedbah policijskih sindikatov je Bobnar v preteklosti pokazala tudi veliko mero razumevanja glede socialnega dialoga in bila trda, vendar pravična pogajalka.

Blaž Brodnjak
Saša Despot/BOBO

Predsednik uprave NLB: Hana izjemno cenim, Boštjančič mora sprejeti razvojno kapico

Predsednik uprave NLB in predsednik AmCham Slovenija Blaž Brodnjak je na vprašanje, kako komentira izbiro Matjaža Hana za novega gospodarskega ministra, odgovoril, da Hana izjemno ceni, saj je pragmatičen in je svetla točka slovenske politike levega pola. “Računam pa, da bo razumel prioritete in potrebe gospodarstva ter stiske in prioritete s terena,” je dejal. Brodnjak upa, da bo Han na tako pomembnem ministrskem položaju naslavljal pomembne teme. “V izhodišču ima moje zaupanje, upam pa, da ga bo tudi upravičil,” je za N1 povedal Brodnjak.

Izbiro Klemna Boštjančiča na mesto ministra za finance pa je komentiral z besedami, da ima Boštjančič bogate izkušnje iz korporativnega upravljanja in gospodarstva. “Nimamo pa dovolj temeljitega vpogleda, kako je povezan s finančnimi in kapitalskimi trgi, kar bo po moje ključno v prihajajočem obdobju za zagotavljanje stabilnih javnih financ,” je dejal Brodnjak. Pričakuje, da se bo Boštjančič lotil vseh nujno potrebnih davčnih reform. “Nujno mora sprejeti razvojno kapico, saj bomo le z njenim sprejetjem vedeli, da misli kot finančni minister resno.”

Joc Pečečnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Pečečnik: Golob je izpolnil obljubo

Tudi po oceni podjetnika Joca Pečečnika je Han dobra izbira za gospodarskega ministra. To je utemeljil z besedami, da je bil Han nekonflikten vodja poslanske skupine SD in je vedno iskal rešitve. “Takšnega človeka potrebujemo na čelu gospodarskega ministrstva. Gospod Han je bil dovolj vpleten v mini podjetništvo, da razume življenje in potrebe podjetnika,” je dejal Pečečnik. Po njegovem mnenju je Han operativen človek, ki bo korektno izpeljal vse potrebne reforme. “Podjetniki smo z izbiro kandidata za  gospodarskega ministra zadovoljni,” je še povedal Pečečnik.

O prihodnjem ministru za finance Boštjančiču pa je dejal, da je zelo izkušen v finančnem svetu, da se je izkazal v nadzornih funkcijah v državnih podjetjih in da je dobro izpeljal sanacijo Adrie Airways. Boštjančič je po Pečečnikovi oceni priden, vesten in operativen človek. “Golob je tako izpolnil obljubo, da bo na čelo finančnega ministrstva pripeljal podjetnika in strokovnjaka, ki bo vedel, da mora ustvarjati prihodke in ne le prerazporejati obstoječe.” Pečečnik je še izpostavil hitro in konstruktivno sestavljanje vlade, kar pa je “šele prvi sprint, ki daje upanje, da bo vlada operativna, kot je obljubljal Golob”.

Lidija Jerkič, ZSSS
Borut Živulović/ BOBO

Jerkič: Izbira Matjaža Hana je uganka

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je za N1 dejala, da bodo pomembni naslednji dnevi, ko se bo začelo delo. Dodala je, da z nobenim kandidatom za ministra nima težav, z marsikom pa doslej tudi ni imela izkušenj. To, da bosta ministrstvi za solidarno prihodnost ter delo, socialne zadeve in družino prevzela kandidata iz vrst Levice, je ocenila kot pozitivno. Po njenih besedah pa bo treba preučiti, kaj točno bo sodilo pod novonastalo ministrstvo, ki ga bo vodil Luka Mesec. “Če bo predstavljalo razbremenitev ministrstva za delo, se mi ne zdi slabo. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je bilo zelo široko, v zadnjih dveh letih pa je bilo delo neopažen, nezanimiv in neaktiven del tega resorja,” je dejala Jerkič.

“Dobro je, da ni šlo ministrstvo za delo pod ministrstvo za gospodarstvo, kar je bila nekaj dni tudi ena izmed možnosti,” je še dodala. Izbira Matjaža Hana za gospodarskega ministra pa je za Jerkič uganka, saj z njim doslej v tej vlogi nimajo izkušenj. “Če mu stranka zaupa, nam ne preostane drugega, kot da ga sprejmemo. Morda bo za delavske predloge nekoliko bolj odprt, kot je bil dosedanji minister,” je dodala.

Predsednica ZSSS upa, da se bo vlada čim prej formirala in da bo čim prej začel teči tudi socialni dialog. Med prednostnimi temami vidi predvsem inflacijo in podražitve, dogovoriti se bo treba o uskladitvi nadomestila za prehrano na delovnem mestu in nadomestila za pot v službo. “Tudi predlog po izredni uskladitvi minimalne plače bo zelo hitro na mizi,” je še povedala.

Jakob Počivavšek
Žiga Živulović jr. /BOBO

Predsednik Pergama Jakob Počivavšek je prav tako poudaril, da je med predlaganimi kandidati za ministre veliko neznanih imen. Kandidatka za mesto ministrice za javno upravo je Sanja Ajanović Hovnik. “Sam je ne poznam, z njo še nisem imel priložnosti sodelovati,” je dejal Počivavšek in ocenil, da ima Ajanović Hovnik ustrezno izobrazbo s področja javne uprave. Upa, da se bodo z njo čim prej sestali. “Prejšnja vlada je na področju plač v javnem sektorju pustila veliko odprtih zadev, kot so uravnilovka v spodnjem delu lestvice, usklajevanje plačnih razredov in odpravljanje nesorazmerij pri plačah,” je naštel in dodal: “Nalog je res veliko in ministrica bo morala hitro prijeti za delo.”

Za sindikate je eno od pomembnejših ministrstvo za delo, a kandidata za njegovo vodenje stranke bodoče koalicije danes še niso predstavile. Glede novega ministrstva za solidarno prihodnost, pod katerega naj bi sodilo nekaj vsebin iz trenutnega ministrstva za delo, pa Počivavšek pravi, da je bolj pomembna njegova vsebina kot forma. “Resor dela je zelo pomemben, zagotovo terja svoje resurse. Bo pa gotovo zato potrebnega nekoliko več usklajevanja z drugimi ministrstvi,” je dejal za N1. Pozval je k vzpostavitvi socialnega dialoga, zlasti v okviru Ekonomsko-socialnega sveta. “To bi morala biti prva prioriteta vlade,” je dodal Počivavšek.

Velika pričakovanja od novega ministra za zdravje

Zdravstvo od kandidata za zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana veliko pričakuje. Po navedbah STA zahteve sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides ne glede na menjavo vlade in ministrov ostajajo enake, med prioritetami pa izpostavljajo plačno reformo, ureditev dostopnosti do zdravnika in zagotavljanje dovoljšnega števila zdravnikov. V Zdravniški zbornici Slovenije si želijo zdravstvenega sistema, ki bo lahko vsakemu prebivalcu po načelu solidarnosti zagotovil pravočasne, dostopne, varne in kakovostne zdravstvene storitve, ki jih potrebuje.

Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije pričakuje sprejetje kadrovskih standardov in normativov za področje zdravstvene nege in babištva, ki temeljijo na današnjih potrebah pacientov, je za STA poudarila predsednica Monika Ažman. Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije pa pričakuje vzpostavitev socialnega dialoga in odpravo nesorazmerja pri vrednotenju med posameznimi delovnimi mesti in poklicnimi skupinami.

“Za nas je pomembno, da bo več posluha, kot ga je bilo v mandatu te vlade”

V sindikatih na področju obrambe od kandidata za obrambnega ministra Marjana Šarca, sicer prvaka LMŠ, pričakujejo predvsem spoštovanje socialnega dialoga in realizacijo sodbe vrhovnega sodišča glede 100-odstotnega plačila pripravljenosti za delo. Vojake želita videti zaposlene za nedoločen čas, česar niso dočakali v mandatu ministra Mateja Tonina, poroča STA.

“Za nas je pomembno, da bo več posluha, kot ga je bilo v mandatu te vlade. Predvsem, da bo prišlo do zdravega socialnega dialoga, ki je v Slovenski vojski zelo okrnjen,” je svoja pričakovanja glede kandidata za obrambnega ministra izrazil predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Spoštovanja socialnega dialoga ter upoštevanja predlogov in mnenj sindikata si želi tudi predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah. Delu še aktualnega ministra za obrambo Mateja Tonina so bolj naklonjeni, saj je prisluhnil večletnim zahtevam sindikata, so pa razočarani, da pripadniki Slovenske vojske (SV) v minevajočem mandatu niso dočakali pogodb za nedoločen čas. “Na mednarodnih operacijah nas kujejo v nebesa, dejstvo pa je, da spoštovanje pripadnika SV pomeni tudi to, da mu urediš delovnopravni status,” je izpostavil Lah.

“Odnos ministra Tonina je bil zelo slab,” po drugi strani meni Novak. Oba sindikata pričakujeta, da bo novi minister realiziral sodbo vrhovnega sodišča, ki je prepoznalo, da je treba 100-odstotno plačati čas, ko je pripadnik SV v pripravljenosti. V sindikatu vojakov glede tega vlagajo tožbe. “Odvetniki vlagajo vsak drugi ali tretji dan po dvajset in trideset tožb,” je dejal Novak, ki pravi, da so v sindikatu pooblaščeni za tožbene zahtevke 400 svojih članov. Upa, da bo novi minister glede tega sprejel hitro in kakovostno odločitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje