Psa, ki ne dosega policijskih standardov, dobi kupec, ki ponudi največ denarja

Slovenija 11. Jul 202115:22 0 komentarjev
policijski pes
Borut Živulović/BOBO

Policija vsako leto približno pet psov, ki ne dosegajo standardov policijskega psa, proda novim, primernejšim lastnikom. Pri tem preverijo ustreznost potencialnega kupca za vodenje in oskrbo psa, končni lastnik pa postane posameznik, ki za bodočega hišnega ljubljenčka ponudi najvišjo ceno.

Policijska psička Puma išče nov dom. Kot so sporočili s slovenske policije, komaj 8-mesečna kratkodlaka ptičarka namreč nima ustreznih lastnosti za delo v policiji. “Je pa zelo prijazna in igriva, zato bo zagotovo čudovita hišna ljubljenka lastnikom, ki ji bodo nudili ustrezno oskrbo in ljubezni poln dom,” so še dodali.

Slovenska policija ima svojo lastno vzrejo službenih psov, kjer za zahtevno policijsko delo vzgajajo predvsem belgijske in nemške ovčarje ter nemške kratkodlake ptičarje. Kot nam je pojasnil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, izvaja policija v času vzgoje psov redne preglede, s pomočjo katerih preverjajo ali psi dosegajo želene rezultate. Štirinožne spremljevalce preverjajo pri dveh, šestih, dvanajstih in šestnajstih mesecih. Če v tem času ugotovijo, da psički ne dosegajo zastavljenih meril, se jih izključi iz policijske pasje šole ter jim poiščejo nove lastnike.

“Poleg tega v policiji izvajamo programe šolanja, ki potekajo nekje od 16. do 30. meseca starosti psa. V tem času morajo navedeni psi uspešno opraviti tri preizkuse, v nasprotnem primeru se tudi te pse nameni za prodajo,” je še pojasnil Menegalija. Število je odvisno tudi od števila mladičev v posameznih leglih.

Preizkuse, na podlagi katerih ugotavljajo, ali mladiški ustrezajo kriterijem policijskega psa, opravlja strokovna služba, ki pri presojanju upošteva veljavne pravilnike in programe šolanja. Za psičko Pumo je tako strokovna služba ocenila, da ima premalo izražen nagon plena in nima zadovoljive vztrajnosti za iskanje.

Vrednosti psov med 50 in 1.500 evri

Policija letno proda približno pet psičkov, cene za posameznega štirinožca pa so odvisne od starosti psa, dokončanega šolanja, zdravstvenega stanja psa pa tudi analize trga, ki jo strokovna služba izvede pred vsako prodajo. Kot nam je pojasnil Menegalija, so se do sedaj cene gibale nekje med 50 evri, predvsem pri starejših psih in psih z določenimi zdravstvenimi težavami, pa tudi do 1.500 evrov, kolikor so bili kupci pripravljeni odšteti za mlade pse z določeno stopnjo izšolanosti.

S prodajo do sedaj prav tako niso imeli nobenih težav, saj se za nakup za policijsko delo neprimernih psov zanima veliko število ljudi. “Od teh jih nekoliko manj pride pse tudi pogledati, popolno ponudbo pa na koncu oddajo zgolj resni interesenti, ki imajo ustrezne pogoje za bivanje in oskrbo psa ter so s psom začutili tudi povezanost,” še pojasni predstavnik policije za odnose z javnostmi.

Službene pse prodajajo v skladu s pravilnikom o pridobivanju, razpolaganju in upravljanju s službenimi živalmi, v katerem so med drugim določeni tudi pogoji, ki jih mora izpolnjevati potencialni kupec. Strokovna služba se tako o primernosti kandidata bodočega lastnika psička odloča na podlagi vprašalnika, ki ga izpolni interesent. S kandidatom se nato dogovorijo tudi za obisk, v okviru katerega sledi presoja, ali je ustrezen za vodenje in oskrbo psa. Lastnik pa nato med ustreznimi kandidati postane tisti, ki za nakup psa ponudi najvišjo ceno. Izhodišča cena 8-mesečne Pume je tako 800 evrov, varščino pa bodoči kupec nakaže na račun ministrstva za notranje zadeve.

policijski pes policijski pes
Žiga Živulović jr./BOBO
policijski pes policijski pes
BOBO
vojaški pes vojaški pes
Srdjan Živulović/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!