Puščavski prah umazal avtomobile, šlo je za “izjemen pojav”

Slovenija 14. Jul 202111:58 > 12:25 0 komentarjev
Puščavski prah
Arhivski posnetek onesnaženja tal s puščavskim prahom. (Foto: ARSO)

Fotografije umazanih avtomobilov so v torek preplavile družbena omrežja. Kot je razložil vremenoslovec Blaž Šter, je bil krivec puščavski prah, ki so ga južni in jugozahodni vetrovi prinesli iznad severne Afrike. Tudi šibke plohe, ki so nastale, so bile najverjetneje posledica oblaka prahu.

Včeraj je Slovenijo dosegel oblak saharskega prahu, ki je močno umazal avtomobile. Danes je že dosegel Poljsko, jutri pa bo dosegel Baltik in jug Skandinavije, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

“Ta včerajšnji pojav je bil izjemen. Priznati moram, da se tudi sam ne spomnim, da bi kdaj padal tako umazan dež,” je za N1 povedal vremenoslovec z Arsa Blaž Šter. Puščavski prah so nad Slovenijo prinesli južni in jugozahodni vetrovi iznad območja severne Afrike.

Puščavski prah
Nina Rolih

Kot je povedal Šter, so bile torkove popoldanske plohe najverjetneje posledica puščavskega prahu, saj na teh drobnih kondenzacijskih jedrih nastajajo kapljice. “V ozračju mora biti nekaj prahu oziroma kondenzacijskih jeder, da sploh nastanejo kapljice. Če pa je tega mnogo, je proces veliko bolj intenziven, kar se je verjetno zgodilo včeraj. Plohe so bile relativno šibke, zato je prah ostal na avtomobilih.”

Te povečane koncentracije prahu so lahko problematične zlasti za bolnike z astmo, kar se je zgodilo pred nekaj tedni, ko nas je nazadnje dosegel oblak. Ampak tokrat je bila ta plast prahu višje, kjer nastajajo tudi padavine, je še razložil Šter.

Puščavski prah dobro vpliva na rodovitnost zemlje

“Nisem agronom, a ta puščavski prah zelo dobro vpliva na rodovitnost zemlje. Dejansko zelo veliko tega prahu iz severne Afrike pade v amazonskem deževnem gozdu in tam gnoji tla, včasih pa pride tudi do naših krajev. Taki pojavi so sicer bolj intenzivni v Sredozemlju, ker je toliko bližje severu Afrike. Na Kanarskih otokih lahko na primer dobijo zelo intenzivno ’porcijo’ tega prahu in doživijo pravi puščavski vihar,” je še razložil vremenoslovec.

Videti je, da bo zdaj nekaj dni miru, a oblak puščavskega prahu bi nas lahko znova zajel v soboto, ko bo tudi nekaj dežja, čeprav v manjših koncentracijah. “Po mojem mnenju se izplača oprati avtomobile glede na umazanost stekel, če ne drugega, za varnost v prometu,” je v smehu še dodal Šter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!