Prvo srečanje po volitvah: kaj je Anže Logar vprašal Petra Gregorčiča?

Slovenija 05. Jul 202418:50 28 komentarjev
Peter Gregorčič in Anže Logar (Foto: Bobo)

Konec prejšnjega meseca sta se prvič po evropskih volitvah sestala poslanec SDS in predsednik društva Platforma sodelovanja Anže Logar ter nosilec liste SLS Peter Gregorčič. Pobudo za srečanje naj bi po naših informacijah dal Logar, ki naj bi ga med drugim zanimalo, ali je Gregorčič po volitvah prejel klic s strani prvaka SDS Janeza Janše. Gregorčič za nadaljevanje svoje politične kariere nujno potrebuje zaveznike, saj je ta teden dokončno počilo med njim in prvakom SLS Markom Balažicem. V vodo je med drugim za zdaj padel tudi sklic izrednega volilnega kongresa SLS, na katerem bi lahko Gregorčič s stolčka na čelu stranke izrinil Balažica.

Pred poletnim političnim zatišjem se v ozadju odvijajo prvi sestanki za sklepanje novih političnih zavezništev. Po informacijah N1 sta se konec prejšnjega meseca sestala poslanec SDS in predsednik društva Platforma sodelovanja Anže Logar ter nosilec liste SLS na nedavnih evropskih volitvah in nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič.

Tako Logar kot Gregorčič bosta morala pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami najti odgovor na vprašanje, kako unovčiti svoj politični kapital. Prvi ga je dobil na predsedniških volitvah leta 2022, na katerih je moral v drugem krogu premoč priznati Nataši Pirc Musar, drugi pa na junijskih evropskih volitvah, na katerih se mu je za nekaj tisoč glasov izmuznil stolček v Evropskem parlamentu.

Kakšne so torej možnosti, da Logar in Gregorčič združita moči in kaj lahko glede tega sklepamo po njunem prvem sestanku? Logar in Gregorčič za izjave nista bila dosegljiva, a po naših zanesljivih informacijah naj bi prvi korak, ki je privedel do njunega srečanja, naredil Logar.

Logarja naj bi zanimalo, ali je Gregorčiča poklical Janša

Poslanec SDS naj bi namreč po evropskih volitvah stopil v stik z Gregorčičem in mu čestital za volilni rezultat. Gregorčiču na listi SLS sicer ni uspelo osvojiti mandata v Evropskem parlamentu, a se je po številu preferenčnih glasov – zbral jih je več kot 32 tisoč – uvrstil na četrto mesto med vsemi kandidati.

Logar naj bi nato še enkrat kontaktiral Gregorčiča in mu predlagal, da se pogovorita na štiri oči. Gregorčič je njegovo vabilo sprejel, srečala pa sta se konec junija. Na omenjenem sestanku naj bi predvsem izmenjala svoje poglede na politične razmere v državi, tudi v luči morebitnih predčasnih parlamentarnih volitev.

O možnostih in pogojih za politično sodelovanje naj še ne bi govorila, naj bi pa Logar vprašal Gregorčiča, ali ga je po volitvah poklical predsednik SDS Janez Janša. Da ga je Janša poklical in da sta po volitvah govorila, je Gregorčič v torek povedal tudi na seji glavnega odbora SLS.

Janša, ki naj bi predhodno govoril tudi s prvakom SLS Markom Balažicem, naj bi Gregorčiča povabil na skupen sestanek z Balažicem, a do tega ni prišlo, saj Gregorčič in Balažic po volitvah nista komunicirala.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Janez Janša (Foto: Aljaž Uršej)

Prvak SLS naj bi Gregorčiča poklical šele deset dni po volitvah, a slednji na njegov klic ni odgovoril. To lahko razumemo tudi kot posledico rivalstva, saj naj bi se Gregorčič poigraval z idejo, da prevzame vodenje SLS.

Kot smo poročali na N1, so v SDS že začeli postopek evidentiranja kandidatov za naslednje državnozborske volitve. Po besedah naših virov iz stranke gre za ustaljen in normalen postopek znotraj stranke, zadeva pa da ni povezana z ustvarjanjem dodatnega pritiska na Logarja, da čim prej sprejme odločitev o svoji nadaljnji politični poti.

Gregorčič naj bi Balažicu očital, da ni popolnoma predan vodenju SLS

Balažic in Gregorčič naj bi tako prvič po volitvah govorila šele na torkovi seji glavnega odbora SLS, ki pa je bila precej burna. Napeto je bilo že od začetka, saj je župan Cerkelj na Gorenjskem Franc Čebulj, ki je bil v preteklosti poslanec SDS, predlagal širitev dnevnega reda s točko za sklic izrednega volilnega kongresa v začetku naslednjega leta.

Večina članov glavnega odbora je predlog za sklic izrednega kongresa, na katerem bi se na čelo SLS zavihtel Gregorčič, zavrnila. V nadaljevanju so opravili prvo analizo rezultatov evropskih volitev, besedo pa je kot nosilec liste dobil tudi Gregorčič, ki sicer ni član SLS. V svojem nastopu je bil kritičen do vodstva stranke na čelu z Balažicem in mu pripisal odgovornost za to, da je SLS izgubila svojega evropskega poslanca.

Marko Balažic
Marko Balažic (Foto: Aljaž Uršej)

Vodstvu SLS naj bi med drugim očital, da ga je med kampanjo omejevalo, da ni sposobno uskladiti različnih interesov znotraj stranke, da ne zna vzpostaviti struktur, ki so nujne za delovanje stranke, in da premalo pozornosti posveča podmladku stranke. Njegova ključna ugotovitev naj bi šla v smeri, da se SLS pod Balažicem na naslednjih parlamentarnih volitvah ne bo prebila v državni zbor ter da Balažic na parlamentarnih volitvah nima nobenih možnosti za izvolitev v državni zbor.

Gregorčičeva analiza, ki je sicer temeljila na konkretnih podatkih, naj bi se po besedah naših virov iz SLS nato sprevrgla v osebno obračunavanje z Balažicem. Nekateri od prisotnih naj bi bili zaradi tega šokirani, Gregorčiča pa naj bi spoznali v drugačni luči, kot so ga poznali doslej. Njegove kritike na račun Balažica naj bi šle tudi v smeri, da ni popolnoma predan vodenju stranke ter da se bolj posveča svojim otrokom in družini.

Logar svojih nadaljnjih korakov še ne razkriva

Balažic, na katerega v zadnjih dneh letijo očitki, da naj bi volivce in javnost zavajal z navajanjem lažne izobrazbe, se na naše klice ni odzval. Je pa po torkovi seji glavnega odbora SLS že jasno, da je med njim in Gregorčičem dokončno počilo. Gregorčič naj bi namreč zbranim dal jasno vedeti,  da ne namerava več sodelovati s SLS, dokler bo na čelu stranke Balažic.

Da bi se Gregorčič podal na samostojno politično pot in ustanovil lastno stranko, je zaenkrat malo verjetno, kakšne so možnosti, da bi prišlo do sodelovanja med njim in Logarjem, pa za zdaj še ni jasno. Logar svojih nadaljnjih korakov namreč še ne razkriva, je pa bolj verjetno, da bo svoj politični kapital unovčil znotraj nove politične stranke, kot pa v SDS, kjer je že nekaj časa na hladnem.

Eva Irgl, Anže Logar
Eva Irgl in Anže Logar (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Spomnimo, izvršilni odbor največje opozicijske stranke je Logarju že decembra lani po njegovem odstopu z mesta predsednika sveta SDS namignil, naj stranko zapusti, ker da njegovih izjav ni več mogoče šteti za “stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju”. Da bo iz Platforme sodelovanja po vzoru Državljanske liste Gregorja Viranta nastala nova politična stranka, je v intervjuju na N1 ocenil tudi Janša, ki je Logarja posredno pozval, naj zapusti poslansko skupino SDS.

Logar se za odhod iz poslanske skupine in stranke SDS še ni odločil, je pa skupaj z Evo Irgl, ki je ena od ustanovnih članic Platforme, in Dejanom Kalohom med tremi poslanci SDS, ki so zavrnili podpis izjave o zvestobi stranki do konca mandata. Svet SDS je nedavno sprejel spremembo statuta, po kateri lahko s seznama članstva črtajo vsakogar, ki zavrne podpis tovrstne izjave, a ta določba za omenjeno trojico poslancev ne velja. Logarjevi nadaljnji koraki naj bi bili sicer znani jeseni.

Bonus video: Ekskluzivni intervju z Borutom Pahorjem

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje