Pučnikova družina bo sprejela odlikovanje, ki ga do zdaj ni želela

Slovenija 17. Dec 202211:56 2 komentarja
Foto: Borut Živulović /Bobo

Predsednik republike Borut Pahor bo v ponedeljek najvišje državno odlikovanje, red za izredne zasluge, s katerim je junija 2006 tedanji predsednik republike Janez Drnovšek posthumno odlikoval Jožeta Pučnika, vročil Pučnikovemu sinu Gorazdu Pučniku, je sporočil predsednikov urad. Pučnikova družina odlikovanja doslej ni želela sprejeti.

Kot so danes sporočili iz predsednikovega urada, je Jožeta Pučnika, enega izmed očetov slovenske države, z redom za izredne zasluge za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije posthumno odlikoval nekdanji predsednik republike Janez Drnovšek leta 2006, ob 15-letnici samostojnosti Slovenije.

Ekskluzivni intervju z Anžetom Logarjem: Na pragu česa velikega smo? (VIDEO)

Družina pokojnega Pučnika odlikovanja doslej sicer ni želela sprejeti.

Kot je Pahor povedal za Radio Ognjišče, je večkrat izrazil željo, da bi Pučnikova družina prevzela odlikovanje. A so bili do zdaj do tega vedno rezervirani, saj da so se Pučniku, v času ko je bil še živ, godile krivice, “ki so bile mogoče malček več kot samo običajne”, in da zaradi tega od države tega odlikovanja ne želijo prevzeti, je pojasnil.

Odlikovanje je bilo od leta 2015 razstavljeno na častnem mestu v predsedniški palači, v dvorani, ki jo je predsednik Pahor poimenoval po Pučniku. Odločitev o poimenovanju dvoran po štirih izmed očetov slovenske politične pomladi in državnosti – Francetu Bučarju, Janezu Drnovšku, Ivanu Omanu in Jožetu Pučniku – je predsednik Pahor sprejel ob 25. obletnici plebiscita, 26. decembra 2015, kot izkaz hvaležnosti in počastitev spomina nanje in njihove zapuščine, so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje